Små og store katastrofer på julekjøkkenet

Julematen er svært viktig for at julen skal være vellykket. Fallgruvene er mange, og potensielle katastrofer lurer over alt! Her får du krisetipsene til de verste julematkatastrofene.

Tekst:
Cecilie Maske, Matrådgiver

Foto:
 
/illustrasjon eivind stoud platou

Julegrøten

Det var lille juleaftens ettermiddag. Julestemningen hadde omsider begynt å senke seg i mitt barndomshjem, der slekten var samlet til jul. Juletreet var ferdig pyntet og ribben lå og koste seg i langpannen, godt inngnidd med salt og pepper. Fra radioen strømmet dempet julemusikk, og det duftet jul i hele huset. Hele storfamilien med foreldre, søsken, nieser og nevøer var i ferd med å samles rundt bordet til den årlige innledning til juledagene: Julegrøt med mandel.

Grøten var tilberedt etter alle kunstens regler og nøye voktet så den ikke skulle bli brent i bunnen. Den var smakt til med salt, en liten dash vaniljesukker og var nesten akkurat slik den skulle være. Nesten. Det eneste som manglet var syrligheten fra en klatt rømme. I min mors kjøleskap fant jeg en åpnet rømmeboks, helte innholdet i grøten og rørte godt om før jeg satte gryten på bordet.

Da kjente jeg at den slettes ikke luktet av varm melk og vanilje lenger, men snarere av hvitløk! Det var hvitløkdressing i den rømmeboksen!

14 sultne familiemedlemmer så på meg med store øyne mens duften nådde deres neser også. Eehhhh, vent litt, sa jeg.

Mye kan gå galt

Julen er spekket med store forventninger hos store og små, og like mange potensielle fallgruver – ikke minst på kjøkkenet.

Det er ikke lett å puste med magen når stressnivået er i ferd med å nå kokepunktet og totalt overskygge julefreden. Når bunadforkleet vekselvis blir brukt som gryteklut og lommetørkle, og faren for stygge brannsår er overhengende.

Alle familier har sin gode (eller dårlige) historie om den gang da alt gikk galt på kjøkkenet i jula. Da potetene kokte til mos, surkålen brant fast i bunnen av kjelen, ribba var sur, svoren aldri ble mer enn en seig skinnsåle, pappa hadde glemt å legge pinnekjøttet i vann eller fløten til riskremen ble pisket til smør.

Eller når kalkunen som skulle vært tatt ut av fryseren fortsatt ligger der klokka 15 på nyttårsaften.

Gode historier

Enkelte kjøkkenkatastrofer er uopprettelige, andre kan på nennsomt vis kamufleres. Men alle kjøkkenkatastrofer kan bli gode historier – etter et par år iallfall. En solid katastrofe fører som oftest til at det samme ikke skjer igjen neste år. Enten fordi man klok av skade velger å servere noe helt annet, eller fordi man faktisk har lært hvordan det skal gjøres.

For mange er julaften den eneste dagen i året de steker ribbe eller damper pinnekjøtt. Det er ikke så lett å huske hvordan man gjorde det året før, og det er lett å bli usikker.

Ved siden av de tradisjonelle julerettene er det også mange andre retter som står på bordet bare i jula – retter som gjerne har fulgt slekten i generasjoner og som blir servert og fortært under nærmest rituelle former i mange familier.

Baconcrisp

Et tips for å få sprø svor på ribba er å plassere den under grillelementet en stund. Da er det lurt å plassere seg selv i en god stol foran ovnsdøren for å vokte utviklingen, og ikke glemme den til røykvarsleren gir beskjed om at nå er det nok. Det skjedde i en familie for noen år siden da minstemann veltet juletreet akkurat da ribba ble plassert under grillelementet. Mens minsten ble trøstet ble svoren forkullet og røykvarsleren sørget for den ultimate julestemningen. Et par poser baconcrisp fra en døgnåpen bensinstasjon reddet situasjonen, drysset rundt den skalperte ribba.

Hold hodet kaldt!

De beste tipsene for en vellykket jul må være: hold hodet kaldt, pust med magen og ikke la deg stresse. Ha en liten backup-plan og litt ekstra pålegg på lur i kjøleskapet. Skulle alt skjære seg, så våg å tenke nytt. Gjør for eksempel den tradisjonelle julemiddagen om til en julebuffet. Det viktigste er å kose seg sammen – ikke at alt skal være perfekt.

Hvordan det gikk med risgrøten? Alle spiste, mange grøsset, og mandelen ble funnet av en nevø på seks, som påsto at hvitløksgrøten var “kjempegod”!

