Moldes Tante med stor T.

Det var ingen tilfeldighet at trener for Molde Fotballag, Ole Gunnar Solskjær, ansatte Torbjørg Haugen. Damen med kallenavnet Tante har lang erfaring med å lage mat til idrettsutøvere, - og det med stor suksess.

Kallenavnet Tante sier noe om rollen hun har i miljøet. Torbjørg er kjent for sin hjertevarme og evne til å spre matglede med sine fristende retter.

– Det er mye å tenke på når man lager mat til idrettsutøvere, forklarer hun. – Det skal være sunt, men det viktigst av alt, er at spillerne liker det de får. Hvis maten ikke spises, spiller det liten rolle hvor sunn den er. At maten frister er spesielt viktig for toppidrettsutøvere som trenger store mengder mat. I en lagsport som fotball er det viktig med godt samhold blant spillerne. Får man servert god mat spiser man ikke bare mer, man blir også sittende lenger, og da går praten, forsikrer hun.

Ole Gunnar Solskjær og Torbjørg Haugen , - to som på hver sin måte er viktige spillebrikker for Molde fotballag (Foto: Privat).

Mer enn bare mat

Både Torbjørg og Ole Gunnar Solskjær mener maten har en stor betydning for utøverne. Dette er grunnen til at Molde fotballag satser mer enn noen annen klubb på dette feltet. Gode matvaner og bevisstgjøring rundt kostholdets betydning, kan være med på å gjøre det lille ekstra. Tre ganger i uken serverer de også mat til Moldes 2. laget, som består av 16-18-åringer.

– Det ligger mye erfaring og planlegging bak hvert måltid i løpet av en dag, og det er mye å ta hensyn til, understreker hun.– Faktorer som type idrett, treningsform og konkurranse, er også viktig. Generelt trenger idrettsutøvere mye raske karbohydrater, dette gjelder særlig fotballspillere. Dette er blant annet viktig for å få i seg nok energi, fylle opp sine energilagre og for restitusjon. Likevel styrer hun unna mye sukker og har fokus på naturlig, norsk mat med gode råvarer.

Torbjørg har i lang tid sørget for at idrettsutøvere får i seg god og riktig mat. Hun er spesielt kjent som kokk for skiskytter- og skilandslaget (Foto: Privat).

Torbjørgs lammefrikassé

Ingredienser
1,2 kg lårskiver eller bog av lam
2 l vann
50 g smør
60 g hvetemel
3 gulerøtter
1 liten blomkål
1 brokkoli
1 liten kålrot
Fremgangsmåte:
  1. La kjøttet koke i vannet i ca. 1,5 t, eller til kjøttet er mørt. Husk å skumme av kraften.
  2. Smelt smør og rør inn hvetemel, spe med kraften og smak til med salt. La sausen koke i 10 minutter.
  3. Kok grønnsaker møre og legg dem sammen med kjøttet i sausen. Smak til med salt og pepper.
Bruk gjerne litt purre og sitronsaft i sausen.

Måltider gjennom dagen

Frokost

En av metodene for å trigge matlysten, er å servere nybakte frokostbrød. Hver morgen lager hun jordbærsyltetøy, som serveres til. Til frokost går det også mye havregrøt med oppskåret frukt og rosiner. I tillegg serveres det pålegg, egg, smoothie, fruktsalat osv.

Lunsj
Serverer en typisk middagsrett: Her er lam populært året rundt, særlig lammefrikassé.

Etter kamp
Tantes pizzasnurrer er godt kjent i media og er en av Petter Northugs favoritter. Det hadde fotballspillerne tydeligvis fått med seg, fordi det var noe av det første de spurte om da hun ble ansatt som kokk for klubben. Etter kamp er det pizzasnurrer som gjelder, det serveres som regel etter hver kamp og i store mengder, opptil 90 stykk fortæres av utøverne etter en kamp.

Blir ikke spillerne lei?
– Nei, det er det de sier de vil ha, forsikrer hun. - så det får de! Det passer bra fordi pizzasnurrer inneholder mye raske karbohydrater som egner seg godt som restitusjonsmat.

Pizzasnurrene lager hun i store porsjoner, halvsteker og fryser ned. Slik får spillerne ferske og nystekte pizzasnurrer hver gang.

Torbjørg har også gitt ut en kokebok for idrettsutøvere og kan bestilles på www.sirdaltradisjonsmat.no
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.