"Shaken, not stirred"

Det finnes minst 6-7 forskjellige historier om opphavet til ordet cocktails. Alt fra at navnet skyldes datteren (Coctel) til den mexicanske kongen Axolot VIII til at navnet stammer av halefjær fra haner stjålet og brukt til å pynte selvkomponerte drinker med i et amerikansk vertshus. Hva som er den egentlige opprinnelsen er usikkert.

Det vi vet sikkert er at allerede tidlig på 1800-tallet ble det i Amerika laget drinker som senere er blitt noen av de mest klassiske cocktailene vi har. 

Dry Martini
6 cl gin
1 cl tørr vermut (Noilly Prat eller Cinzano Extra Dry)
1 grønn oliven
Blandes med rørepinne i isbiter og siles over i glasset. Ikke shaker! (Med andre ord tok James Bond feil når han ba om “shaken, not stirred”). Cosmopolitan
Den nyeste av klassikerne, oppfunnet i USA på 1970-tallet, og damenes favoritt fra serien Sex and the city!
3 cl vodka
1 cl Triple Sec
¼ lime (saften)
4 cl Cranberry-juice
Avkjøl glasset ved å fylle det med is. Bland alle ingredienser og isbiter i en shaker og shake. Slå ut isbitene fra glasset, og sil drinken over i det kalde cocktailglasset. Daiquiri
Daiquiri er både navnet på en strand i nærheten av Santiago på Cuba og en jerngruve i det samme området. Daiquiri skal ha blitt oppfunnet av en amerikansk ingeniør, Jennings Cox, som jobbet på Cuba under den spansk-amerikanske krigen.
4 cl lys rom
2 cl limejuice
1 cl sukkerlake
Shakes med is og siles over i kaldt cocktailglass. Pynt med en limebåt. Frozen Strawberry Daiquiri
Skribentens favoritt en varm sommerdag!
4 cl lys rom
En god håndfull friske jordbær
1 cl sukkerlake
2 cl limejuice
1 cl jordbærsirup
Fyll en blender med knust is og ha i de øvrige ingrediensene. Kjør blenderen på max til det blir grovkornet slush (ca. 15 sekunder). Hell cocktailen i et kaldt glass. Pynt med jordbær. Manhattan
Manhattans opprinnelse er umulig å slå fast, til det er de forskjellige historiene for mange. Vi kan allikevel med sikkerhet si at drinken ble servert i flere barer på Manhattan i siste halvdel av 1880-tallet. I dag regnes Manhattan som en av de store klassikerne blant cocktails, og serveres over hele verden.
4 cl whisky
3 cl rød vermut
2 ss Angoustura (bitter)
Ha angostura direkte i et avkjølt glass. Rør vermut og whisky med is og sil over i cocktailglasset. Pynt med et rødt cocktailbær. Manhattan Dry lages på tørr vermut I stedet for rød.

Trendy med cocktails

Uansett opprinnelse, har cocktails gjennom tidene blitt betraktet som overklassens drikke, og da særlig i USA, Frankrike og Storbritannia. Det siste halve århundret har imidlertid også dette endret seg, og cocktails er nå drukket i alle samfunnslag og nasjoner. Mer enn som så faktisk, cocktails er i dag blitt trendy, særlig etter at TV-shows som Sex and the City (Sex og Singelliv) reintroduserte cocktails og longdrinks som hverdagsdrikke for de urbane og hippe blant oss. 

Vi kvinner kjenner for øvrig godt til begrepet cocktailkjole. Et elegant, men ikke formelt, antrekk man ikler seg for et stilig vennelag eller en bedre middag på byen.

Cocktailens strenge regler

En cocktail skal nytes langsomt, både visuelt på grunn av sine mange sterke farger, og sensorisk på grunn av sine anslag av frukt, krydder, syrlighet og sødme. En god regel for en vellykket cocktail er at den ikke skal smake alkohol, det er den subtile smaken av alt det andre som skal komme først frem. 

En ekte cocktail skal aldri improviseres, men skal følge cocktailens strenge regler for innhold og tilberedelsesmetoder. Det er lite plass til kreativitet og personlig touch her, den slags overlates til longdrinks…

Før eller etter middag

En cocktail skal være relativt liten, i følge bartenderfaget skal den være mellom 6 cl og 9 cl. Ofte er cocktailen knyttet til situasjonen den drikkes i. Det er derfor vi har “pre-dinner cocktails” og “after-dinner cocktails”. En pre-dinner bør være tørr og appetittvekkende, mens en after-dinner cocktail gjerne skal være søt og fyldig. 

Avkjølte glass

Cocktailen serveres stort sett i to typer glass, avhengig av om den serveres med eller uten is. Det klassiske Martiniglasset passer til cocktails uten is mens et whiskeyglass passer til cocktails med is. Glassene skal alltid avkjøles før bruk. Dette gjør man enklest ved å ha is i glassene og la dem stå et minutt eller to før man tømmer ut isen og heller drinken i avkjølt glass.

Shaken eller stirred

Navnet "Cocktail" har mange forklaringer. Det mest anerkjente er nok at navnet stammer fra “queue de coq” (hane-hale) for å beskrive rørepinnen som brukes til å blande ingrediensene. 

For å lage en klassisk cocktail behøver man bare gode glass og noen få, viktige redskap: En shaker til å riste sammen cocktailen, en sil, et målebeger og en rørepinne (queue de coq). Verdt å merke seg er at cocktails enten ristes med is eller røres (shaken or stirred). Det er vesens forskjell på disse metodene og typen cocktail avgjør hva som er rett, og igjen minner vi på at vi her snakker strikte regler for hva som er god cocktail-kotyme og ikke! 

Cocktailens bestanddeler

Av sprit og smakstilsetninger er det en forutsetning at barskapet ditt inneholder gin, den mest vanlige ingrediensen i de fleste cocktails. Men også rom, tequila og vodka er gode basiser for en vellykket cocktail.

En ekte cocktail mikses vanligvis av 3 deler:
1. Sprit
2. Smakstilsetning som forskjellige typer juice, vin, fløte, vermut, egg
3. Smaks- og fargeforsterker, som regel en likør

De fleste cocktails pyntes også. Her kan man for eksempel bruke frukt, appelsinskall, cocktailbær, oliven og lignende.

Dry Martini

Den mest kjente, og for alltid James Bond tilknyttede, cocktailen over alle cocktails. Noen kilder sier at Dry Martini ble skapt til John D. Rockefeller av en bartender ved navn Martini di Arma di Taggia på Knickerbocker Hotel i New York i 1912.

Eldre kilder omtaler imidlertid en drink kalt Martinez, og dry martini antas som regel å være en videreutvikling av denne. Cocktailen Martinez ble laget av bartenderen ved Occidental Hotel i San Francisco i midten av 1800-tallet; Jerry Thomas. En gjest som skulle besøke byen Martinez i California kom inn på hotellbaren, la en gullklump på disken og ønsket seg en spesiell drink. Jerry Thomas mikset da en drink bestående av Old Tom gin, vermut, bitter og Maraschino og kalte den en Martinez som en hyldest til gjestens forestående reise.

Det finnes mange varianter av Martini, de mest brukte er Martini Extra Dry, som innebærer lite eller ingen vermut. Dirty Martini inneholder saft fra olivenglasset. Vodka Martini lages av vodka i stedet for gin.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.