Med matglede som veiviser

Det er tolv år siden Tina Nordstrøm første gang dukket opp på TV i de tusen svenske hjem. Med en matglede som lyste gjennom skjermen og en inspirasjonsevne som fikk folk ut av sofaen og inn på kjøkkenet, ble programmet en umiddelbar suksess.

– Det var ikke riktig klokt, forsikrer Tina og sender ut en saftig lattersalve. – Responsen kom som et sjokk på alle! Etter tre uker måtte TV selskapet sende ut oppskrifter slik at butikkeierne kunne ruste seg med de rette råvarene før sending. Plutselig var postkassa fullstappet med brev fra seere som ville dele sine kokekunster eller uttrykke sin misnøye fordi “maten trengte lenger tilberedningstid enn vist på skjermen”. Den gang forsto ikke folk at vi var nødt til å ta noen “snarveier” på TV!

Med nedarvet matglede

Hvem var så denne spontane og duggfriske TV-kokken som ivret for svenske mattradisjoner, hyllet årstidenes råvarer og ga god, gammeldags husmannskost en personlig twist?

Tina Nordstrøm vokste opp med storebror Peter og foreldrene Gudrun og Bjørn som var de stolte eiere av Ramlösa Wärdshus i Skåne. Den store kjærligheten til mat lå dermed nærmest nedfelt i genene og allerede åtte år gammel startet hun sin matkarriere i krostuen.

– Mine foreldre lærte meg verdien av ferske råvarer og at matlaging faktisk er en egen kunst, forteller hun.

Ekte konkurranseinstinkt

Etter restaurantutdannelse fra gymnaset, gikk turen dermed videre til velrenommerte restaurantkjøkken i Stockholm og København, før det for alvor ble skutt fart i yrkeskarrieren gjennom ”Årets kokk 2000”. Som første kvinne gikk Tina Nordstrøm videre til finalen. Slikt blir lagt merke til, og snart kom det telefon fra SVT som ville ha henne til audition.

– Den gang jobbet jeg i Restaurant Kattegat i Torekov og hadde absolutt ingen drøm om å bli TV-kokk, forsikrer hun. – Siden jeg elsker å konkurrere, svarte jeg likevel ja. Jeg er det fødte konkurransemennesket. Hun smiler bredt. – Jeg konkurrerer med meg selv, med barna, osv. hele tiden!

Engasjerte seere

Oppdraget ble Tinas og første program het kort og godt Mat. Siden er det blitt 14 sesonger med ulike matprogram både på SVT og TV4 og i diverse internasjonale kanaler. På rekordtid ble den entusiastiske friskusen som stakk fingeren i maten, slikket seg rundt munnen og utbrøt ”jättegott!!”, hele Sveriges kokkeyndling. 

– Jeg får mange hyggelige tilbakemeldinger på det jeg gjør, bekrefter hun. – Folk setter tydelig pris på programmet og det hender til og med at jeg får hjemmestrikkede grytekluter fra velmenende seere når jeg er uheldig og brenner meg. Jeg vet heller ikke hvor mange sitronpresser jeg har fått tilsendt siden jeg pleier å skvise skallet i hånden. Det hender også at jeg får sur kritikk fra folk som synes det er grisete at jeg lager mat med gifteringen på, eller at jeg bruker fingeren til å smake på maten, men det bryr jeg meg lite om. For meg har alltid mat og matlaging vært en lek, - det skal være gøy.  

Destruktive trender

Dermed er Tina for alvor i gang, og selv om hun kan fremstå både mild og vakker som en svensk midtsommernattsbrud, kan hun banne så det lyser og bruke kroppsspråk og tonefall så det synger.

Tina kan fremstå som mild, men legger ingen ting i mellom når hun snakker om mattrender hun ikke liker.

 – Det er blitt så jævlig mye hysteri rundt mat og matlaging: Du skal ha nytt kjøkken og all verdens teknisk utstyr. I tillegg bør du unngå å spise det ene og det andre for ikke å dø. Det er faen meg så mange moraliserende pekefingre at lysten og matgleden forsvinner! Folk må få spise det de selv synes gjør og er godt, uten at andre skal legge seg opp i det, sier Tina oppgitt.

Når Tina lager mat handler det om først og fremst om inspirasjon og lyst, det skal være glede på kjøkkenet og folk skal trives rundt middagsbordet. Det handler ikke om å spise for å få energi.

Mot til å eksperimentere

– Matlaging handler også mye om å mestre, det å våge seg på en ny oppskrift og oppdage at det faktisk smaker godt! Tør å kjøpe en ny grønnsak, - prøv ut et nytt krydder. Det gjør ikke noe om det smaker for jævlig, - det er jo det man lærer av! Vi må bli inspirert til å våge mer, forklarer Nordstrøm engasjert.

Hun lever med smak som mantra, og prøver å lære sine egne barn det å sette pris på ulike krydder og råvarer.

– Mat kan være så mye forskjellig, og jättegott!, smiler Nordstrøm, og fortsetter:– Jeg synes det er trist at enkelte er så opphengt i mattrender og slankedietter at de til og med kritiserer andre for hva de spiser.

Med nysgjerrighet som drivkraft

– Mat må først og fremst handle om lyst og inspirasjon, forkynner hun. – Ikke bare om hva som er farlig og nyttig. Selvfølgelig skal man ikke stappe i seg hva som helst om man lider av kraftig overvekt eller alvorlig sykdom, men også for disse gruppene blir det lettere om matlysten står i sentrum for matlagingen. 

– Hvor får du selv inspirasjon fra?
 – Av alt rundt meg! Er jeg i butikken, titter jeg ned i handlekurven til folk rundt meg. Nye grønnsaker, reiser, - hva venninnene er opptatt av. Ser jeg en ukjent frukt plukker jeg den med meg for å finne ut hvordan den smaker og hva den kan brukes til. Mat er fantastisk spennende - det handler om å tørre prøve ut nye smakskombinasjoner, avslutter Tina med overbevisning.

Kort om Tina

Navn: Tina Nordstrøm Alder: 38 år Sivilstatus: Gift og to barn (3 og 6 år) Utdannet: Restaurantutdannelse på gymnaset og arbeidet på ulike restauranter i Danmark og Sverige. Aktuell med: Nye kokebøker, lansering av varemerket “Jättegott by Tina” og programserien Sveriges skjønneste gårder på TV4 i vinter. Meritter: Har jobbet med mat hele sitt voksne liv, blant annet 10 år med TV og har hatt 14 sesonger med ulike matprogram i SVT, TV4 og flere internasjonale kanaler. Forfatter av flere kokebøker. Ambassadør for Nytt Nordisk Kjøkken.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.