MatPrat-Trine

Trine Thorkildsen elsker fart og har sin egen spesialbygde rosa motorsykkel. Dreier temaet seg om helse og sunnhet, er det derimot andre ting som får tempoet opp.

Tekst:
Mariann Sletten, Marketingsjef/ Avdelingsleder for konseptutvikling, produksjon og marketing

Foto:
 
MatPrat

Kort om MatPrat-Trine

Trine Thorkildsen (29) er matrådgiver og ernæringsfaglig ansvarlig hos MatPrat. Hun har et brennende engasjement for faget, og mener måltidet er selve limet i det menneskelige fellesskapet.

Det er en sannhet at man ikke skal skue hunden på hårene, og det gjelder i fullt monn når vi snakker om Trine Thorkildsen i MatPrat. Den lille vevre skikkelsen med sine lyse lokker, viser seg å være en dame med både bein i nesa og fart i kroppen. Og hun trives like godt på motorsykkelen som i kjøkkenet. For Trine er måltider mer enn bare det å spise.

– Det å spise er en aktivitet de aller fleste kan delta i, med glede! Mat er uavhengig av alder, kjønn og sosioøkonomisk eller etnisk tilhørighet. Å dele samme mat rundt felles bord er det ultimate uttrykk for likeverd. Måltidet er selve limet i det menneskelige fellesskapet, sier Trine Thorkildsen, og viser sitt brennende engasjement for maten og faget. Siden hun var liten har hun interessert seg for mat og matlaging, og ble etter hvert også opptatt av helse og sunnhet. Å studere ernæring ble derfor et naturlig valg.

Spennende å kunne påvirke

Som ernæringsfaglig ansvarlig på MatPrat er Trine opptatt av å nå ut med sitt budskap, og mener at det er viktig å forebygge livsstilsykdommer, og ikke vente på at de skal oppstå før vi gjør noe. Samfunnsutviklingen er av stor betydning for hva vi spiser og hvor mye vi rører på oss. Og dette igjen påvirker helsetilstanden vår.

– Etter bachelor valgte jeg å fortsette på en mastergrad. Jeg så fram til å få en dypere forståelse av faget og til å skulle fordype meg med den ettårige masteroppgaven. Jeg tenkte også at en mastergrad ville gi meg flere muligheter på arbeidsmarkedet, forteller Trine.

Hun opplever det som svært meningsfylt å kunne jobbe med hvordan man kan bedre ernærings- og helsesituasjonen i samfunnet. Det er en spennende utfordring å prøve å påvirke folks vaner i riktig retning.

– I tillegg til at det rent samfunnsøkonomisk er mye å spare på dette, så mener jeg at fagmiljø og myndigheter også etisk sett er forpliktet til å hjelpe, veilede og legge til rette for en livsstil som fremmer god helse, mener hun.

Tyrkisk matkultur

Kjøkkentid er avkobling for Trine. Hun elsker å eksperimentere med nye matvarer og nye matretter, og nyter det sosiale i både matlagingen og måltidet. De utroligste retter kan oppstå når man minst venter det. Hun har stor interesse for både norsk og utenlandsk matkultur.

Trine har en særlig forkjærlighet for Tyrkia og det mangfoldige tyrkiske kjøkkenet. Hun forteller ivrig om sine favorittretter, og understreker at tyrkisk mat er mye mer enn köfte, kebab og baklava. Så fascinert er Trine av landet at hun også har lært seg språket, noe hun mener at har gitt innpass i kulturen på en helt annen måte.

– Jeg syns jeg det er spennende å eksperimentere med oppskrifter fra andre lands kjøkken, samtidig som jeg elsker de tradisjonelle rettene som bestemoren min laget da jeg var liten. Det å lese gamle håndskrevne kokebøker fra oldemors tid er gøy. En slik gammel kokebok er som en tidsmaskin – en merker liksom at kvinnene den gangen hadde dette med mat og hjem som sin viktigste arena. Veldig spennende å titte i slike bøker, sier Trine.

Ingen dager er like

Trine har vært ansatt i MatPrat i snart to år, og gleder seg over jobben sin. – Med gode kollegaer med allsidig kompetanse, lærer jeg noe nytt hver dag. Jeg liker at arbeidsdagen er så variert og at ingen dag er lik. Det er ingen selvfølge at man får jobbe så tett med mat når man er ernæringsfysiolog, så at jeg får det er noe jeg virkelig setter pris på, sprudler hun.

Ernæringsfysiologen har klare mål for fremtiden. – Jeg ønsker at MatPrat skal vise vei i virvaret av kostholdsråd fra selvoppnevnte eksperter. Det er ikke enkelt å være forbruker i dag når noe en dag  blir fremstilt som sunt, og neste dag som helsefarlig, forklarer Trine. Forventningene er også høye i samfunnet til at man skal være perfekt, også når det gjelder kosthold og livsstil. For mange er det nødvendig å senke terskelen litt og legge en plan som det er mulig å holde seg til i en travel hverdag. MatPrat skal være en støttende venn som gir gode, praktiske og realistiske råd.

– Det er viktig å få folk til å huske at god helse også handler om trivsel, og at man i den forbindelse ikke må glemme den gleden som god mat gir – og sunn mat trenger så absolutt ikke være smakløs og kjedelig, påpeker hun.

Lidenskap for mat og motor

Mat er ernæringsfysiologens store hobby og lidenskap. Hun elsker å lage og spise god mat, og stortrives når hun får teste ut nye smaker og smakskombinasjoner.
Sommerhalvåret kjører den fartsglade kvinnen så mye motorsykkel som hun kan.

– Å suse rundt på landeveier er en helt fantastisk følelse, og er noe som virkelig fungerer som meditasjon for meg. Nå har jeg en rosa og hvit Honda CBR 600RR, som faren og broren min har bygd opp og lakkert til meg.

Godt og sunt

Selv passer hun på å ha et variert kosthold, samtidig som hun er påpasselig med å gi kroppen nok væske, søvn og mosjon. Trening er en del av hverdagen, og hun mener treningen hjelper både på humøret og gir henne større kapasitet.

– Mens det tidligere var vanlig med rundt 60 “kosedager” i året, har vi utvidet antall dager hvor vi unner oss litt ekstra, til nærmest å være like ofte som antall hverdager. Tidligere handlet det om “lørdags-godt”, - nå er helgen utvidet til å vare fra fredag til søndag. Putter du inn en “lille-lørdag” på onsdag, er du oppe i flere kosedager hvor du unner deg noe ekstra godt, enn hverdager.

– Det er viktig at en liker den maten en spiser, slik at man får oppleve ekte matglede og anledning til å dele den gleden med andre. Matopplevelser er en sosial aktivitet som handler om kulturformidling og fellesskapsopplevelse.

– Sunn mat er variert og god mat, enkelt og greit, sier Trine.

– I takt med utvidet interesse og kunnskap på flere fronter, er nok også kostholdet mitt under endring. Det gjelder å være passe åpen, men kritisk til nye impulser, samtidig som en ikke må stivne i gamle oppfatninger. Det skjer veldig mye på matfronten i samfunnet akkurat nå, og jeg for min del tror at det optimale kostholdet kanskje ennå ikke er ”oppfunnet”, sier Trine og gleder seg til videre arbeid med mat og kosthold.

(Intervjuet med Trine Thorkildsen ble gjort vinteren 2013)

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.