Med stolthet til norske råvarer

Vi må slutte å se på alle andre lands matkulturer som noe bedre enn vår egen, sier Inge Johnsen. På LianTunet høyt over Trondheim by, har han skapt sitt eget matmekka hvor han med stort hjerte formidler praktisk matlaging og ekte matglede.

– Lokal mat på Hvermannses fat! Det er det vi jobber for her på LianTunet. Inge Johnsens glødende engasjement brenner i enden av trikkesporet i Trondheim. Kokken og gründeren som kjøpte den ærverdige restauranten på byens tak, Lian Restaurant, i 2005, ville ikke nøye seg med å servere kortreist mat i godt selskap til sine gjester. Han vil også bidra til at alle gjør dette hjemme, hver dag, ved sitt eget kjøkkenbordet. For å jobbe for dette, startet han i 2013 non-profitselskapet LianTunet.  Et selskap med egen logo, egne ansatte, en egen agenda, og egne støttespillere, både fra privat og offentlig sektor.

 

Nærkontakt

Liantunet jobber for å ivareta trøndersk matkultur og spre kunnskap om kortreiste råvarer og tradisjonell matlaging. Målet er at forbruker og produsent skal være i hverandres synsfelt. Det forutsetter nærhet – kort reise fra jord til bord. Inge Johnsen påpeker at følgene av at vi faktisk ser hverandre, er økt respekt og omsorg.


Fra kjøkkenet

– Før var det vanlig å få mat fra egen gård eller nabogården. Ansvar for ressursutnyttelse og matkvalitet var en selvfølge. Utfordringen ligger i at vi har vokst fra hverandre i dagens samfunn. Produsenten vet ikke lenger hvem det er som spiser maten, og forbruker vet ikke hvor maten kommer fra. Når man kjenner til hverandre, føler man også et større ansvar. Dette fører i sin tur fører til bedre kvalitet og større mattrygghet. Vi jobber både for produsenten og forbrukerne for at de skal komme nærmere hverandre. Vi hjelper for eksempel Rema med å knytte kontakter med lokale produsenter, og bistår småskalaprodusenter med å tilfredsstille de praktiske krav som stilles for å få innpass i butikkhyller. Slik gjør vi varene tilgjengelige for folk flest, forteller Inge.

Mer enn næring

Kortreist mat er Inges mantra nr. 1. Mat er mer enn næring, er et annet. Det handler om hygge, samvær og kultur.

– Norsk matkultur bygger jo på lokale råvarer. Vi må lære oss å være stolte av produktene våre og gi norske matprodusenter en fair sjanse. Vi snakker om parmaskinke med stjerner i øynene, men vi kan da skilte med produkter som helt på linje kan måle seg både på italienske og spanske spekeskinker i verdensklasse. Vi må slutte å se på alle andre lands matkulturer som noe bedre enn vår egen! Sier Inge.

I Norge har vi lam i verdensklasse, frukt, bær og grønnsaker som har modnet i langsomt tempo og blitt fulle av smak og vitaminer. Fisk og skalldyr, reinsdyrkjøtt med smak fra vidda, salmonellafrie egg, små- og stordyr vilt… lista er lang. Inge Johnsen har gjort det til sin oppgave å sørge for at de fantastiske råvarene havner på Hvermannsens fat. Uten å kjøre lange omveier.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.