MatPrat-Anette

Et av de siste skuddene på stammen i MatPrat-huset er Anette Fjelleng Hansen (30). Den blide jenta fra Mosjøen har rukket å gjøre seg bemerket det siste året.

Tekst:
Hanne Svärd, Rådgiver egne medier

Foto:
 
MatPrat/ privat

Med et brennende engasjement for sunn mat, som skal smake godt, har tobarnsmoren bidratt til stor utvikling på matprat.no. Sannsynligvis er det koblingen kokk og ernæringsfysiolog som spiller inn. Anettes filosofi er å spise litt av alt, og ikke utelate mat fordi man slanker seg. - Det er viktig å spise variert, og kokken i meg blir aldri fanatisk på sunnhet – det må jo være noe mer! Det blir en sunnere variant enn kokker flest, men det blir ikke direkte slankemat.

Fakta

I hvert magasin blir vi nærmere kjent med de ansatte på MatPrat. Tidligere har vi snakket med MatPrat-Even 

Småbarnsmoren

- Jeg er veldig opptatt av at mine barn lærer seg å spise skikkelig mat, og stort sett det meste lager jeg fra bunnen av. Det er også viktig for meg at vi sitter sammen rundt bordet og spiser, at hele opplevelsen av mat og måltid er positiv. Det betyr mye at barna lærer å bli glade i maten og ikke bare spiser for å bli mette. At de får et forhold til hva de spiser og ikke er likegyldige til hva de får servert.

- Barn bør få delta på kjøkkenet og lære om råvarer. Da blir de nysgjerrige, og smaker på alt.

Anette forteller om hvordan matinteressen hennes ble vekket i tidlige barneår, ikke hjemme, men på bestemors kjøkken. Det ble en del halvfabrikata og posemat i barndomshjemmet, så Anette går ikke av veien for å lære opp sin egen mor til å lage mat fra bunnen.

- Mamma er veldig interessert og nysgjerrig, men jeg skulle også ønske hun kunne vist meg en «hemmelig» familieoppskrift.

Anette lager stort sett all maten fra bunnen av

Kokken og ernæringsfysiologen

At Anette valgte kokkeyrket var egentlig en tilfeldighet. Selv om hun var glad i å lage mat og stå på kjøkkenet, var det påvirkning fra en venninne som ble utslagsgivende. Der alle andre på ungdomsskolen skulle søke på gymnaset, ønsket venninna selskap av Anette på kokkeskolen. Impulsivt ble søknadene sendt, og etter to års studier var jentene klare for å gå ut i læra.

- Jeg hadde ikke lyst på utplassering i Mosjøen, så jeg og en til var de eneste som reiste sørover. Det var stort å få plass på Grand Hotell i Oslo, og etter fjorten dager med topp innsats fikk jeg tilbud om lærlingplass der.

Flyttelasset gikk til Oslo, hvor Anette ble værende. Årene som kokk var hektiske, med lange dager, uten tid til venner og familie, forteller Anette. – Men det var absolutt verdt det, synes Anette og ser tilbake på det som en morsom del av livet.

- Jeg jobbet med gourmet- og bankettmat i restaurant Fritzner i tre-fire måneder, og det var den artigste perioden. Etter en stund byttet jeg jobb til Samson, med mye catering, brylluper og konfirmasjoner. Da fikk jeg også testet servitøryrket. Samtidig ble det mye smørbrød og litt mindre kreativ mat. Men arbeidstiden ble litt bedre for det sosiale livet. Det er enklere å prioritere familie og venner med en dagjobb.

Etter en stund byttet Anette over til konditoriet og fikk utfolde seg i kakenes verden i flere år. Dette kombinerte hun med å begynne på ernæringsfysiologutdannelsen. Et år med grunnfag ernæring på Atlantis og tre år på Høgskolen i Akershus. Under studietiden ble kakene byttet ut med klesbutikk, og interessen for styling og design ga kreativiteten fritt spillerom.

Anette har alltid hatt mange jern i ilden, og skrev bacheloren i fødselspermisjonen for den førstefødte. Under første året av masteren ble Anette gravid med datter nummer to, men da roet hun ned og brukte et år hjemme med barna.

Drømmejobben

Da jobben i MatPrat dukket opp, kunne hun ikke helt tro det. – Det er jo ingen som får jobb der, ler Anette. – Jeg er overlykkelig for at jeg fikk den, og gleder meg til hver dag jeg skal på jobb!

