Tid for hjemmestrikkede påskeegg

Det er bare å plukke frem strikkepinnene og stupe ned i restegarnkurven. Påsken fortjener skikkelig pynt. 


Foto:
 
Ragnar Hartvig

Slik strikker du trekk til egg:

Legg opp 14 m. 1.pinne: 14 vr
2.pinne: 1r X øk 1,2r X øk 1, 1r
3.pinne: 21 vr
4.pinne: 1r, X øk 1, 3r X, øk 1,2r
5.pinne: 28 vr
6.pinne: 1,r, X øk 1,4r X øk 1,3r
7.pinne: vr
8.pinne: r
9.pinne:vr
10.pinne: r
11.pinne: vr
12.pinne:r
13.pinne: vr
14.pinne: r
15.pinne: vr
16.pinne: r
17.pinne: 1vr, X 2vr sm, 3vr X , 2vr sm, 2vr
18.pinne: 28 r
19 pinne: 28 vr
20.pinne: 1r, X 2r sm, 2r X, 2r sm, 1r
21.pinne: 21 vr
22.pinne: 21 r
23.pinne: 1vr, X 2vr sm, 1vr X, 2vr sm
24.pinne: 14 r
25.pinne: 14vr
26.pinne: 1r, X 2r sm X 1r
Klipp av tråden og trekk den gjennom de siste maskene. Fest tråder. Damp og legg trekket rundt egget og sy sammen i siden. Vil du strikke inn et mønster, kan du for eksempel følge skissen under med forskjellige farger i garnet.

Selv om egg har en særegen form og krever en litt annen øking og felling av strikkemaskene enn kuler, er det lett å strikke et trekk som passer rundt eggeskallet.

Grenseløst

Det er over ti år siden Arne & Carlos (Zachrison) presenterte sin første kolleksjon, - siden har de blitt særlig kjent for sin design av strikkeplagg inspirert av norske tradisjonsmønstre. 

“Påske hele året” lokker derimot fram både vårfornemmelser og påskestemning. Boken byr på oppskrifter av blant annet kyllingnøster, rader med blomster og påskeharer i langbente varianter. Til og med utedoen har fått plass i miksen av mer selebre motiver, som Karl Fabergès-inspirerte egg.

Mønster til påskeegg. Foto: Cappelen Damm

En lur investering

Før du går i gang med strikking av trekk til egget, må innholdet ut av skallet. Her er det best å kjøpe en liten eggepumpe fra hobbybutikken. Eventuelt så kan du bruke en nål. Se hvordan her:

Det er lettest å få innholdet ut av skallet når det har romtemperatur (noe som gjør det tyntflytende). Det er også lurt ikke å velge de største eggene siden de ofte har tynnere skall.

Gå i gang

I boka “Påske hele året” strikkes eggene på fire pinner og stoppes med ull, så resultatet blir eggformet. Vil du strikke rundt naturlig eggeskall, må du strikke et “trekk” på to pinner. Eggetrekket strikkes da fram og tilbake på pinne nummer 3 og sys sammen rundt det tomme eggeskallet. Husk å sjekk at garnet passer til pinnestørrelsen. Se oppskriften i artikkelen. Til slutt kan du brodere påskemotiv i andre farger på eggetrekket.

Flere mønster og idéer til påsken finner du i boken fra Cappelen Damm: Foto: Cappelen Damm
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.