Sjarmerende Skåne

En tur gjennom det skånske landskapet med sine bølgende rapsåkre og krokbøyde alléer er som å bevege seg rundt i en vakker eventyrfortelling.

Kort om Skåne

  • Skåne er en svensk region og län (tilsvarer norsk fylke) som utgjør den sørligste delen av den skandinaviske halvøya.
  • Skåne har 14 byer, hvorav Malmø er regionens hovedsete.
  • Skåne län har cirka 1,25 millioner innbyggere.
  • En grei måte å reise til Skåne med bil er å ta båten til København (www.dfdsseaways.no). Fortsett så over Öresundbroen (SEK 375, - en vei). Følg kystveien og kjenn hvordan den gode feriefølelsen brer seg.

Bugnende rapsåkre, innbydende sandstrender, vaffelkaféer og forføreriske gårdsutsalg. Det er kort mellom godbitene i Skåne både når det gjelder naturopplevelser, håndverksprodukter og ikke minst idylliske caféer og restauranter.

Så var det også her Selma Lagerlöf startet sin historie om Nils Holgerssons underbara resa. Boken ble opprinnelig skrevet på oppdrag fra Sveriges Allmänna Förskollärarförening med mål å lære svenske skolebarn om landets geografi. Nobelprisvinnerens fascinerende skildring av den lille gutten som med et godt tak rundt halsen til villgåsen Akka blir med på en reise gjennom hele Sverige, ble snart populær langt utover landets grenser. 

Enten du velger å reise i Nils Holgerssons idylliske rike eller utforske hjembyen til Henning Mankells krimkarakter Kurt Wallander, - Skåne strutter av sjarme og eksotiske opplevelser!

 

Aktuelle nettadresser
www.skane.com
www.visitsweden.com
www.smakapaskane.se
www.ystad.se

For matentusiasten

Skåne kalles Sveriges spiskammers og er kjent for sine kvalitetsråvarer. Legg turen innom en landlig sommerkafé, og la et av regionens dyktige restaurantkjøkken stå for middagen.

Storfe og svinekjøtt er viktige innslag i den skånske mattradisjonen. Det samme gjelder gås, kylling og fiskespesialiteter som sild og ål. Villand, hjort, villsvin og rådyr, - det er bare å glede seg! Av drikke bør du få med deg en smak av hjemmelagde fruktsidre, brennevin laget på malurt og øl fra mikrobryggerier. Skåne er dessuten på full fart til å etablere seg som vinlandskap og har allerede sin egen Route du vin.

Husk å legg turen innom en av de mange sommerkaféene og spis vafler med krem og syltetøy, eller forsyn deg vilt og hemningsløst av buffeten med kaker og kaffe til kuvertpris. Annika Söderpalm har skrevet boken Österlens caféer og anbefaler kaféen Olof Viktors i Glemminge utenfor Ystad og kakebuffetstedet Kaffestugan Annorlunda i Senshuvud nasjonalpark.

Ut å spise

Takket være sin naturlige tilgang på kvalitetsråvarer, kan Skåne vise til lange tradisjoner innen matlaging og velrenommerte kjøkkensjefer. I byene blomstrer restaurantlivet, men du skal heller ikke kjøre langt for å finne en god, tradisjonsbunden “Gästgifvaregård”.

I Skåne Tarnås finner du Daniel Berlin. Kroen er representert på White Guides liste over kroer i internasjonal mesterklasse. For å være garantert et bord bør en reservere middagen i god tid. Restauranten Bastard i Malmö serverer europeisk husmannskost på sitt aller beste, og er vel verdt et besøk.

  

Følger du tipsene på www.mat.skane.com er du garantert en dag fullstappet med gastronomiske høydepunkter. Alternativet er å pakke piknikkurven med saftig kjøttpålegg, investere i en av regionens viner og nyte et måltid under høy himmel!

 

Aktuelle nettadresser
www.vinvagen.se
ww.olofviktors.se
www.kaffestuganannorlunda.se

For den opplevelseslystne

 

 

Gå i Kurt Wallanders fotspor, besøk herskapelige herregårder eller la smaksløkene få en eventyrlig vandring gjennom Malmøs matverden.

 

Henning Mankells bøker om Kurt Wallander har satt sitt umiskjennelige preg på Ystad og omegn. Med Frivilliga Bergningscorpsens veteranbrannbil følger du i politietterforskerens fotspor. Du kan også være med å løse mordgåter, eller bli med på arrangerte bussturer til locationssteder hvor bøkene om den folkekjære helten er filmatisert.

 For den som er klar for mer gys arrangeres det spøkelsesturer på flere av Skånes slott, borger og herregårder. Regionen var fra gammelt av den danske adelens land. Kontakt turistkontoret i de enkelte byene.

I Malmø arrangeres det byvandringer for riktige “foodies”.  Bli med på en guidet tur til byens eksotiske matbutikker hvor du ser, lukter, smaker og ikke minst snakker deg gjennom to timer med alle sanser i helspenn.

Skåne er dessuten et eldorado for hageentusiaster. Her kan du besøke noen av landets flotteste hager med temaer innen alt fra japansk minimalisme til fransk barokk.

 

Aktuelle nettadresser
www.matkaravan.nu

For den sporty

Skåne er som skapt for aktiv ferie med et nett av sykkelstier, seks mil strender og mer enn 70 golfbaner.

Vindsurfing, kystfiske og guidede fisketurer med laksefangst og torsk av det større slaget er noe av det Skåne kan friste med. Test hanggliding over Hammars backer eller prøv kreftene med klatring og fjellsykling i Kullaberg, ved nordvestkysten. Er du mer interessert i hva som finnes under vannet, arrangeres det dykketurer med instruktører.

Hvis du heller vil ta bena fatt, byr regionen også på rike muligheter til vandeturer. Skog, raviner, åser, fjell og hav, - det er kort avstand mellom de ulike naturtypene og ofte er det heller ikke langt til nærmeste Bed & Breakfast.  Invester i boken Weekendvandringar i Skåne som gir deg tips både til hvor du kan bo, vandre og spise godt.

 

Aktuelle nettadresser
www.skyadventures.se
www.pdyk.se

Overnatting

Dyrk SPA-livets gleder på nostalgiske badehotell ved kysten eller sov kongelig i slottsherrens seng. Vil du følge i Kurt Wallanders fotspor, er Hotell Continental i Ystad tipset.

Er du sugen på mer åndelige opplevelser, er Jesu Moder Marias Kloster i Mariavall stedet. Benedektiner klosteret er et tilbud til retreat (alle måltider inntas i taushet) og det kan være lurt å bestille rom i god tid. 

Velg mellom 40 campingplasser, lei deg en hytte eller bo på bondegård eller slott. Vil du ha hjelp til å finne de mest "udde" og rare overnattingsstedene, ta kontakt på www.informus.se.

Dette er regionen hvor du virkelig kan overnatte så du husker det! 

 

Aktuelle nettadresser
www.mariavall.se
www.slott.skane.com

 

(Saken er fra sommer 2012)

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.