Året etter luktet jeg på rømmen før jeg rørte den i julegrøten.

Tips til matredning

Svoren blir ikke sprø! 
Sett på grillelementet eller varmluft og plasser ribba høyt i ovnen, og deg selv i en god stol foran ovnsdøren. Vokt ribba nøye! Den blir brent på et øyeblikk!

Svoren er brent!
Om den ikke er helt svartbrent, så skrap av eller fjern det svarte. Er den mye brent, så fjern hele svoren og sjekk at kjøttet er ok. Kjøp baconcrisp og dryss over ribba eller server i skåler ved siden av. Gjestene vil iallfall få seg en god latter.

Ribba er tørr! 
Sørg for at sausen er god og at det er nok av saftig tilbehør. Skjær ribba i tynnere skiver enn du ellers ville ha gjort.

Ribba er sur! 
Kast den! Er det et hotell i nærheten? Ring og spør om de har ribbe til overs.

Sausen smaker alt for salt! 
Legg i et par poteter i grove biter og la dem småkoke i sausen en stund. De trekker til seg saltet. Smak igjen. Er det en fløtesaus, så smak til med mer fløte.

Kalkunen er fortsatt frosset! 
Heldige er de som har et badekar! Fyll karet med kaldt vann, og legg kalkunen oppi. Behold posen den er pakket i, på. Når kalkunen er halvtint kan den deles opp i bryst og lår. Det både tiner og steker fortere, men man går glipp av wow-faktoren med en helstekt kalkun.

Kalkunen er stekt tørr! 
Sats på sausen! En god, fet saus kan kamuflere det aller meste. Skjær kjøttet i så tynne skiver som mulig. Det gjør at kjøttet ikke virker så tørt.

Pinnekjøttet er for salt! 
Dekk pinnekjøttet med vann i kjelen og kok det istedenfor å dampe. Bytt vann minst èn gang i løpet av koketiden.

Pinnekjøttet har kokt tørt! 
Fyll på mer vann og kok videre.

Har ikke pinner til pinnekjøttet! 
Spikk det selv! En vedkubbe av bjørk gjør susen om den blir spikket i fliser.

Kålrotstappen er brent i bunnen! 
Såfremt den ikke er helt svartbrent kan smaken dempes med litt ekstra smør, rømme eller fløte. Hell stappen over i en ren gryte, så du unngår du at flak av brent blander seg i stappen.

Potetene er ihjelkokt! 
Hell av vannet og la dem dampe så tørre som mulig. Dryss over raust med hakket persille og insister på at det skal være sånn, -eller tilsett fløte og smør og lag potetmos.

Surkålen er brent i bunnen! 
Er den ordentlig brent, er den vanskelig å redde. Men surkål lager du fort med kål, eddik og sukker. Kinakål kan også brukes, og eddik kan erstattes med hvitvin.

En middels katastrofe er akkurat avverget på kjøkkenet! 
Maten blir minst en halv time forsinket: Server et glass sherry, nøtter og fiken, og la alle få åpne en pakke.

Risgrøten er brent i bunnen! 
Fort, få den over i en ren kjele! Pass på at ingenting av det brente blir med. Smak på grøten og vurder om det går an å servere den. Noe av smaken kan kamufleres med litt rømme eller fløte.

Et tips for å unngå at grøten skal brenne seg er å sette lokk på og sette den inn i stekeovnen på 90 ºC etter at den har kokt opp.

Karamellpuddingen smaker brent! 
Ikke stort å gjøre med. Kamufler den med vispet krem og friske bær eller frukt. En appelsin i skiver gjør susen!

Karamellpuddingen ble ikke stiv! 
Fordel i skåler og kamufler med vispet krem. Pynt med finsnittede tørkede fiken eller friske bær. Insister på at det skal være sånn.

Kremen til riskremen ble vispet til smør! 
Rør inn litt crème fraiche eller rømme, og smak til med sukker og vanilje. Insister på at det skal være sånn. Ha en boks vaniljeis i bakhånd.

Ta vare på smøret, tilsett litt salt og imponer med hjemmelaget smør til frokost 1. juledag.

Risgrøten er smakt til med hvitløkdressing! 
Ikke stort å gjøre med det. Server den med den største selvfølgelighet og si at “denne oppskriften fra Maldivene fant jeg på nettet”. Let fram en ekstra fin mandelpremie.

Viktigst av alt: Pust med magen, senk skuldrene og gjenta for deg selv: I can do it! Yes I can!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.