Eksotisk julefest med rein

Skal du ha familieselskap eller et enkelt vennelag i jula eller på nyttårsaften? Vil du imponere og gi en unik smaksopplevelse? Reinsdyrkjøtt er helt klart noe av det beste du kan servere.

En mer norsk råvare enn reinkjøtt finnes knapt. Kjøttet er smakfullt, rent og naturlig mørt. Velger du reinsdyrkjøtt kan du enkelt fremstå som masterchef, selv med liten innsats og lav matkunnskap. Mat med historie løfter ethvert måltid, med reinkjøtt er sjansene ekstra gode til å ta gjestene med på en ekte, vill og vakker reise.

Vilt og vakkert

At dyrene lever under de mest ekstreme naturforhold gjør kjøttet unikt. Rein beiter på mange typer lav, urter og lyng, noe som gir en råvare med naturgitte smakstoner. Bevar den naturlige smaken kjøttet har. For å fremheve smaken holder det som regel med salt og pepper, samt smaksnøytralt stekefett.

Rå forrett

Har du satt opp en selskapsmeny bestående av fisk, hvitt kjøtt eller vilt, er reinkjøtt en super inngang til et vellykket måltid. Kjøttet er eksotisk og eksklusivt, og en trenger kun ca. 50 gram kjøtt per person. 


Råmarinert reinsdyrkjøtt gir middagen en ekstra dimensjon

Filet og flatbiff gir grunnlaget til enkle, raske og smaksrike appetittvekkere. Kjøttet er mørt, har en mild og naturlig viltsmak, og trenger nødvendigvis ikke så alt for mye tilbehør. Carpaccio tynne skiver rått kjøtt eller reinsdyr tataki er eksempler på rene smaker med reinkjøttet i fokus.


Flatbiff av rein med grønn bønnepuré, crème fraîche, sprøstekt bacon og eplesyltetøy er en forrett du garantert imponerer gjestene dine med.


Eller hva med å servere reinsdyrfilet med myk rødbetepuré, blåbærbraisert kålrot og fargerikt pulver av frysetørket bringebær. Skikkelig festmat og passer perfekt som en forrett til resten av festmenyen. 

Småretter og juletapas

Mindre retter av rein er perfekt, håndholdt minglemat. Har du invitert til godt lag, og det er en stund før de siste gjestene kommer, server reinsnacks i form av bruschetta med reinskav eller flatbrød med røkt reinsdyrtunge, rømme, solbærsyltetøy og frisk timian, en fantastisk delikatesse med masse god smak.


Miniburger av reinsdyr er også ypperlig minglematen.

Som en av flere retter på et tapasbord kan en servere flatbiff i en spennende kombinasjon med gresskar og beter, eller en kan enkelt servere en tradisjonell reinsdyrgryte i små porsjonsskåler. Kombiner kjøttet med rene, enkle smaker som hever viltsmaken. 


Eller hva med å servere reinsdyrtoast med pære og fiken. En tradisjonell råvare i ny drakt. Perfekt til en kveld for ekstra kos og hygge. 

Enkelt med stek

Den optimale gjestematen er for de fleste et måltid med maksimal uttelling på smak og utseende, med minimal innsats på kjøkkenet. Stek av rein er solid og røff middag når du har flere gjester. Og det beste, stek gjør seg omtrent selv i ovnen.

Reinsdyrstek med rotgrønnsaker, en rett som nesten gjør seg selv i ovnen. 

Med enkelt, godt tilbehør kan du ha fokuset på å stelle i stand festbordet istedenfor å holde øye med maten. Velger du ovnsbakte rotgrønsaker eller ovnsbakt rødkål med bringebær og fiken, er det tilbehør som også gjør selg selv i ovnen den siste tiden sammen med steka. Det tar ca 2-2,5 timer før en stek på 1,5 kilo er klar til servering.

Stek kan også stekes dagen i forveien for å hente inn tid. Steka skjæres da opp kald i skiver, og varmes forsiktig i ovnen. Reinsdyrstek er på sitt beste når kjøttet er rosa og saftig, en passe kjernetemperatur er 55-60 °C.

Steke- og kokeguide til reinsdyrkjøtt finner du her.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.