Klar for frisk adventstid og familiens tradisjoner

Du har sett henne som frisk og energisk norgesambassadør på TV-skjermen i høst. Nå er Henriette Bruusgaard (30) klar for en førjulstid fylt med festligheter og julefeiring med familien, før hun trolig følger romjulsdrømmen over Atlanteren.

Vi møter en sprudlende Henriette til lunsj på hennes lokale kafé Copa Con Oro på Lilleborg i Oslo. Gjennom høsten har vi fulgt henne i TV-serien Alt for Norge, hvor hun har vært programleder for tredje året på rad.

– Det er så ufattelig mye jobb bak en slik produksjon. Innspillingen er i mai og juni, men vi starter research og manusskriving tidlig på året. Jeg skriver mine egne manus, sammen med en dyktig sparringspartner. Etterarbeidet tas i forbindelse med hver episode utover høsten. Siden programmet i hovedsak går på engelsk er det er viktig å få alt grammatisk riktig, og gjøre gode forberedelser slik at alt virker naturlig når vi går live, forklarer Henriette Bruusgaard engasjert.
– Vi har fått tilbakemeldinger fra noen av seerne på det de oppfatter som dårlig engelskuttale, så de skjønner tydeligvis ikke at det er bevisst innlagte norske ord for å lære amerikanerne innblikk i den norske uttalen, ler hun, mens hun demonstrerer forskjellen i uttale på «lutefisk» og «lotafisk». Det skal være norsk.

Nordmenn er rare

– Det som er typisk norsk er ikke det vi tror. Det er så mye som er norsk, og det er viktig å se på prosentandelen av befolkningen i forhold til aktivitet. Eksempelvis er det mange flere nordmenn som tar danskebåten enn de som spiser smalahove, sier hun med et stort smil, - vi er egentlig veldig rare.

Mye av den norske tradisjonsmaten er sær og ikke nødvendigvis representativ som typisk norsk. Hun viser til tradisjonsretter som smalahove, raspeball, rakfisk og den nordnorske delikatessen Mackøl og måsegg.

For å karakterisere nordmenn bruker Henriette egenskapene jordnær, ujålete og staut. Vi er vikinger som tåler skitt under neglene. I tillegg er vi sære, litt redde og preget av det nordlige mørket og kulden.

Hvilken tradisjon er du mest glad i?
– 17. mai! Det er så kult å vise frem alt 17.mai har å by på, så den dagen gjør meg virkelig stolt.

Nordnorsk favoritt

Programlederrollen i Alt for Norge er noe av det morsomste Henriette har gjort. De hyggeligste folkene mener hun en finner i Nord-Norge. Favorittstedet er Lofoten.

Henriette er norgespatriot og har besøkt de fleste steder i landet gjennom TV-serien Alt for norge. Foto: TVNorge

– Lofoten er helt fantastisk! Det må være verdens vakreste sted, ivrer hun tydelig begeistret. - Jeg elsket joggeturene langs fjell og hvite sandstrender og lukten av hav og fisk. Lofoten er bare vilt!

Den ville siden av nordnorsk natur fikk årets deltakere føle på kroppen da hele filmteamet ble strandet på en liten ubebygd øy utenfor Kjerringøy. Etter at deltakerne hadde konkurrert i å samle måsegg blåste det opp til uvær. Sterk vind og høljeregn hindret båten som skulle hente dem i å legge til land. Deltakerne var ikke kledd for hard vær, og Henriette så for seg det verste scenariet.

– Det var en heftig og helt absurd opplevelse. Helt klart det hardeste været jeg har vært ute for noen gang. Det var heavy, forteller hun med alvor i blikket. Heldigvis roet været seg etter noen timer, og vi kom oss tilbake til basen.

– Så må du få med at Stranda også er et av Norges mest fantastiske steder! I femte episode av Alt for Norge ble deltakerne innlosjert hos vertsfamilier på Stranda. Vi møtte så mange fine folk. På eget initiativ, med kameraene slått av, ordnet innbyggerne i stand grillfest med lokal mat og drikke. Gjestfriheten var overveldende. Så Stranda er en god nummer to, sier den livlige programlederen.

Kamp om grytene

Første matminnet er mammas spagetti med lungemos. Henriette er yngst av tre søstre og minnes en barndom på Smestad hvor alle søsknene var ivrige på kjøkkenet. Jentene lagde alltid egen etterskoletidmat når de kom hjem, og hadde faste ukedager hvor de laget middag. Henriettes signaturrett var suppe. 

