Spekemat med nytt følge

Eggerøre og potetsalat har tradisjonelt sett vært fast tilbehør, men spekematprodusent Tind, sikter mot nye smakshøyder. Spekepølser har blitt pubsnacks og sydlandske urter, einerbær,  og krekling har fått ny status som følgesvenner til elg og rein.

Det er godt med eggerøre og potetsalat til, men spekemat passer til så mye mer. Se her har du en variant speket pølse med sydlandske urter. Og denne: Speket pølse med elg og einerbær. Hun napper raskt av lokket og byr på smaksprøver. – Vi bestemte oss for å tenke nytt: Hvorfor ikke å ta utgangspunkt i hvor dyrene ferdes og bli inspirert av det? Reinen beiter i området med krekling. Som du kjenner, passer reinsdyrkjøtt og krekling perfekt sammen, spesielt når man også setter til litt solbær for sødmens skyld!

Ellen Damhaug Scheel er markedssjef i Tind, spekematprodusenten som de siste årene har markert seg med moderne design og nye smaker, med spesialitetsprodukter tuftet på ekte håndverkstradisjoner og kortreist mat. - Vi har fantastiske råvarer her i Norge, forsikrer hun. - Det er på tide at vi får samme stolthet til den norske spekeskinka som italienerne har til sin Parma skinke. Vi må slutte å hype opp produkter fordi de er utenlandske. Norske råvarer er av de beste i verden. Så lenge vi bruker ekte håndverkstradisjoner, er bevisste på saltinnhold og lar skinka henge til modning lenge og godt, får du knapt bedre spekeskinke.


Ellen Damhaug Scheel er markedssjef i Tind og med rette tydelig stolt av sine spekematprodukter.

Et blikk mot Sør-Europa har gitt inspirasjon til utviklingen av nye produkter og smakssammensetninger. - Når du ser hvordan for eksempel spanjolene bruker spekemat i sine tapasretter, er det masse morsomt å ta med seg. Spekemat er tøff i smaken og tåler en “trøkk”. Tenk deg godt brød, oliven, soltørkede tomater, olje, spekemat og litt chili. Eller spekemat med vellagrede oster og chutney!  Hun ivrer videre: Aioli er kjempegodt til en vellagret skinke. Bytt ut potetsalaten med potetaioli , - det smaker himmelsk!

 Foccacia med spekemat og aioli gir nye spennende smaker

Smaksoverraskelser

Har du fått noen overraskelse i forhold til smakskombinasjoner?

–Ja, særlig med tanke på vellagrede oster. Siden både spekemat og ost har sterk karakter, tenkte jeg de ville drepe hverandre i smaken, men det fungerte perfekt.  

Hva med drikke?

Til spekemat gjør det seg med kraftige viner og ikke minst øl. Det er jo så masse godt norsk øl å få kjøpt, - du trenger ikke gå ut av landet. Drikke bør velges etter situasjonen. En kraftig pølse tåler en  kraftig øl.  Elg og einerbær har bitterhet i seg, så velg gjerne en øl med humle. En vellagret salami får godt følge i noe lysere, f.eks fra sørlandsbryggeriet Nøgne Ø.

Skal du servere lettere spekemat, passer det perfekt med prosecco eller en tørr rosévin. En annen spennende smaksutfordrer er norsk cider og gjerne i en litt tørr variant.

Vi har jo så masse godt norsk å være stolte av! Og har du en god spekeskinke eller en smakfull spekepølse i huset, har du alltid noe å by på.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.