Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
FONDUE

Fondue - for intime selskaper

Hvis du ønsker å holde en liten og intim sammenkomst med god mat for gode venner, da skal du velge fondue. Måltidet kan vare lenge og "lenger enn langt", og det beste av alt er at gjestene tilbereder maten selv.

Ordet fondue kommer av det franske fondre som betyr å smelte. Fondue er en sveitsisk nasjonalrett, basert på ost som er smeltet i en gryte sammen med hvitvin. I den varme ostemassen dyppes brødbiter ved hjelp av en fonduegaffel. Videre i teksten vil vi ta for oss kjøttfondue. Prinsippet er litt annerledes, mørt kjøtt stekes i olje eller kokes i en buljong.

Hvilket kjøtt passer til fondue?

Du kan bruke renskåret og mørt kjøtt fra storfe, svin, lam eller kylling. Ettersom steketiden er såpass kort er det viktig å bruke mørt kjøtt. Server gjerne flere kjøttslag samtidig slik at gjestene kan velge og komponere sin egen lille rett. Beregn 150-200 g rent kjøtt per porsjon, avhengig av hvilket tilbehør du har ved siden av. Husk at kjøttet må være så godt avtørket som mulig. Ellers spruter det i fettgryten når kjøttet legges i. Skjær kjøttet i 4 cm store terninger og legg det i forskjellige skåler.

Forberedelse til fondue

Varm oljen i en gryte på ovnsplaten. Temperaturen skal bli ca. 180 °C. Altså varmt, men ikke så varmt at det ryker. Oljen er passe varm når fettet syder rundt en trepinne. Løft gryten over på stativet og reguler brenneren. Likeså må grønnsaker skjæres opp i biter og sauser/dipper lages ferdig i forveien. Husk at det kan være greit å ha et par fonduegafler hver når dere skal begynne å steke. Det er viktig å ta forhåndsregler ved bruk av fondue. Derfor bør du plassere fonduesettet på et brett av metall eller tre, og ikke direkte på bordet. Du bør ha lokket til gryten og dekslet til brenneren liggende helt i nærheten så du hurtig kan dekke til hvis oljen skulle begynne å brenne.

Hvilken type olje egner seg best?

Oljer som egner seg godt maisolje, solsikkeolje og rapsolje. Du trenger ca. ¾ liter til et fonduemåltid. Maisolje kan forøvrig anbefales til kjøtt da det gir god smak på kjøttet.

Krydder/Marinering

Vil du gjøre noe ekstra kan du marinere kjøttet noen timer eller natten over før det brukes. Men du kan også lage noen små krydderskåler med forskjellige kryddersmaker som kan drysses over kjøttet etter det er ferdig stekt.

Spennende tilbehør

Til kjøttfondue kan du servere mye smaksrikt tilbehør alt etter hva du liker og ønsker.

Friske grønnsaker: Du kan godt frityrsteke biter av sjampinjong, løk, paprika, purre og andre lettkokte grønnsaker sammen med kjøttet i fonduegryten. En grønn salat passer også godt til ved siden av.

Sursyltede grønnsaker: Alt fra grønne tomater, syltet gresskar, småløk, sølvløk, syltede agurker, oliven og chutneys kan du legge opp i små skåler som godt og smaksrikt tilbehør. Enkelte av de syltede grønnsakene kan passe bedre enn andre - alt etter hva du skal frityrsteke.

Poteter: Her kan du variere så mye du ønsker. Det smaker godt med fløtegratinerte poteter, stekte poteter, hvitløkspoteter, etc. Så her kan du variere alt etter smak og ønske.

Sauser/dipper: Sausene er en viktig del av måltidet. Sausene skal være kalde og skarpe. Du kan godt velge samme sort sauser som til grill. Det finnes også mange gode sauser og dipper som du kan kjøpe ferdig i butikken hvis du ønsker å gjøre det enkelt. Skal du lage dem selv er det fint å bruke rømme som basis.

Så da er det bare å tørke støvet av fonduegryten og invitere til fest.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB14 19.04.2024 03:19:29