Rein påske

Reinkappkjøring, joik og skallekasting. Påsken er tradisjonen tro årets absolutte høydepunkt for samene. I Karasjok forvandles bygda til en spektakulær festival som samler det beste av samisk kultur.

Påsken har alltid vært et samlingspunkt for samer, forteller Ketil Somby som er dagligleder for Karasjok Festival. – I følge tradisjonen trakk man ned til tettstedet for å samles rundt familiære begivenheter som dåp, konfirmasjon og bryllup. Hele bygda var med og fremdeles innebærer samiske bryllup ikke sjeldent fester med 400-500 gjester.

Selv om scooter har forandret flyttsamenes livsmønster, holdes likevel denne gamle tradisjonen i hevd. Palmesøndag er tiden for å feire og markere livets store begivenheter.

Scooter cross stevnet påskeaften er for mange festivalens absolutte høydepunkt (Foto: Jan Helmer Olsen)

 

Med smak av vidda

Karasjok Festivalen starter onsdag den 27. mars med en spesialskrevet joik. Senere går startskuddet for rundt 30 hesteekvipasjer fra hele Nord-Norge som stiller til travduell. Dette skjer under broa på den islagte Kárášjohka, opplyser Somby.

Skjærtorsdag er det duket for et annet høydepunkt: Reinkappkjøring. Kort forklart foregår dette på en 200 meter lang bane hvor kuskene henger etter galopperende reinsdyr på ski. Vinneren kvalifiseres til nordisk mesterskap i reinkappkjøring ned Storgata i Tromsø den 6. februar 2014.

På Skjærtorsdag kveld, er det joike-konkurranse à la idol i Party AS (tidligere Kroa) . – Joiking er blitt spesielt populært blant unge og det er morsomt å se og høre hvor flinke de er, sier en forventningsfull Somby.

Egen fotoutstilling, samiske konserter, scooter cross stevne Påskeaften- les mer om festivalprogrammet på festivalerkarasjok.no

Få også med deg en tur innom lavvuen som settes opp i sentrum Skjærtorsdag og Påskeaften. Her vil kjøkkensjef Henri Mielonen fra Rica hotel Karasjok, sørge for eksotiske smaksprøver fra selve urkjøttet: Rein i forskjellige varianter.

Sugen på flere eksotiske opplevelser? Det finnes også andre aktiviteter i nærmiljøet som VM i skallekasting i Jergul.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.