Norges beste grillere

Flotte råvarer, glødende griller, fantastisk stemning og stor matglede står på menyen når norgesmesterskapet i grilling arrangeres lørdag 2. juni. Teamlederne for fjorårets topplag kan fortelle om store planer for årets grillsommer.

For niende gang arrangeres NM i grilling i Birkelunden i Oslo. Det skal konkurreres i klassene hamburger, kyllingfilet (sunn klasse), spareribs med barbecuesaus og sjømat/åpen klasse. Resultatene bedømmes av en fag- og en folkejury ut fra kriteriene smak/konsistens, kreativitet og presentasjon. Det premieres også for showmanship (beste stand og arbeid), hvor grillglede og deltakernes evne til å by på seg selv er avgjørende.

Fakta for NM- deltakelse

Påmeldingsfrist er onsdag 23. mai
Påmeldingsavgift er kr 1000,-
Alle team får det de trenger av kjøtt av arrangøren
Hvert lag får telt, bord og benker på konkurransedagen
Laget stiller med nødvendig grill- og arbeidsutstyr (inkl. tilbehør til kjøttet)
Arrangør er MatPrat

The Krosby show

Familieteamet Krosby Burningteam kom på andreplass under fjorårets NM og vant spesialprisen showmanship. Teamleder Johnny Krosby tror lagets gode samhold er hovedgrunnen til at de gikk av med “best in show”.

Johnny Krosby i aksjon med familieteamet.

– Du har med deg hele familien?
– Ja, det er meg, kona og to til fire av barna. Kommer an på hvem som har tid, svarer familiefar Krosby, som stilte for tredje gang i fjor. I hjemmet deres grilles det året rundt.

– Vi har en vanlig grill og en smoker (røykegrill) stående, så det blir mye variasjon i grillmaten. Entrecôte er min favoritt, grillet på klassisk vis. Hamburger er også blant favorittene, og er noe alle kan grille. Skal det være mer avansert lager jeg retter med lam. Det viktigste er å få frem alle de gode smakene, påpeker Johnny.

Under NM i grilling er målet for familien Krosby alltid å være blant topp fem. Han mener man bør kunne beherske litt av hvert og levere jevnt bra i alle klasser for å hevde seg. Krosby Burningteam hentet i fjor hjem to førsteplasser og to andreplasser fra de ulike klassene.

Krosby Burningteam vant åpen klasse med hot wings.

 – Det beste var å vinne åpen klasse med hot wings fra smokeren, i tillegg til at vi vant showmanship, sier Johnny, som vektlegger egen selvutvikling i laget som det viktigste med konkurransen.

Johnny Krosby er også en av deltakerne på det uoffisielle norske grillandslaget som skal representere Norge i verdensmesterskapet i grilling i Memphis i midten av mai. Så i første omgang er fokuset på VM.
– Men du skal nok se at jeg finner masse inspirasjon der borte, så det blir nok til at dere får se et Krosby show under NM i år også, sier Johnny med et lurt smil.

BarbieQ går for gull

For Team BarbieQ er målet for årets grillsesong danmarksmesterskapet i grilling i Horsens 14. juni og europamesterskapet i grilling i Brüssel 25. august. Men først skal de selvfølgelig forsvare norgesmestertittelen i Birkelunden. Teamleder Jan Ivar Nykvist har vært NM-deltaker siden første NM i grilling i 2004, og kan vise til to seiere med laget sitt; som Tres Diablos i 2009 og med lagforsterkning som Team BarbieQ i 2011.

Jan Ivar Nyqvist ønsker velkommen til Team BarbieQ-standen.

– Hvem er så Team BarbieQ?
– Vi er en fin miks av tre profesjonelle kokker og to hobbykokker. Dette gir en god balanse i laget, og der vi proffe kokkene kanskje tar litt av i kreativiteten kommer hobbykokkene inn og gir folkelig perspektiv, forklarer han.

Oppkjøringen til årets NM foregår gjennom helgesamlinger i april og mai. Jan Ivar viser til sosiale sammenkomster med vin og masse grillglede. Møtene inneholder idémyldring, utprøving og feiling.   – Vi møtes for å ha det hyggelig sammen, ikke kun med vinnertanken i hodet. Det gjelder å tenke utenfor de tradisjonelle banene, en må våge å være litt smågal!

 – Hva var det gjeveste med NM i grilling 2011?
 – Showet! Vi lagde et bra opplegg på standen med aktiviteter for publikum. Blant annet hadde vi pølsegrilling for barn der de kunne grille egne pølser i pinnebrød, til stor suksess, forteller han.

NM hadde flere aktiviteter for store og små.

Sosialt møtepunkt

Favorittklassen var åpen klasse, så for Team BarbieQ var det spesielt moro å gjøre det bra i den. Ved å skulle kreere en hel middagsrett med marinade, saus og alt tilbehør fikk laget vist frem kokkestyrken. Det at NM i grilling 2011 hadde en sunn vri synes Nykvist også var positivt. Laget ble tvunget til å tenke nytt. Grilliveren tror han kommer fra alt det sosiale sommergrillingen tar med seg. Konkurransedelen kom mer tilfeldig, men han innrømmer at det har blitt viktigere etter hvert.

– Som regjerende norgesmestere må vi forsvare tittelen, dette tar vi seriøst. Det kommer til å bli så sykt bra! NM er et sosialt møtepunkt for alle grillere: amatører, proffe, vennelag og utdrikningslag. Det fantastiske med konkurransen er at den er mer uhøytidelig, sier Nykvist.

Team BarbieQ stiller med samme lagsammensetning som i fjor men skifter navn til Team Landmann. Som Team Landmann har de lagt lista høyere enn tidligere, og har leid inn hjelp for å få detaljene i konseptet på plass.  
– Vi lover å levere et heidundrende show, avslutter Jan Ivar med forventningsfull stemme.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.