På sporet av norske mattradisjoner

Kristin Hove har fartet landet rundt på jakt etter norske råvarer med sjel og ekte tradisjon. - Mens jeg bodde i Australia ble jeg virkelig bevisst hvor unik matkulturen vår er, sier 28 åringen som er forfatteren bak kokeboken “Mellom bakkar og Berg, Norsk lokalmat”.

Tre tips i farten

Sorrisniva og kjøkkensjef Johnny Trasti
– Parterer selv slakt av rein, sau, elg og gris. Ble i 2009 utnevnt til Årets kjøkkensjef og har fått pris for sitt innovative matkonsept i Finnmark. Adr.: Sorrisniva 20, 9518 Alta, www.sorrisniva.no
Tingvollost
– Er et familiedrevet gårdsmeieri som lager seks forskjellige hvit- og blåskimmeloster. Vant i konkurranse med 2.500 oster fra hele verden VM gull i 2011 for blåskimmelosten ”Kraftkar”.  Adr.: Saghaug gard (og gårdsutsalg), 6629 Torjulsvågen, www.tingvollost.no 
Galåvolden Gård
– Her får du kjøpt ferske gårdsegg hele døgnet, - det er bare å legge igjen penger med en lapp på hvor mange du har tatt i kassa. Dette er også stedet å sikre seg gårdsis, rorøskake, storfekjøtt, hønsekjøtt, spekepølser og rørososter. Adr.: Galåvolden Gård, 7374 Røros, www.galaavolden.no

Hun er frisør av yrket men eventyrlyst og utferdstrang, fikk henne for syv år siden til å sette kurs mot England. Etter to år der, gikk ferden videre til den andre siden av jordkloden og Sydney hvor hun ble i fire år. Ideen om å samle oppskrifter og historier fra folk hun møtte, resulterte i oppskriftsboken “collected recipes”.

– Egentlig hadde jeg tenkt at det bare var for meg selv, men så fikk jeg lyst til å dele “minneboken” med andre. Første utgaven ble kopiert på en printer med et antall på 200 eksemplarer, men plutselig fikk jeg telefon fra et australsk forlag: De ville trykke den opp i 7000! Det var jo helt sprøtt!

Spørsmål til inspirasjon

Med to engelske bokutgivelser “på samvittigheten”, er hun nå ute med sin første norske kokebok, laget på nysgjerrighet og interesse for norske råvarer.

– Mens jeg bodde i Australia og England var det så mange som spurte meg “Hva spiser dere i Norge?” På den måten ble jeg bevisst hvor forskjellige tradisjoner vi nordmenn har for matlaging. I Australia kan du fly fem timer gjennom landet og finne akkurat den samme matkulturen, - selv språket er stort sett det samme. Tenk på alle dialekter og tradisjoner vi nordmenn har i forhold! Dermed tok ideen om en norsk kokebok basert på kortreiste råvarer, tradisjonsrike oppskrifter og historier, form.

– Hvis boken kan inspirere leserne til å legge turen innom neste gårdsutsalg, har den nådd mye av sitt mål.

Kristin Hove

Overraskende sjenanse

Første tur gikk til Tingvoll og gardsostmeieret “Tingvollost”. Siden er det blitt diverse turer rundt i landet.

På Galåvolden gård på Røros kan du egenbetjent kjøpe ferske gårdsegg hele døgnet. 

– Overraskelser?
–Det jeg ble mest overrasket over, var at jeg hadde sett for meg å lage noe på oppskrifter fra “tanter og bestemødre” rundt omkring.  Jeg ville finne og snakke med besteforeldre som hadde vokst opp på tunet og lært om gårdsbruk og livets gjøremål fra sine egne foreldre som også vokste opp på samme plassen. Riktignok var det lett å få folk til å dele både oppskrifter og historiene bak, men når det kom til bilder og intervjuer, trakk de seg fort vekk. De var rett og slett sky, men kokker og kjøkkensjefer har stilt villig opp, forsikrer hun smilende.

Med tjukkmjølk som favoritt

Fra Finnmark i nord til Agder i sør, - det har vært en unik matreise gjennom landet.
– Du skal ikke bevege deg langt før du ser hvor enestående matkulturen vår er. Hver plass har sine tradisjoner. Heldigvis finnes det mange ildsjeler som vet å ta vare på denne særegenheten. Kokkene gjør også en stor innsats ved å sette norske mattradisjoner på kartet.  

– Tolv kapitler og tolv plasser. Har du fått deg noen ny favoritt?
– Jeg har servert mye av maten til venner og har blitt veldig opptatt av historien rundt måltidet, sier hun og ler. – Tjukkmjølkpuddingen er vel nærmest blitt en gjenganger og smaker som italiensk panna cotta!  I det hele tatt har vi noen fantastiske meieriprodukter og ikke minst verdens beste oster!
– Vi har så mye å være stolte av når det gjelder hva som dyrkes og produseres rundt omkring i landet, sier hun bestemt. - Hvis boken kan inspirere leserne til å legge turen innom neste gårdsutsalg, har den nådd mye av sitt mål.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.