Teknofil barbecue man

Shannon Ford er en grillnerd som bruker datasystemer for å holde riktig grilltemperatur gjennom natta. Mens andre lag må ha en våken fyrbøter kan det norske barbecueteamet sove med den største ro.

Til daglig har 37 år gamle Shannon Ford ansvaret for datasystemene på et sykehus i St. Luis, Missouri, som er spesialisert på kreftsykdommer hos barn. Under verdensmesterskapet i grilling eller World Championship Barbecue Cooking Contest som det heter “over there”, tar Ford en velfortjent ferie for å konkurrere sammen med sine norske venner i The National Barbecue Team.

Om Shannon Ford

Shannon Ford har utviklet et datasystem med sensorer som måler lufttemperatur og temperatur i kjøttet. I stedet for å åpne og lukke trekken som på en vedovn bruker Ford sensorene til å styre vifter som enten setter fart i varmeutviklingen i smokeren eller senker varmen dersom det blir for varmt. Perfekt temperatur for langtidsgrilling er 100 °C, som også var det norske grillandslagets første navn.Shannon Fords bilhenger er ni meter lang, og komplett med både kjøkken og grill. Den fire tonn tunge hengeren blir trukket av en svær pick-up truck til barbecue-konkurransene. Utenom VM i grilling deltar han og kona Jennifer rundt om på konkurranser med sitt eget barbecue team.

For det norske barbecuelandslaget er det ikke bare hyggelig, men også svært praktisk med en amerikaner på laget. Det er nemlig ikke småtterier de har av utstyr, og alt dette oppbevares hos Ford mellom konkurransene. Dessuten sørger han for å kjøpe inn det de trenger til tevlingene. Nordmennene har et sterkt utviklet konkurranseinstinkt og deltar i alle klasser fra svinenakke til sennepssaus.

Amerikansk tradisjonsmat

I Amerika er barbecue som bondekost å regne.
– Opprinnelig brukte man de rimeligste kjøttstykkene, og grillet dem ved lav temperatur over lang tid. På den måten ble kjøttet mørt, nesten som ved langtidskoking. Lav pH på grunn av den sure røyken sørget i tillegg for at kjøttet til en viss grad ble konservert og kunne legges på glass, forklarer Ford.

Shannons styrke er at han som amerikaner er dyktig på amerikanske smaker. Amerikansk grillsaus.

En av Shannons styrker for det norske laget er at han er flink til dette med amerikansk smak. People`s choice er nemlig den gjeveste prisen å vinne.

Til topps i VM

I People`s choice er det publikum som bestemmer. For en liten sum dollar kan de blindsmake seg gjennom de innleverte bidragene, og avgi stemme til den maten de likte best. Publikumspengene går til et veldedig formål.

– Å vinne People`s choice under VM i fjor er helt klart det største jeg har opplevd i løpet av karrieren. Under premieutdelingen for fem år siden fortalte jeg kona mi, Jennifer, at jeg hadde jeg en drøm om å stige opp på podiet som medaljevinner en gang. Lite visste jeg at det skulle bli mange turer opp på podiet etterhvert sammen med gjengen i The Norwegian National Barbecue Team, sier den stolte verdensmesteren.

Shannon og Bjørn Tore har ansvaret for sluttproduktet som leveres til dommerne under VM.

Under konkurransen er det Shannon Ford i samarbeid med pølsemaker Bjørn Tore Teigen som har ansvaret for produktet som leveres inn til dommerne. Likevel er ikke Ford i tvil om at den gode kjemien i laget har stor betydning for plasseringen.
– Dette var en lagseier, og jeg kommer aldri glemme øyeblikket da jeg og mine norske venner sto på toppen av seierspallen. Det er et minne for livet, sier en tilfreds Ford.

Forvandlingens kunst

Når vi snakker om store stykker i USA kan det for eksempel være shoulder som veier 10-12 kilo. Det er vi ikke så vant til her i Norge. For Ford er dette “a piece of cake”. Han vet at tilberedning ved lav varme over lang til blir belønnet med et mørt og smakfullt resultat.
– De største stykkene må gjennom flere behandlingsmetoder, blant annet blir kjøttet rubbet godt med mye krydder på utsiden. I tillegg sprøyter vi inn væske i form av for eksempel eplejuice eller oksekraft for at kjøttet skal holde seg saftig og godt når dommerne får kjøttet oppskåret til prøvesmaking, forklarer Ford. 

Pensling av svinenakke. 

Han mener den største utfordringen er å vurdere om kjøttet er ferdig stekt og har riktig tekstur.

– Vi starter i prinsippet med et stort og røft stykke kjøtt, og forvandler det i løpet av mange timer til uimotståelig barbecue. Når jeg ser familie og venner kose seg med maten jeg har laget, er jeg ikke i tvil om at det har vært verdt innsatsen.

Kommer til NM

Under NM i grilling kommer det norske publikum til å få oppleve den entusiastiske amerikaneren.

Shannon kommer til Norge i juni for å lære nordmenn amerikansk barbecue på en smoker.

– Jeg kommer til å demonstrere amerikansk barbecue på en svær smoker som nylig har ankommet Norge. Den veier 2 tonn og er 6,3 meter lang, sier amerikaneren som like gjerne snakker på innpust som på utpust.

Det kommer til å bli smaksprøver på svinenakke, hot wings og hot links, og jeg tror dere kan få oppleve litt andre smaksretninger enn dere er vant til i Norge. Hot links er for øvrig sterkt krydrede snadderpølser.

– I Amerika har vi ofte mer kryddersmak, og smaksopplevelsen kan være både søt og sterk. Dessuten har vi litt andre barbecuesauser enn de ketchupbaserte som er mest vanlig i Norge, sier den amerikanske grillnerden som ser fram til norgesbesøket.

FAKTA

(Intervjuet med Shannon Ford ble gjort sommeren 2012)

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.