Nostalgi på fire hjul

Signaturretten er hjemmelaget lammepølse blandet med ullgris fra nabogården. Ellers kjører ekteparet Bendik Romstad og Anne Gravingen på kortreists mat og sesongens norske råvarer. – Vi er mer på kosemat enn rendyrket streetfood, forteller eierne av cafébilen Anne på landet.


Foto:
 
Privat

Etter to hektiske tiår i reklamebransjen, våknet lysten på å gjøre noe helt annet ved siden av jobben, forteller Bendik Romstad. – Resultatet ble Svartskog Kolonial, en cafe som snart ble kjent for sine forføreriske bakervarer, dagens suppe og hyggelige interiør. Etter noen års drift solgte de Kolonialen, og lysten på et nytt matkonsept dukket opp. Resultatet ble en foodtruck, en Citroen H-van, osende av sjarme og nostalgi.

- Litt av jobben vår i reklamebransjen er å følge med på trender, så lysten på å teste ut streetfood i Norge, kom etter et besøk i London. Og selvfølgelig med vår egen vri. Både Anne og jeg er sankere og syntes konseptet med kortreist, hjemmelaget og enkel mat, hørtes spennende ut. Siden vi skulle drive virksomheten ved siden av våre andre jobber, fant vi ut at foodtruck, - eller en cafébil som vi har valgt å kalle det, - måtte være perfekt. Der styrer vi hvor mange oppdrag vi tar på oss, og holder det meste til helgene.

Ekteparet investerte derfor i en pensjonert skolebuss i fra Frankrike og sendte den til overhaling i England hvor den også ble utrustet med eget kjøkken.

Enkelt og håndholdt

- Hvorfor streetfood?

- Det har skjedd et skifte: Folk har gått lei såkalt fine dining og er sugne på noe mer lokalt og jordnært. De vil vite hvor maten kommer fra og aller helst få en historie med på kjøpet. I dag er det mer gjevt at en oppskrift kommer fra mormor enn at den stammer fra en fransk kokk. Den vanligste streetfooden er nok pulled pork, taco og hamburgere, og at hver bil kun konsentrerer seg om en rett fra ett land. Vi har satset på en mer variert meny enn de fleste, og har valgt å ta utgangspunkt i det norske.

Det tar lang tid å lage maten vår,men når vi skal servere den fra bilen må det gå fort. Så på en måte kan du kalle det slow-fastfood, sier Bendik.

Selv om det ikke fins et dekkende norsk navn for streetfod mener ekteparet at det ikke er noe i veien for at maten er norsk. De var en av de første foodtruckene i Norge, og litt av poenget var å ta et internasionalt fenomen til Norge. - Vi er stolte av den norske matkulturen og ville bevise at det var mulig å lage en norsk vri på streetfooden, sier Anne.

Selv har de spesialisert seg på håndlagde pølser av lam og gris fra nabogården servert med hjemmelaget "ketsjup" og potetmos. Sandwich med Camenås fra Den Blinde Ku på Ås med timian og bacon og solbærsyltetøy i fra hagen, er også fast takst på menyen i tillegg til hjemmelagde kanelsnurrer. Ellers varierer menyen etter humør og sesong.

- Det viktigste med maten vi serverer er at den er god, alle rettene skal ha noe lokalt i seg, det skal ta utgangspunkt i noe norskt, og i tillegg skal det være lett å holde i hånden og spise i farten. 

-Vi elsker å sanke og har alltid fryseren full av bær og sopp, noe som også gjenspeiler menyen. Det er moro å prøve ut nye varianter av sesongens råvarer, - nå serverer vi for eksempel løvetann-  og rabarbrasløsj, forteller Anne. – Vi har også gått i lære hos en fantastisk syltetøydame i Alsace. Planen er å ha en variasjon av småretter, kaker og spiselige gaver.

Anne er ansvarlig for maten og er oppe klokken fem for å sikre ferske kanelsnurrer og gjærbakst når cafebilen skal ut på jobb. Så langt har det gått over all forventning. Det er tydelig at bilen vekker oppsikt og at det er marked for enkel, ærlig, hjemmelaget og god mat. Folk vil ha sporbare råvarer, noe som passer godt med vår interesse for å bruke bøndene rundt oss på Svartskog. I tillegg har vi tilgang både på bærbusker og frukttrær så her blir det både varm epledrikk på kalde dager og hyllebærsaft med en egen touch til lune sommerkvelder.

Vi kjører litt mer på den romantiske drømmen med nærhet til naturen og til det autentiske og opprinnelige, enn typisk urban streetfood. Det er derfor vi kaller det en cafébil og ikke foodtruck, forklarer Bendik og legger leende til: - Vi kaller det også «Anne og Bendik gjør ting vi ikke kan».

 

Stek baconet i ovnen på 200 grader i 10 minutter eller til det er passe sprøtt. La det renne av seg på tørkepapir. Vi bruker hjemmelagde langtidshevede frøbaguetter til våre sandwicher, men du kan bruke alt brød som er godt, men som ikke har alt for overveldende smak. Del baguetten i to og smør de to delene med romtemperert smør. Ha bladsalat, som red rhubarb på den nederste baguetthalvdelen. Skjær tre rause skiver med Camenås fra den blinde ku og ha oppå salaten. Topp med sprøstekt bacon, fersk timian og solbærsyltetøy.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.