Sonja Lee

Sonja Lee er verken redd for å si sin mening eller gå egne veier. Ved Filtvet fyr på Hurumlandet har hun og ektemannen skapt sitt eget spektakulære univers. Villa Malla er trolig så langt unna et ordinært spisested som du kan komme.

Selv med en far som er kokk og kjent som “Nudelkongen” og Mr. Lee, var det ingen selvfølge at hun skulle følge i hans fotspor. Tvert imot, ryktet forteller at hun som liten voldte sine foreldre besvær ved ikke å spise. Karrieren startet derfor nærmest litt tilfeldig med kokkelinjen på Sogn Videregående Skole, for den skoletrette jenta. Her fikk hun imidlertid snart bekreftet sitt ekstraordinære talent og interesse for faget. 19 år gammel pakket hun kofferten og satte kursen mot Frankrike. Sonja Lee er ikke den som kompromisser: Skulle det først satses på mat, skulle det gjøres ordentlig!

Her ble hun den første kvinnelige kokk som fikk slippe inn på kjøkkenet til den franske kokkelegenden Alain Ducasse og her fikk hun ikke minst vekket sin store Passion til faget. I Frankrike møtte hun også ham som skulle bli hennes ektemann, Laurent Surville. Kokkeparet åpnet sitt første spisested i Provence 22 og 23 år gamle.

Sonja Lee har aldri vært redd for å gå sine egne veier.

 

En spektakulær forvandling

Merittlisten videre viser etablering av gourmet- restauranter både i Karibia og England før paret satte kursen mot Norge i 2000. Her åpnet de Magma Bar og Restaurant som snart høstet høye terningkast.

Så, i 2006 begynner det å skje hektisk aktivitet ved Filtvet Fyr på Hurumlandet. I tretten år har det gamle badehotellet stått tomt, nå starter en møysommelig forvandling av den falleferdige bygningen. Sonja og Laurent har regien og planen klar: Stedet skal forvandles til en spektakulær oase med vaiende palmer, tonnevis med finkornet sand, partytelt og en gedigen middelhavsbuffet.

Lokalbefolkningen følger prosessen både med mistro og forbauselse. At Villa Malla i tillegg blir lansert som “ et åpent rom for allmennheten”, - gjør ikke skepsisen mindre.

Villa Malla byr på spektakulære opplevelser og gir deg følelsen av å være på en annen breddegrad.

Ingen plikter

Hvorfor vi valgte å kalle det “et åpent rom for allmennheten” og ikke en restaurant?

Hun tar seg god tid til å tenke før hun svarer. Sonja Lee er tydelig ikke en dame som fyrer løs med ferdigtygde meninger. - For å si det sånn, svarer hun så: - Jeg har jobbet i bransjen siden jeg var ung og har bred erfaring fra “det beste av det beste” innen restaurantverdenen. Det jeg virkelig har lært foruten viktigheten av gode råvarer, teknikk, disiplin og kvalitet, er at folk flest liker klare rammer uten “fuss og pushing”. Uansett hvem du snakker med eller hvilken “klasse” i samfunnet de representerer, vil du nesten alltid få det samme svaret: Folk vil ha det enkelt, hyggelig, vennlig og raust. 

Da vi bestemte oss for å starte opp et nytt spisested i Norge, skulle det bli fritt for plikter! Jeg har ikke klart å finne noen bedre måte å si det på, enn at vi ville skape “et åpent rom for allmennheten”.

Vaiende palmer og totempæler på Hurumlandet en halvtimes kjøretur i fra Oslo sentrum.

 

Et eksotisk fristed

Intensjonen med Villa Malla har vært å skape et sted som kunne by på opplevelser nok til å være en destinasjon i seg selv. Et raust sted uten stive duker og tradisjonelle restaurant- elementer. Fisk krabber fra brygga, slå deg ned i skyggen av en palme med en god bok, - her er du velkommen som du er og til å gjøre som du vil. Er du sulten, står buffeten dekket til lunsj og middag. Det er så mange andre spisesteder fylt av plikter, etikette og stramme rammer. Dette er et fristed. Du kan komme som du er, enten det er i badedrakt, arbeidsantrekk eller i finstasen. Og du skal slippe å bekymre deg for om du smaker riktig på vinen! Vi er alt for opptatt av å gjøre de rette tingene i Norge.Vi har mye å lære av andre kulturer ved å være litt mer “laid-back” . Ikke vær så opptatte av den jævlige fasaden.

