Matvisjonæren fra India

Jeg vil gjøre indisk mat like kjent som pizza og pasta, forkynner Niru Kumra som allerede er godt i gang med å innlemme nordmenn i det indiske kjøkkenets magi. Indisk mat er mye mer enn nan og fete sauser.

Vanskelig og tidkrevende? Det er mange myter rundt det indiske kjøkkenet. God mat handler om riktig logistikk og planlegging, forsikrer Niru Kumra og tar frem stekepannen. – Gi meg en halv time så er middagen klar!

Glad i å eksperimentere

Damen bak MasalaMagic er født i Punjab i India og kom til Norge sammen med foreldrene og fire søsken, åtte år gammel. For den matinteresserte familien, ble møtet med det norske kjøkken heller skuffende, men Niru lærte seg snart å lure chutney og pickles inn under pålegget i matpakka.

– Jeg har alltid vært glad i å eksperimentere med mat. Bestemor som var husstellærer, pleide å gi poeng for hver rett jeg lagde. Hun var av den strenge sorten, så jeg lærte meg tidlig å ta faget på alvor, forsikrer hun og ler fornøyd.

Yrkesvalget gikk likevel den merkantile veien. – Jeg har bakgrunn innen økonomi og prosjektledelse, men den store hobbyen har hele tiden vært mat.

Du hadde ikke lyst til å satse på mat, da?
– Jeg kunne godt tenkt meg å bli konditor eller kokk, men det var ikke aktuelt. Som typisk for mange innvandrerfamilier, var det stor fokus på utdannelse, hjemme. Den gang var kokkyrket nærmest forbundet med sjøfolk og menn på kjøkkenet. Dermed ble det i stedet studier innen bedriftsøkonomi.

Med skoleavslutning som drahjelp

På BI traff hun også han som skulle bli hennes ektemann. Sammen har de tre barn.

– At jeg skulle drive kursvirksomhet innen indisk matlaging har vokst frem av seg selv, forteller hun. Det startet med at foreldrene på barneskolen ba meg lære dem rettene jeg pleide å ha med på skoleavslutningen. Det første kurset ble holdt for moro skyld, men så satte jungeltelegrafen i gang. Snart var etterspørselen så stor at det ble flere kurskvelder i måneden. I tillegg ba folk om å få kjøpe med seg sauser og chutney. Til slutt brukte jeg så mye tid på kursvirksomheten at jeg ble nødt til å ta meg betalt.   

Indre drivkraft

Det måtte likevel en drømmetyder til for å få henne til å satse hundre prosent på egen firmavirksomhet.

Hun forteller: – I mange år hadde jeg en stadig tilbakevennende drøm: Jeg åpnet en skapdør og tok ut en krukke med navnet mitt, Niru. Jeg tenkte ikke så mye over det før jeg for ni år siden tilfeldig møtte en drømmetyder. Hun tydet drømmen til at jeg skulle få frem kvinnekraften i meg selv og bruke min indre drivkraft. En hel sommer brukte jeg til å tenke. Skulle jeg nå virkelig satse for fullt på kursvirksomhet? Hun tydet drømmen til at jeg skulle ha et eget firma.

Så lenge barna var små, hadde jeg valgt å være hjemme og kun jobbe på oppdragsbasis. Langsomt merket jeg gründeren i meg våkne. Heldigvis hadde jeg full støtte i mannen min som snart engasjerte seg i å skrive pressemeldinger og å etablere nettstedet MasalaMagic.

Masala betyr blanding og Magic er å trylle. Allerede tre uker etter den første pressemeldingen ble sendt ut, kom invitasjonen fra Go`Morgen Norge hvor Niru ble bedt om å lage mat. Hun himler med øynene: – I alle år har jeg fulgt med på Wenches kjøkken. Hun var en stor inspirator, – snakk om pangstart!

Et stort land av smaker

Neste vendepunkt ble TV -innslag på Migrapolis om gründere med innvandrerbakgrunn. – Der fortalte jeg likegodt at jeg også ville gi ut egen kokebok, sier hun og ler hjertelig. – Neste dag kom det henvendelse fra et forlag.

Indisk mat på norske fat, er tittelen på bok nummer en. Manuset til oppfølgeren er allerede klart, - utfordringen er å velge stoffet. – Jeg har så uendelig mye å ta av, forsikrer hun.

Les mer om indisk matlaging på masalamagic.no
I dag kan du finne krydderblandinger, pickles og diverse chutneys og sauser fra MasalaMagic i velassorterte butikker som Meny, Jacobs og Centra rundt i landet.

Hva karakteriserer det indiske kjøkkenet?
– At det stammer fra et enormt stort land med mange variasjoner alt etter  i hvilken region du befinner deg. Styrken på maten er også forskjellig, i Punjab er smaken mildere enn i sør. Har du garam masala som er en blanding av flere krydder, og i tillegg gurkemeie, spisskummen og frisk koriander, har du grunnutrustningen til indisk matlaging. Gurkemeie setter ikke bare en fin farge, men har mye smak i seg selv, samtidig som den løfter fram andre smaker. Indisk mat er både smakfull og ernæringsmessig riktig. Mange forbinder det indiske kjøkkenet med fete sauser, men det gjelder mer festmaten enn de tradisjonelle rettene. Du trenger ikke masse olje for å lage velsmakende og næringsrik indisk mat.

– Jeg må innrømme at det gir en egen tilfredsstillelse å vite at krukkene og krydderblandingene mine finnes over det meste av landet, sier Niru Kumra.

Den perfekte balansen

Kort oppsummert er utgangspunktet for det indiske kostholdet Ayurveda, læren om livet. Det handler om å oppnå balanse ved å kombinere smakene i maten. I det indiske kjøkken teller vi seks smaker: I tillegg til smakene sur, søtt, bittert, salt og umami, bruker vi også skarpt eller sterkt.  Balanse i kostholdet oppnår man ved å kombinere disse smakene i det man spiser.

Løfterike dufter av eksotisk krydder har bredt seg i luften. Både ferske og tørrede urter har tatt plass i kjelene og i stekepannen freser det innbydende. Hun tar en rask titt på klokken og konstaterer at det har gått 35 minutter. – Ser du, det behøver ikke ta lang tid å lage sunn og god indisk mat. Og det har så mange flere spennende smaker enn pizza og pasta, forkynner hun fornøyd.

(Intervjuet er fra vinter 2013)

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.