Duket for selskap

Når man skal arrangere selskap er det godt å ha noen erfarne selskapsarrangører på laget. Vi tok en prat med matrådgiver i MatPrat, Cecilie Maske, om hva man bør tenke på for å lage et vellykket selskap.

Cecilie Maske er utdannet kokk og har jobbet flere år i restaurantbransjen. I tillegg er hun faglærer i helse, ernæring og miljø. Til daglig er hun matrådgiver i MatPrat. Cecilie har bred erfaring med å arrangere selskap både gjennom jobb og privat, og har samlet et knippe gode tips til alle dem som skal arrangere fest i årets store festsesong.

 

Planlegging er viktig

Det er viktig å beregne lengre tid enn det man tror. Det er så mange detaljer som skal klaffe. Derfor er det en fordel å skrive lister som tar for seg alle detaljene. Da er det også enklere å fordele oppgaver, forteller matrådgiveren.

Fra sin fartstid i restaurantbransjen vet hun at forholdene i en restaurant er mye bedre tilrettelagt for å arrangere større selskaper enn det er i et privat hjem, men det finnes tips til dem som vil holde store selskaper hjemme. En av de største utfordringene med å holde arrangementet selv, er begrenset tilgang til lagringsplass av mat og drikkevarer, og at kjøkkenet fort kan bli overfylt og rotete når man skal lage flere retter. Ellers er det bare størrelsen på mingleplassen som skaper begrensningene.

 

– Med god planlegging og kreative løsninger på tilberedning, lagring og servering av maten så er det alltid en helt spesiell sjarme å arrangere selskaper hjemme

Cecilie Maske

 

Personlige stil og vri

– Det er mange måter å løse utfordringene på. Med god planlegging og kreative løsninger på tilberedning, lagring og servering av maten så er det alltid en helt spesiell sjarme å arrangere selskaper hjemme, sier Cecilie.

Noen menyer stiller for eksempel ikke like store krav til at gjestene har fast bordsete. Smakfull fingermat og noe sprudlende i glasset kan være en vellykket løsning. Cecilie oppfordrer oss til å jukse litt underveis. Enten det er å be andre om å lage matretter, eller å bruke noen ferdigprodukter som du lager din personlige vri på.

 

Juks med stil

– Skal du jukse, så juks med stil. Velg kvalitetsretter og ingredienser fra øverste hylle, og sett ditt personlige preg på anretning og pynting, sier hun.

– Sørg for å få en god balanse og variasjon på matrettene du velger, og ikke vær redd for å be venner og bekjente om hjelp. På slike arrangementer er de aller fleste positivt innstilt på å bidra.

 

Gode minner rundt et bord

Den erfarne selskapsplanleggeren er tilhenger av å kunne gi sitt personlige preg på selskapet.

– Ved å dekorere bord og tilberede maten selv, får jeg det akkurat slik jeg vil. Det betyr mye for meg å skape riktig atmosfære og skape min egen stil på bordet og omgivelsene. Og ikke minst - det gir en ekstra god følelse i etterkant når selskapet er ferdig. Da kan jeg legge bena på bordet og ta meg et velfortjent glass vin og glede meg over opplevelsene vi har hatt sammen, sier hun med glimt i øyet. 

Når du har funnet dine egne favorittoppskrifter, kan du samle dem sammen til en egen kokebok for selskapsmat.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.