Festlige munnfuller

Inviter til små og store lag med juletapas!

Tapas, meze, fingermat – man kan kalle det for mye; små munnfuller som gir deg mange muligheter når det gjelder både smaker og råvarer. De passer til alle anledninger, gir både deg og gjestene dine muligheten til finne sine favoritter.

Julehøytiden er nesten som et utrolig langt måltid. Man går nesten fra det ene bordet til det andre. Det er den gode maten, men ikke minst det gode selskap, som gjør mye av julegleden.

 

Når nettene blir lange...

Lefseruller er enkelt, lekkert og supergodt!

Da er det en perfekt tid for juletapas! Tapas er for mange synonymt med fingermat, og høres samtidig veldig flott og kontinentalt ut. Det er mye som kommer inn under tapasbegrepet, men det skal være småretter som kan serveres i hyggelig lag. Det er ikke lenger bare den spanske tapasen, som opprinnelige visst nok skal ha vært en bareiers gode triks for å unngå fluer i kundens vin. Han eller hun laget små retter som kunne dekke over glasset, og slik ble tapas til. I dag er det ikke alle tapasretter som vil kunne dekke over et vinglass, men begrepet og maten blir mer og mer populært. Tapas er uhøytidelig mat, som både kan serveres på en stående buffet eller sittende rundt bordet. Uansett er det mat for sosiale lag, hvor man kan lage noe som vil passe de fleste ganer og ønsker. Derfor har også juletapas fått flere tilhengere.

 

Juletapastips

Chiliribbe med peanøttdipp er supert til juletapas.

Noen tapasretter er enklere å tilberede enn andre, og derfor er tipset å velge hvilke tapas som passer for deg, din anledning og ikke minst tidsramme.

Ikke lag alt for mange forskjellige varianter. Velg heller tre forskjellige juletapas, og ha rikelig med mengder. For tapas kan man spise fra velkomst til nattmat.

Tenk på smak, når du setter sammen dine egne favoritter. Ta utgangspunkt i en råvare, for eksempel juleskinke. Tenk på hva som passer til. Kanskje noe søtt? Prøv deg frem. Og husk å ta en liten rundtur i kjøkkenskapene før du handler. Kanskje du allerede har mange av ingrediensene…

Når du skal velge hvilke juletapas du skal servere, skal du selvsagt ta hensyn til gjestene dine. Er det noen med allergier? Matintoleranse? Noen som ikke spiser kjøtt? Eller ikke skalldyr?

Et godt tips er å skrive små skilt ved hver rett. Hva heter retten, hva inneholder den, og kanskje tips til hvilke andre retter den passer perfekt sammen med.

Tradisjonelle råvarer som spekeskinke, er byttet ut med julevarer som kokt lammelår, pinnekjøtt, julepølser, ribbe og et utvalg av julens pålegg. I nye smakskombinasjoner og måter å anrette på kan en med stor nytelse spise juleproduktene uten å ta selve julemåltidet på forskudd.

Juletapas er også en fin måte å ta i bruk julematen som allerede er kjøpt inn og du har til overs, på sammenkomstene i romjula. Du kan også dekke et lekkert nyttårsbord med deilige tapasretter.

Juletapas er perfekt ved siden av et glass med gode bobler!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.