München

Høst og oktoberfest er høysesong for besøk i München, men Bayerns hovedstad har mye å by på hele året.


Foto:
 
shutterstock tekst: Dag Øyvind Olsen/ Newswire

Kort om München

Tysklands 3. største by etter Berlin og Hamburg
Hovedstad i delstaten Bayern i Sør-Tyskland
Ca. 1,4 millioner innbyggere (inkl. forstedene, nesten 4 millioner)
Mest kjente årlige begivenhet: Oktoberfest

Komfort og vennlighet, gemütlichkeit, er viktig for byens innbyggere. München er full av trivelige spisesteder og markeder med ekte bayersk atmosfære og gjestfrihet.  Utenfor München finnes pittoreske alpebyer, berømte skisteder og Tysklands største turistattraksjon, eventyrslottet til kong Ludwig 2., Neuschwanstein.

De fleste snakker godt engelsk, og det er lett å komme i kontakt med folk i München.

Festlighetene ble innført i oktober 1810 etter at Bayerns kronprins hadde giftet seg. Festivalen pågår i 16 dager før første søndag i oktober, i området Thereseinwiese. Ølserveringen foregår i store telt som rommer inntil 10 000 mennesker.  Oktoberfest er ikke ment å være et fylleslag, men en familiefest både med tivoli og barnehagetilbud. Ifølge tradisjonen spises det grillet kylling og helgrillet okse til litersglassene med sterkt, lyst, smaksrikt, lokalt øl. Et tips er å gå i middagstiden, og ikke på kvelden, og å unngå helgene. Opplevelsen blir da bedre, for det er samme gode stemning og samme underholdning midt i uka og midt på dagen som om kveldene.

Oktoberfest

Standardølet som brygges og drikkes i München, Helles, er lysere og mindre bittert enn norsk pils. Om sommeren er også Radler populært, en blanding av pils og lemonade. I de kalde månedene drikkes det mye mørkt sterkøl, Bockbier. Pils er ikke like vanlig som i Norge, selv om det brygges en del lokal pils i Bayern.

Weisswurst er den tradisjonelle pølsa, laget av svinekjøtt og kalvekjøtt. Pølsene serveres med søt sennep og spises ofte som snacks mellom frokost og lunsj. Weisswurst er ferskvare som lages tidlig på morgenen, helt uten konserveringsmidler og fargestoffer. De kan gjerne nytes med en saltkringle og hveteøl, Weissbier. Husk å fjerne pølseskinnet. Utvalget av lokale gourmetpølser øker stadig, og pølsene kommer fra en rekke produsenter i Bayern. München har et stort utvalg spisesteder med lokale, organiske råvarer.

Øl er svært viktig i byen. Hofbrauhaus er det mest berømte drikkestedet, med plass til 5000 mennesker i flere etasjer. I kjelleren oppbevares 20 000 liter øl, og setter du deg nede får du kun servert øl i litersglass etter klokken 15.30. Til ølet hører saltkringler, men husk å ta av saltet før du spiser kringlen, slik lokalbefolkningen gjør. Den er salt nok som den er!

I sommerhalvåret er München berømt for sine Biergarten. Her kan man ta med mat selv, eller kjøpe. Tradisjonelt ble ølet oppbevart ni meter under bakken med is fra innsjøene for å holde det kaldt. Et tips: Ligger det duk på bordet, vil det snart dukke opp en servitør. Ligger det ikke duk på bordet, henter du mat og drikke selv. Den største Biergarten i München, Hirschgarten, har plass til 8000 mennesker.  Hirschgarten ligger i Englischer Garten, verdens største bypark.

For  matentusiasten

For gourmander anbefales Alfons Schuhbeck. Den berømte tyske kokken driver tre restauranter like ved hverandre ved Marienplatz (www.schuhbeck.de). Han har også krydderbutikk og sjokoladeutsalg midt i sentrum. For en ekte tysk opplevelse, anbefales Ratskeller, kjelleren i Neues Rathaus på Marienplatz. Her er det mange rom, og stedet er en severdighet i seg selv med tradisjonelt bayersk interiør i tre og det som kan minne om norsk rosemaling. Like ved serverer Hofer internasjonal mat i en lukket, stille, gotisk bakgård.

I byen er det mange internasjonale restauranter med mat fra alle verdenshjørner, så man trenger ikke spise bayersk hele tiden!

Münchens fremste delikatessebutikk er Dallmayr (www.dallmayr.de). Her finnes to restauranter og et stort utvalg kaker, absolutt verd et besøk.

 

For den opplevelseslystne

Sentrum av München har mange interessante bygninger, og klokkespillet på gotiske Neues Rathaus er verdt å få med seg klokken 11 eller 12 (og klokken 17 i sommerhalvåret). Byen har et flott interaktivt teknisk museum som er populært både blant barn og voksne. München har flere store gallerier, Alte og Neue Pinakothek ved Englischer Garten er blant de mest betydningsfulle.

 

Sommer som vinter er turer i fjellene populære, og hvorfor ikke besøke ett av de mange klostrene? Klostrene står for øvrig sterkt i Bayerns ølhistorie, og klosterøl brygget av munker er en institusjon. Du kan besøke slike klostre like utenfor byen, som Andechs (www.inside-munich.com/andechs). For barnefamilier med leiebil kan det være betryggende å vite at det finnes flere familieparker, badeland og legoland innenfor en times kjøretur fra München. Kong Ludwigs eventyrslott, som Neuschwanstein og Linderhof, kan man nå både med buss eller leiebil, er et absolutt must dersom man vil utforske Bayern.

 

For den spreke

München er full av sykkelstier og syklister. Men se deg for, for de kommer fort! Byen er lett kupert og enkel å sykle i for både store og små. Ellers er det gode muligheter for fysisk utfoldelse i Englischer Garten og Olympiaparken. På elva Iscar, som renner gjennom byen, er det mulig å ta en flåtetur. München er hjemby for Tysklands mest populære fotballag, FC Bayern München, som holder til på imponerende Alliantz Arena.

I Bayern finner vi et verdens mest kjente skisportsteder, Garmisch-Partenkirchen. OL-byen er et populært utfartssted, og det er også vintersportsstedet Schwangau. Fotturer er populært i alpene i sommerhalvåret.

For mer informasjon om hva den aktive kan gjøre i Bayern, sjekk ut: www.bavaria-info.com

 

Transport

Fra Norge kan du fly til München med blant andre Lufthansa, SAS og Norwegian. Det går mange direktefly fra Oslo hver dag. Flyplassen Franz Josef Strauss ligger tre mil fra bysentrum, og det er rimeligst å ta lokaltog (S-Bahn) inn til sentrum og eventuelt taxi til hotellet derfra. München har et fint nett av trikker og t-bane, og du kan kjøpe dagspass eller tredagspass til all offentlig kommunikasjon for en rimelig penge.

All informasjon du trenger, finner du her:
www.muenchen.de/int/en
www.germany.travel/no

 

 

(Saken er fra høst 2012)

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.