 

Allsidig blanding

En rask titt på stedets gjester, bærer bud om at kokkeparet har lykkes med sine intensjoner. Her er alt fra isspisende badenymfer til mer business- pregede lunsjgjester. Ved nabobordet legges de siste detaljer på plass til sensommerens storslåtte bryllupsfeiring og ved middelhavsbuffeten er det kø.

Med en mor fra Tyskland og koreansk far, hva slags forhold har du til norsk mat?

- Det var sjelden kost under oppveksten. Min første kjæreste kom fra Sunnmøre. Gjennom ham fikk  jeg heldigvis oppleve norsk tradisjonsmat på det beste, forsikrer hun og ler. – “Ball” har ikke mye fresht over seg, men når den lages for hånd med den riktige garnityr og rett setting, er det godt.

Et fristed ved Filtvet Fyr.

 

Med maten som samlingspunkt

Dermed er hun i gang med et annet favoritt-tema: Rammene rundt selve måltidet. Hos ekteparet Surville/Lee samles man rundt maten. Å spise foran TV med barna er tabu. 

Det er totalopplevelsen rundt måltidet som er viktig, understreker hun. – Hos oss er det helt avgjørende at vi samles til maten, det er noe som sitter i ryggmargen og er urokkelig. Et måltid handler om så mye mer enn å spise: Det gir trygge og tydelige rammer, opplevelse av felleskapet, tid for gode samtaler, - det er her du får tatt temperaturen på dagen.

Ikke lett å gjennomføre i travle hverdager med henting og bringing?

- Jeg hører du sier det, sier hun og tygger litt på spørsmålet før hun fortsetter: - Det er ikke alltid mulig å få til, men jeg vil anbefale at det prioriteres. Det handler om å ta et valg. Mat skal ikke tjene som kun et middel til å bli mett.

Sonja Lee i sitt imponerende paradis.

Tidlig krøkes

Selv har hun videreført sin matglede til sønnene ved å ta dem med på kjøkkenet fra før de var gamle nok til å sitte selv. - Jeg pleide å plassere Albert i en vippestol på benken mens jeg lagde mat. Så holdt jeg små innføringskurs for ham i de forskjellige råvarene, forteller hun. “Her er en purre til suppa, dette er chili som gjør at det blir litt sterkt, etc.” I tillegg smakte jeg på råvarene og kommenterte høylytt hva jeg syntes. Hun ler befriende. - Selv om han bare var noen få uker, er jeg sikker på at jeg ga den lille tilskueren min noe verdifullt. I tillegg ble det morsommere for meg å lage mat. Jeg har stor tro på at det har hatt en smitte-effekt. I hvert fall har jeg to matglade barn uten nykker.

Hun titter fornøyd ut gjennom vinduet hvor Villa Malla- vimpelen blafrer dovent i forsommerbrisen.

– Om vi blir her på Hurum? Vi får se. I bunn og grunn er jeg en gründer, men foreløpig er det nok å gjøre her, forsikrer hun. - Jeg synes selve skape-prosessen, enten det gjelder mat eller nye bygningskonstruksjoner, er sinnssykt motiverende. Hvert år har vi nye prosjekter på gang og denne felles kokkeleringen, enten det gjelder selve fasaden eller utviklingen av nye retter, gir vanvittig mye glede, entusiasme og energi. Det er det som trigger meg! 

Kort om Sonja

Navn: Sonja Lee Alder: 42 år Sivilstatus: Gift med Laurent Surville og to barn (Albert 7 og Leo 2) Utdannet: Kokk fra Norge og Frankrike og har jobbet med stjernekokker som blant annet Alain Ducasse. Aktuell med: Villa Malla, et åpent rom for allmennheten på Filtvet ved Oslofjorden. Meritter: Sonja Lee er den norske kokken som kan vise til fartstid fra flest trestjerners-restauranter. Har sammen med ektemannen Laurent Surville, etablert restauranter i Karibia, Frankrike, Storbritannia og Norge. Hun også gitt ut kokebøkene Sesonger, Saus og Villa Malla. Sonja har også vært fast kokk i NRK Reiseradioen.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.