MatPrat-Tonje

Tonje Græsholt Svalheim er opptatt av familien, både privat og på jobb som avdelingsleder for markeds- og utviklingsavdelingen i MatPrat. I disse dager lanserer MatPrat nemlig Familien som en helt ny kategori på matprat.no.

Etter 13 år i databransjen startet Tonje Græsholt Svalheim på ernæringsstudier, og fikk deretter tilbud om å lede MatPrat sin digitale avdeling. Med både data- og ernæringsfaglig kompetanse, i tillegg til virkelig en lidenskap for mat, har Tonje sett mulighetene for å formidle matglede fra MatPrat på de ulike plattformene. Enten du bruker MatPrat sine oppskrifter på pc, nettbrett eller mobil har Tonje hatt en finger med i spillet for å gjøre oppskriftene tilgjengelig på de ulike flatene.

For å få komme enda nærmere den praktiske matlagingen på utviklingskjøkkenet på MatPrat skiftet Tonje etter hvert avdeling, og er i dag leder for markeds- og utviklingsavdelingen. Noe hun stortrives med.

- Nå har jeg ansvar for all innholdsproduksjon til våre interne og eksterne kanaler. Det vil si oppskrifter, matfotografering, artikler, informasjonsfilmer og kampanjer som vi har, forteller Tonje.

 

Sunn og rask middag som alle liker

Sivilmarkedsfører og teoretisk bakgrunn til tross. Tonje er en god praktiker som vet å omsette oppskrifter og ernæringsteori til fargerike og fristende middager for familien. Likevel har hun utfordringer som mange andre.

- Utfordringen synes jeg er å finne på noe nytt, godt og spennende til middag hver eneste uke. Og raskt, ikke minst. Dessuten bør det være noe alle liker. Det er lett for at det går på autopilot med kjente retter fra repertoaret, smiler trebarnsmoren før hun presiserer:

- Det er jo enkelt å finne noe raskt som er usunt, men vi ønsker mest mulig sunn mat.

At familien Svalheim er aktiv hersker det liten tvil om.

- Jeg er engasjert i det ungene holder på med, så jeg og mannen min Henrik liker å følge opp ungene på håndball, ski og klatring. Håndball er mitt felt, mens ski og klatring er Henriks. I tillegg prøver jeg å få trent et par ganger i uka selv. Det synes jeg er viktig, understreker Tonje.

Selv om enkelte ukedager kan være ganske så hektiske prioriterer familien å spise middag sammen, selv om det varierer noe med hvor mange de er rundt middagsbordet. Av og til er ungene med hjem til venner, og andre dager er det barnas venner som gjerne spiser hos familien Svalheim.

 

Familien ny kategori på matprat.no

Tonje er ikke den eneste på MatPrat som er opptatt av barn og familie, snarere er det mer regelen enn unntaket. Siste nytt fra MatPrat er at Familien har kommet inn som kategori på matprat.no.

- Vi vet at småbarnsforeldre har spesielle utfordringer med hverdagsmiddagen når det gjelder å lage rask, sunn og god mat som hele familien liker. Derfor har vi nå laget en helt egen kategori med oppskrifter tilpasset familier med barn fra ½ år og opp til 12 år, sier Tonje stolt, og trekker pusten før hun fortsetter.

 

MatStart er barnas MatPrat

-Vi har også sett at kunnskapen om å lage mat er synkende. Ikke minst har vi registrert at barna selv har lyst til å lage mat, men ofte ikke slipper til, fordi foreldrene er redd for søl og rot, for at barna skal skade seg på skarpe og spisse redskaper og at det tar for lang tid. Kort sagt var dette bakgrunnen for å etablere det nye nettstedet for barn – matstart.no.

MatStart er beregnet for barn som har lyst til å lage mat selv. Oppskriftene er godt utprøvd og spesielt tilpasset barn.

- matstart.no er laget på barnas premisser. Den er ikke «flashy» og underholdende, men rent, ordentlig og pedagogisk. Gjennom workshops har vi oppdaget at det er store forskjeller hos barna når det gjelder kunnskap om mat på dette alderstrinnet. Derfor er MatStart lagt opp så enkelt at alle skal kunne mestre.

Barna Kristine (12) og Sigurd (10) har i utviklingen av oppskriftene vært med mamma på jobb og vært fotomodeller på flere av de illustrative bildene som er brukt på matstart.no. Eldstedatter Helene (15) utfolder seg også gjerne på kjøkkenet.

- De bidrar med å lage middag hver sin dag i uka. Etter hvert har de blitt veldig flinke til å lage mat når de kommer hjem fra skolen. Da lager de ofte smoothies, grøt, brødskiver eller kyllingsalat og så videre.

 

Datter med diabetes

Datteren Kristine har diabetes, og av den grunn må familien tenke litt ekstra på kostholdet.

- Til å begynne med tilpasset vi veldig maten i familien på grunn av Kristine, men etter hvert har vi funnet ut av det og forsøker å ha lave skuldre. For eksempel har vi funnet ut at hun ikke bør spise ferdigkjøpte tortillaslefser, så det lager vi fra bunnen av selv. Dessuten serverer vi alltid lørdagsgodtet før middag. Da er det enklere med insulinreguleringen.

I tillegg er de bevisste på å lage hjemmelaget mat, og hele familien har gått over til magrere varianter av smør og margarin.

- Når jeg baker bruker jeg mindre sukker og bytter til sunnere oljer og fett. Noe av melet blir erstattet med sammalt hvete. Det samme gjør jeg med vaflene, sier Tonje.

 

Populær fredagspizza

Ektemannen Henrik tar også sin del på kjøkkenet, og har fredagspizza som sin spesialitet. Da snakker vi italiensk pizza med tynn, sprø bunn. Alt laget fra bunnen av.

- Henrik lager pizza med basis på enten med en hjemmelaget tomatsaus, en saus av créme fraîche og friske urter eller bare litt olje under fyllet. Ungenes favoritt er med tomatsaus, pepperoni og mozzarella, mens jeg holder en knapp på pizza med olje, rødløk, blåmuggost og pepperoni. Forresten er varianten med tomatsaus, tomater, mozzarella, ruccula og spekeskinke veldig god også, avslutter Tonje Græsholt Svalheim som bedyrer at er hun blitt sulten.

 

Tonjes hjemmelagde tortillaslefser

 

1/2 dl rapsolje

2 ts bakepulver

400 g siktet hvetemel (du kan bytte ut 150 g med byggmel)

2 dl vann

 

Fremgangsmåte:

Bland alle ingrediensene til en ikke alt for fast deg og la den hvile på kjøkkenbenken i ca. 20 minutter under plast. Ta ut og del i ca. 12 like store emner. Legg i plast og hvil i ca. 10 minutter. Kjevle dem så ut til stekepannestore rundinger. Stek dem i en middels varm stekepanne. Snu når du ser at det begynner å blåse seg opp. Legg de ferdige tortillaene under kjøkkenhåndkle så de holder seg myke.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.