Henriettes spesialitet: fiskesuppe

– Vi laget alltid mye mat hjemme. Den ene storesøstera mi var veldig dominant på kjøkkenet og tok ofte ansvaret for grytene. Jeg hadde forkjærlighet for kaker og bakverk, og så lenge jeg fikk bake bollene var det greit, mimrer kakeelskeren.

Med mye hvetebakst fulgte også en barndom og ungdomstid med mye magesmerter, og hun fikk etter hvert påvist hveteintoleranse. Etter en periode med diett og tilrettelegging av kosten stabiliserte intoleransen seg. I dag vet hun nøyaktig hvor stor mengde hvete hun tåler for å ha en normal og smertefri hverdag.

Matinspirasjon på nett

Bruusgaard har de siste årene hatt en hektisk hverdag fylt med sceneopptredener, filminnspilling og TV-jobber. Livsstilen gjør at det blir en god del måltider mens hun er på farten. Hun innrømmer å ikke være en ekte gourmet, men sier interessen for mat har vokst gradvis med alderen. Når hun lager mat hjemme er det fokus på kvalitet og rene råvarer. Inspirasjonen henter hun hovedsakelig på nett.

– Jeg er absolutt ikke en Fjordlandjente. For noen år siden la jeg min elsk på matprat.no, hvor jeg finner inspirasjon til alt fra enkle hverdagsretter for én person til gjestemat for vennegjengen. Som for to år siden da jeg var en av deltakerne i TV-programmet «4-stjernes middag», sier den single programlederen fornøyd. Menyen hun serverte var gazpacho, indrefilet med baconsurrede aspargesbønner og pastinakk-krem og fryst sitronkake med pasjonsfrukt.

Henriette er lidenskapelig opptatt av alt en kan ta og kjenne på, og mener mat er i denne kategorien.

– Mat er veldig meg, sier hun og fortsetter, - og så elsker jeg den sosiale delen med et godt måltid. Jeg husker ikke nødvendigvis alt jeg spiser en kveld, men jeg husker alltid helheten, - om matopplevelsen er god og menneskene fornøyde. Jeg elsker selskaper med gode diskusjoner, sang og stemning!

Digger julebord

Årets siste måned er fullbooket. Henriette er hemmelighetsfull om prosjektene som hører til jobb, men hva hun skal privat, deler hun gladelig: Det skal festes!

– Jeg skal på mange julebord fylt med glade mennesker, mat og drikke. Jeg har faktisk ladet opp med hard trening i høst for å kunne ta unna alt av godsaker, smiler den spreke sangfuglen.

De siste to årene har hun innført en ny tradisjon hvor hun inviterer familien til pinnekjøttmiddag hjemme hos seg på Lilleborg. En annen familietradisjon er torsk og lefse. Henriette forteller om hyggelige sammenkomster med akevitt i glassene og høylytt sang.

Etter at foreldrene skilte seg da Henriette var sytten år innrømmer hun at det har blitt mange alternative julefeiringer, ala mine, dine og våre. I år er det julaften hjemme hos mamma. Julaften skal inneholde TV-titting under dyna i sofaen, julegodteri og klementiner, høytidsåpning av sølvguttene på TV, ribbe, såsisser og alt som hører til, gåing rundt juletreet, synging av julesanger, - før dagen avsluttes med pakker og kaker.

– Jeg er den litt den kjipe tante Henriette som blir lei alle pakkene til tantebarna, sier hun lattermild. Det er alltid heftige diskusjoner blant oss voksne om materiell overflod. En av tradisjonene vi hadde når jeg var liten var å gå i kirken på julaften, en fin tradisjon jeg tenker å ta tilbake.

Uredd nytt år

I romjula er drømmen å finne det optimale stedet for kitesurfing. For utenom langrenn, jogging og svømming er det kiting som opptar fritiden på sportsfronten. Hun beskriver kitesurfing som gøy, vanskelig og skummelt. Om det blir Brasil, Sør-Afrika eller et annet sted er ikke sikkert.

– Jeg elsker å utfordre egne grenser! Innspillingen av skrekkfilmen Rovdyr og det å være bokseeleven til Cecilia Brækhus i NRK-programmet Elixir er noe av det tøffeste og mest crazy jeg har gjort.

Hun håper det nye året tar med seg mange nye utfordringer. Nyttårsforsettet er å være mer uredd.

– En setter egne begrensninger som ofte er helt unødvendig. De fleste situasjoner er ikke noe å være redd for! Så, et godt og uredd nyttår er planen.

Kort om Henriettet

Navn: Henriette Bruusgaard Alder: 30 Sivilstatus: Ugift Yrke: Programleder og skuespiller Aktuell med: 3. sesong av Alt for Norge på TV Norge
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.