Med grillen 78 grader nord

Knapt noen er så opptatt av sommerværet som oss nordboere. Vi higer etter sol og glade badetemperaturer, men hvordan arter den lyse årstiden seg for de som bor 78 grader nord? Hvordan er grillsesongen på Svalbard? 

Her på Svalbard starter grillsesongen når midnattssola kommer og det blir lyst på kveldene. Perioden går fra midten av april til ut august, forteller Robert Nilsen som driver Svalbard Husky og er en ihuga friluftsmann. – Det er satt opp noen store tønnegriller rundt på stranda og disse blir ivrig brukt.

Årets grillsesong ble innviet fredag 12. april med pølser, maiskolber og kyllingfileter i 16 minusgrader. – Vi glemte både bestikk og tallerkener, - så vi var visst ikke helt inne i det lenger, sier han og ler.

Årets grillsesong startet 12. april i år.

Hva vi fyrer med? Det finnes ikke trær her oppe, så vi bruker paller. Alt som blir fraktet til Svalbard kommer på paller. De fineste blir brukt om igjen, - resten går til fyring. Vi har også prøvd oss på kull, men det var bare første gangen. Kullet her oppe er ikke det samme du kjøper i poser på butikken. Det er trinnet før olje, og både lukter og smaker diesel. Maten ble rett og slett helt uspiselig.

Kvelder som må nytes

–78 grader nord: Hva er tipset ved å dyrke grill-livets gleder i verdens nordligste by?

Det er bare å kle seg godt. Vi har ikke de varmeste somrene i Longyearbyen, men de t finnes de som bader og det er mange som samler seg nede ved sjøkanten på kveldstid. Du vet, du har en fantastisk midnattssol med lyse kvelder som bare må nytes. Det er adskillig mer hardcore å grille vinterstid.

Ikke bare slowfood

Blir det mest fastfood med pølser og fileter?

Ikke bare det, vi grillet et helt reinsdyrlår en Sankthansaften. Det var ganske krevende. I tillegg ble det mumlet om snikskyting, men det var ikke det. Låret kom fra et dyr som var blitt avlivet på flyplassen. Vi fikk det til hundemat av Sysselmannen, men det var helt fint, så vi kunne ikke bruke det til det, sier mannen bak Svalbard Husky som har rundt seksti hunder i kennelen sin. Sammen med kona Sissel Lian arrangerer han eksotiske turer med hundekjøring i den arktiske villmarken, sommer som vinter. – Vi ble stormforelsket i Svalbard første gang vi var her. Nå har vi bodd her i fem år og angrer ikke.

Det skal godt gjøres å finne noe mer storslått natur enn dette. Det gjelder bare å innrette seg etter forholdene og utstyre seg riktig.

Og det finnes knapt noe hyggeligere enn å samle seg rundt bålet når midnattssola begynner å varme. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.