Tom Victor Gausdal

De største er de som inspirerer oss. De som deler kunnskap og gir muligheter for kreativitet. En slik inspirator finner vi i Tom Victor Gausdal.

Han er en læremester, Tom Victor Gausdal. Med flere priser i matkonkurranser i beltet og ikke minst lovord fra både kollegaer og matbransjen, er det ingen primadonnanykker å spore hos den sjarmerende kokken.

Når han blir spurt om bragdene, både tidligere og kommende, er det hans ni lærlinger på Strand restaurants kjøkken han trekker frem. – Det er fantastisk å få lov til å inspirere. Det å kunne få lov til å ta del i noens utvikling. Han smiler, stryker hånda gjennom luggen og legger sixpencen på bordet.

Han ser uendelige muligheter i det å lage mat, og det å få folk til å lage mat. – Det er noe spesielt i det å skape noe. Skape nye ting. Prøve og feile, og tørre å gjøre det. Alle har vi noe innabords, sier Tom Victor, med minner om en barndom hvor foreldrene ga ham mulighetene til nettopp det å skape, og hvor hans egen innflytelse på sine søskens utvikling på kjøkkenet er noe han snakker om med varme i stemmen.

Tom Victor synes at det er fantastisk å få lov til å inspirere. Ikke mindre enn ni lærlinger er på plass på Strand restaurant. Foto: Espen Solli

På vei

Tom Victor er av flere kjente kokkepersonligheter som er med på å forme veien for det norske kjøkken. For mange er det hans navn som kommer opp når man tenker på trendy norsk husmannskost. Han er opptatt av gode råvarer og av håndtverket i matlagingen.

– Vi følger sesongene her på Strand restaurant. Sesongene i landet vårt er spesielle, noe som også gir gode råvarer, men legger også til at vårens råvarer er ganske begrenset i vårt land her i nord. – Vi bor i feil land for å snakke om vårmaten, den er veldig begrenset, mener han.

Han etterlyser større engasjement rundt gode råvarer. – Vi er på vei, men det er fremdeles et godt stykke igjen. Vi har fantastiske råvarer i landet vårt, vi må bare bli bedre på å følge den kvaliteten i alle ledd, sier han. –Den vil gjøre en god gjerning, den som starter en nisjekjede for norsk kjøtt, oppforder Tom Victor, og har lite til overs for vakumpakkede råvarer.

Det er ingen overraskelse at kokken er i sitt ess over grytene. - Det er gøy med et dynamisk levende kjøkken. Når det blir statisk er det ikke så morsomt å være kokk, men det trenger ikke å være statisk. Det er så mye å ta tak i der ute. Gode norske råvarer i kombinasjon med teknikken og smaker fra resten av verden. Da er det moro på kjøkkenet!

Tom Victor er som de fleste. På sitt eget kjøkken kokkelerer han etter humøret. – Vi har varm middag hver dag, smiler han fornøyd, og skryter av kona Torill for hennes kokkekunster i hjemmet. – Det er viktig med familiens samlingsstunder rundt middagsbordet. Det er en viktig arv å ta med videre.

Gutter er gutter, sier Tom Victor og bruker gjerne humor som "ice breaker". Foto: Espen Solli

Rundt bordet

– Det er viktig at man ikke glemmer at kjøkkenet, og særlig middagsbordet, er et viktig samlingssted. Det er viktig for alle relasjoner, sier kokken, som har samlet politiske fiender rundt bord til samtaler og gode måltid.

– Det åpner noen dører, når man inviterer til måltider. Det å sitte sammen rundt et matbord er noen alle kan enes om at er både koselig og hyggelig. Gjerne i kombinasjon med godt drikke. Det åpner som regel for enda friere samtaler, humrer han.

For ham har opplevelsene knyttet til programserien “Til bords med fienden” vært opplevelser for livet. – Det å møte mennesker på den måten er noe jeg vil ta med meg videre. Vi har fått lov til å komme litt “of track”, utenfor allfarvei og fått genuine møter med mennesker, forteller han, og legger til at det ofte er møter med barn som sitter dypest. – Alle disse møtene gjør at man mister en del fordommer. Vi er alle helt vanlige mennesker, både de argeste fiender, toppolitikere, soldater og kokker, gliser Tom Victor. Han har også fått bekreftet at gutter er gutter, og at såkalte grisevitser fungerer i alle settinger. – Vi er alle dønn like i det at vi har samme humor. En “litt på kanten”-vits kan få frem smil og latter hos de fleste.

Gode råvarer og godt håndtverk er viktig for kokken Tom Victor. Foto: Espen Solli

På et brett

Selv kommer Tom Victor med et noe overraskende svar på hvem han hadde ønsket seg rundt sitt “utimate” middagsbord. Ikke ramset han opp kokkenavn, ingen Nobelprisvinnere, ingen politikere.
– Drømmen måtte vært å samle en haug med skatere fra 80-tallet. Mark Gonzales, Mike Valley og Christian Hosoi. Fantastiske kunstnere alle sammen, sier han ettertenksom, før han igjen smiler med et gutteaktig glimt i øyet, som gjør at man fint kan se for seg hvordan den unge Tom Victor brukte fritiden på et skateboard. Noe han fortsatt gjør. – Jepp. Det er skikkelig vårfølelse. Når den siste grusen endelig er skrapt vekk fra fortaua, da er det vår!

 

Kort om Tom Victor

Navn: Tom Victor Gausdal Alder: 36 Sivilstatus: Gift, to barn Yrke: Kokk Aktuell med: Strand restaurant og mathuset Flavours. Har tidligere i år vært å se på skjermen med TV2- programmet Til bords med fienden.

(Intervjuet ble foretatt våren 2013)

 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.