Tradisjonsbærerne

Anne Karin (31) og Roar Grødeland (31) på Jæren er en av landets første som aler opp Norges nye gris. Her forteller de om den nye krysningen og om gleden ved å være svinebonde i femte generasjon.

Skal du besøke fjøset på Veisholen Gard på Jæren, er beskjeden klar: Du kan sette fra deg skoene her og så finner du nye klær og håndkle i naborommet. Når du har dusjet kan du komme inn på kontoret.

Anne Karin og Roar Grødeland driver gården med SPF besetning med hygiene og sikkerhet som topp prioritet. – Alle som kommer hit må gjennom de samme rutinene, forsikrer de smilende.

Ekteparet er svinebønder i femte generasjon, men etter en brann i 2010 bygde den unge tre-barns familien et flunkende nytt grisefjøs med det siste av teknisk utstyr. Svinebesetningen ble kjøpt i Trøndelag med kvalitetsstempelet SPF, noe som sikrer strenge krav til hygiene.

Fakta om Veisholen gård

  • Familien Grødeland er 5. generasjon som driver gården.
  • Gården har blitt drevet siden en gang på 1800-tallet.
  • Eldste gårdsbygning: Hønsehus fra 1955, nå ombygd til slaktegrisehus.
  • Nyeste gårdsbygning: Grisehuset ble bygget i 2011.
  • Størrelse: 120 mål.
  • Dyr på gården: 100 purker og 1000 slaktegriser.

 

Veisholen gård brant i 2010 men er i dag bygget opp til et moderne fjøs med SPF- besetning.

Gård med lange tradisjoner

Det betyr at dyrene er mindre utsatt for sykdommer og smitte, forklarer Anne Karin. – Vi må derfor ta ekstra forhåndsregler i fjøset. Gevinsten er at vi har en friskere besetning.

Selv er hun oppvokst på gården med tidlig debut i fjøset.  Ektemannen Roar kommer opprinnelig fra en ku- og sauegård , men har tydelig lært fort: I 2010 ble han tildelt prisen Årets unge bonde av Norges Bygdeungdomslag

-Jeg visste ikke så mye om grisehold før jeg ble involvert i driften her på gården, forteller han. - Fordelen er at vi er flere generasjoner som deltar i driften. Ann Karins foreldre og besteforeldre sitter inne med enorm kunnskap og erfaring. Et annet stort pluss har vært det gode miljøet blant bøndene her på Jæren. Det er alltid noen å spørre til råds.


Anne Karin og Roar Grødeland stortrives som svinebønder og var kun 23 år da de tok over gården.

Tidlig beredt

Anne Karin og Roar overtok gårdsdriften i en alder av 23 år.

Trengte dere betenkningstid?

Anne Karin tar ordet: Vi ble overrasket da farmor og farfar spurte. De var klare for å pensjonere seg og mine foreldre, som var i 40 års alderen, følte seg for gamle til å overta på fulltid. Selv om vi var unge, var vi vel aldri i tvil om at det var dette vi ville.

- Vi kjente jo begge til hva yrket innebærer, fortsetter Roar. - Ingen av oss er vant til sydenreiser og lange ferier, for å si det på den måten. Istedet setter vi pris på muligheten til å legge opp dagene etter behov. Trenger ungene ekstra hjelp til leksene eller å bli kjørt til trening, kan vi skyve på fjøssetllet og heller ta det litt senere på kvelden. Dessuten jobber vi i tre ukers puljer og har dermed til en viss grad oversikt over når det trengs mest fjøspass. Akkurat når purkene skal føde, hender det jeg overnatter på kontoret for å være i nærheten om noe skulle skje. Andre uker er det roligere.

Fakta om den nye grisen

Den nye Edelgrisen er resultatet av en ny krysning av tre ulike svineraser: Norsk landssvin, Yorkshire og Duroc. Denne naturlige og målrettede avlen gir en ny gris som er langt bedre enn gjennomsnittet av foreldrene. Gjennom 20 år med avlsarbeid har man valgt ut de foreldredyrene som gir de sunneste avkommene med de beste kjøttproduksjonsegenskapene.

 

 
Anne Karin er født og oppvokst på gården og føler seg priviligert som bonde.

Godt teamwork

- Det blir ofte en tur innom fjøset i løpet av kvelden, forsikrer Anne Karin. – Selv om besetningen teller over tusen, får du jo en oversikt om noen av grisungene sliter med å suge eller ikke er i form. Ligger bekymringene der, blir det lett en kveldstur for å sjekke.

Hvordan er det å jobbe tett med foreldre som har lang erfaring?

-For oss representerer de en enorm trygghet og ressurs. Vi trenger ikke finne ut alt på egenhånd, - de sitter inne med så mye erfaring vi har glede av. De er heller ikke typene til å bestemme alt, men har en ydmyk holdning til at vi samarbeider. Farmor og farfar har flyttet ned til sentrum, men foreldrene mine bor her på gården. Ungene trives godt alene inne mens vi holder på i fjøset, men de har alltid noen å være sammen med om de heller vil det.

Livsglad rase

I fjøsets nyfødt- avdeling hersker fred og harmoni. Griseungene er ikke mer enn få dager gamle og ligger side om side og dier som griseunger gjør. Purka holder et dovent blikk med sine etterkommere og lydbildet er preget av godmodig klynking og et og annet spedt grisehyl.

Anne Karin og Roar er blant de første i landet som avler på den nye rasen kalt Nygris og hudfargen på dyrene går i rosa og brunt.

Hva er fordelen med rasen?

– De er mer livlige og livskraftige. Den nye rasen gjør at vi sparer en uke på oppdrettet av smågrisen, og også noen dager i slaktegrisavdelinga, forteller Anne Karin. – Jeg synes de er både er flinkere til å suge og tar omstillingen til kraftfor lettere.

I tillegg er de mer rastløse og trenger mer å rote rundt i. Når det gjelder kjøttet er det både saftigere og gir mer smak.

Privilegier ved yrket

Hvordan ser dere på framtiden som svinebønder?

Svinekjøttet har stått litt i skyggen i forhold til kyllingforbruket den siste tiden, men vi håper at folk igjen får øynene opp for hvor anvendelig og godt dette kjøttet er. Det er jo så mye spennende du kan lage av det og så mange forskjellige måter å tilberede det på.

Her er det indrefilet med eple- og selleri rot som ligger på topp når vi skal kose oss ordentlig, men nakkekoteletter er også himla godt.

Hva med neste generasjon?

De titter bort på hverandre. - Vi kommer aldri til å presse dem, men de har vært med i fjøsstellet fra de var bittesmå og har lært seg omsorg for dyra, svarer Ann Karine. - Vi håper jo at de skal oppdage gleden ved å være bonde. Dagene kan være lange, men det gjelder å fokusere på det som er positivt. Vi slipper stå i kø og mase etter klokken.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.