Anette viste seg raskt fram som en veldig kreativ og positiv jente, og ved å lodde stemningen blant arbeidskollegaene hagler lovordene.

- Balansen mellom det praktiske og den mer teoretiske delen er en kombinasjon som passer meg ypperlig. Ikke alle får mulighet til å kombinere flere utdannelser og flere interesser i en og samme jobb. Med så mange varierte oppgaver og verdens beste kollegaer, som alle lærer nye ting av hverandre, er dette rett og slett drømmejobben! Og at jeg bor rett over gata, trekker ikke akkurat ned det heller.

Smilet sitter løst hos Anette, og at hun er nordlending er det ingen tvil om. Temperament, sterke meninger og det ramsalte språket, går hånd i hånd med det blonde, vakre utseendet. Hun skryter av godt arbeidsmiljø og elsker å ha masse å gjøre. – Det er umulig å kjede seg på jobb, og jeg stortrives med det høye tempoet på MatPrat, sier Anette.

Anette elsker å fiske, - her med storfangst fra Helgelandskysten

Reinsdyrprinsessa

Anette var en av fire dommere på Samefolkets festdag, hvor Mathallen hadde invitert til en konkurranse for kokker og hobbykokker, hvor retter av reinsdyr sto på menyen. Engasjementet for reinkjøtt fortsatte med tre nye web-filmer til matprat.no, og at Anette er et naturtalent på skjermen er det ingen tvil om.

- Jeg liker å stå foran kamera og har veldig lyst til å jobbe mer med det framover. Det er spennende å jobbe så intenst med noe, uten at du vet hvordan sluttresultatet blir før det er helt ferdig. Det er veldig gøy og veldig mye å gjøre, forteller Anette.

Hun er rask med å gi kollega Ragnhild tittelen som reinsdyrdronninga på huset, men godtar at hun kanskje kan kalles reinsdyrprinsessa. Anette forteller at interessen for reinkjøtt har økt ytterligere etter at hun fikk jobben i MatPrat.

- Hjemme hadde vi utrolig lite rein egentlig, men jeg har jo brukt det mye i jobbsammenheng og spist det på restauranter. Vi har ikke noe tradisjon med det hjemmefra, så jeg har nesten fått litt wow-følelse når jeg har holdt på med foto og utprøving av oppskrifter. For eksempel reinsdyrwraps er jo dritgodt!

Reinsdyrwrap

Så hva er favoritten, om det ikke er reinsdyret? Anette er opptatt av sunn mat, og i hverdagen er det stort sett kylling og svinekjøtt som står på menyen, selv om hun er glad i det aller meste.

Flytter kjøkkenet ut

Grillen og utekjøkkenet er mosjøenjentas hjemmebane. I fjor var det flere middager som ble tilberedt utendørs enn inne hjemme hos småbarnsfamilien. Grillen fikk hvile rundt juletider, men snøen ble børstet av igjen allerede i januar. - Alt kan lages på grillen, ikke bare hovedretten, men også tilbehør. Det passer alltid å grille både på hverdager og når vi har gjester, og det beste av alt er at man slipper det meste av oppvasken!

Anette var dommer i NM i grilling i fjor, for åpen klasse hvor kokkebakgrunnen kom til sin rett. Hun dømmer også NM i grilling i august i år.

Anette mellom to verdensmestre i grilling, Shannon Ford og Bjørn Tore Teigen

Med en ektemann som ikke er spesielt interessert i mat og matlaging, tar Anette kontrollen også bak gassgrillen. Familien ler av at hun tar bilder av all maten, og ektemann Kenneth fleiper med at han har spist kald mat siden Anette ble hekta på Instagram og MatFolket. – Jeg elsker Pinterest, det er så inspirerende!

- Mitt favorittkjøkken er definitivt det asiatiske! Mye fordi jeg har reist mye der, men mest fordi jeg elsker sterk mat, smakene og råvarene. Men jeg lar meg like mye fascinere av lokal mat og mattradisjoner langs helgelandskysten som av eksotisk mat i andre land. Det er spennende å lære om og smake lokal mat uansett hvor i verden man er, sier reiseglade Anette.

Gourmetferien må imidlertid vente. I sommer skal det nye huset males, og Anette har i tillegg store planer om både grønnsakshage, drivhus og grillhus. Sitte stille ligger nok ikke i den energiske jentas natur.

(Denne saken ble gjort sommeren 2013)

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.