Sesongstart for VM-mester i grill

Skal du være ledende på grill i Norge må du være først ute, forsikrer grillekspert og matrådgiver i MatPrat, Bjørn Tore Teigen. Det nye året har så vidt rukket å komme i gang før han fyrer opp grillen hjemme på Kløfta.

Gradestokken har krøpet langt fra både plussgrader og lysten på middager ute i det fri. Frostrøyken står ut av munnen og blekgul vintersol skinner på hvite bakker. Kalenderen viser første januar, men på terrassen hos Bjørn Tore Teigen er imidlertid grillen allerede klar til sesongstart.

– Skal du være ledende i grilling i Norge, må du være først og størst. Det er det som er drivkraften. At det er kaldt er ingen unnskyldning, det gjelder bare å kle seg godt, forsikrer han og sjekker at alt er i rute.

Ribbestykkene har fått en real omgang med kinesisk femkrydder og kyllingsklubber og kalvepølser ligger side om side og er klarert som ventemat. Helt siden 2001 har det vært tradisjon i familien Teigen å innlede det nye året med grillmat.

 Pinlig berørt

– Det hendte jeg fikk en del rare blikk fra naboene de første årene hvor vi bodde i borettslag, forteller han. Ungene synes også det var grusomt flaut å ha en pappa som sto ute med topplue og grillet første nyttårsdag. De tenkte ikke på at jeg var snill som sto ute og frøys for at de skulle få noe godt å spise. Han ler hjertelig.

– Nå som vi bor på landet, er det ingen som reagerer. Familien sitter dessuten inne i varmen og venter, jeg blir som regel stående ute alene. Fordelen er at jeg har noe å varme meg på. Dessuten gjelder det å utruste seg med noe godt som ventemat.

Bland ditt eget femkrydder

3 ss kanel
6 stjerneanis eller 2 ts stjerneanis frø
1 1/2 ts fennikelfrø
1 1/2 ts szechuan pepper eller 1 1/2 ts hel sort pepper
3/4 ts malt nellik

Han tar en rask titt under lokket og snart blander løfterike lyder seg med dufter av kanel, anis og nellik. Svoren er fjernet på ribbestykket og kjøttet får et omtenksomt strøk med penselen. – Det gir en egen ro å grille, forsikrer han. I tillegg får du frisk luft.

Mindre oppvask

Bjørn Tore utgjør en del av landslaget i grilling som har sikret Norge VM medaljer tre år på rad. Konen Anne Kathrine er like ivrig og planleggingen til årets VM i Memphis den 17. mai, er allerede godt i gang.

– Fordelen med å grille? For det første blir det knallgod og saftig mat. Dessuten er det noe med forventningen rundt å følge varmen, snu litt på stykkene, ta seg en vente-pølse. En annen fordel er at du slipper den store oppvasken. Ikke trenger du mange kjeler og panner, det er bare å legge maten rett på grillen. Skrubber du risten mens den ennå er varm, er den lett å rengjøre.

Det er noe eget med å samle seg ute rundt måltidet selv på en kald årstid. Skjønt vi er ikke helt barbariske: Vi spiser inne!

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.