Karneval i Rio

Rio de Janeiro er en av verdens heteste byer for tiden. Ikke bare er en den av Brasils vertsbyer for fotball-VM i 2014, det er også her sommer-OL i 2016 skal foregå. Men mest kjent er den for det årlige karnevalet.


Foto:
 
Nelson Perez/Riotur Tekst: Hannah Gitmark

Det bor rundt 6 millioner mennesker i Rio, som er Brasils andre største by. Rio var hovedstaden i Brasil fra 1763 til 1960, da den ble flyttet til Brasilia. 

Portugisiske oppdagere gikk først i land i Rio første januar i 1502, derav navnet Rio de Janeiro (Januarelven). Folk fra Rio kalles «Cariocas».
Rio er Brasils største turistmål, og mottar i opp mot to millioner turister i året. Det fire dager lange karnevalet trekker alene over en halv million mennesker fra hele verden. 
Byen har over 150 kilometer sykkelveier, hoveddelen av dem langs strendene. Fem brasilianske fotballklubber kommer fra Rio: América Football club, Botafogo, Fluminense, Vasco da Gama og Flamengo. 
Kilde: www.rioguiaoficial.com.br

Vil du få med deg verdens største musikkfestival, Rock in Rio, eller en av verdens mest spektakulere nyttårsfeiringer på stranden Copacabana, er det Rio du må legge turen til.

Mest kjent er byen likevel for «raison d'être» – nemlig det årlige karnevalet. Den fire dager lange festen feires over hele Brasil, men det er havnebyen Rios måte å gjennomføre det hele på som er mest kjent i resten av verden.

Sambadromen

Det var portugiserne som først lanserte konseptet karneval til Brasil, på midten av 1800-tallet. Gradvis ble tradisjonene det eurpoeiske borgerskapet førte med seg, blandet med lokale skikker.

I dag er det de profesjonelle brasilianske sambaskolene som har den viktigste rollen. Under karnevalet i Rio står de bak i overkant av 100 oppvisninger. De fleste av dem avholdes i en spesiallaget arena – sambadromen – der du må kjøpe billetter for å komme inn. Men også i gatene er det oppvisning og dans, så man må ikke blakke seg helt for å få en smak av karnevalet. 

Ikke før er den siste konfettien er ryddet av gatene fra årets karneval så setter sambaskolene igang det harde treningsarbeidet fram mot neste år. Karnevalet i Rio de Janeiro avholdes hvert år 40 dager før påske og varer i fire dager. I år starter festen lørdag niende februar og avsluttes tirsdag tolvte februar.

For foodies

Brasil er et enormt stort land med store matvariasjoner. Det finnes noen fellesnevnere, som basisingrediensene: Kjøtt, kylling, ris, bønner og frukt som banan og appelsin. Maten er generelt lite krydret, og passer dermed for de fleste.

Har du lyst til å utforske markedet der Rios beste kokker gjør innkjøp av sine råvarer, ta turen til «Mercado Municipal». Her kan du også få mange gode og spennende smakebiter

For mer innblikk i den brasilianske kokkekunsten er et matkurs en spennende opplevelse, og vel verdt pengene!

Den tradisjonelle «feijoadaen» er en slags stuing som består av sorte bønner, pølse og svinekjøtt – ofte griseører og griseføtter! Retten serveres som regel med ris, farofa (ristet melblanding) og appelsinbåter. Feijoadaspises i helgene når man har god tid.

Den brasilianske kysten har masser av deilig sjømat å by på. En måte å prøve det på er gjennom den tradisjonelle retten Moqueca, som kommer fra Bahiaområdet nordøst i Brasil. Fisk og reker kokes langsomt i kokosmelk og palmeolje (kan ban bytte ut med olivenolje eller bestilles uten olje), sammen med løk, tomat, koriander og hvitløk. Resultatet blir en himmelsk sjømatgryte.

Brasilianerne spiser mye kjøtt. Du kan for eksempel prøve den soltørkede varianten, eller rett og slett en saftig biff.

Benytt også sjansen til å drikke så mange deilige ferskpressede juicer du klarer. I Rio har nesten hvert gatehjørne en juicebar med frukt fra gulv til tak. Den er ofte søt, så det kan være lurt å bestille uten sukker. Prøv også Açaí, en slags smoothie laget av frukten som skal være den rikeste kilden til antioksidanter i verden. Og selvsagt må du kjøpe deg en kokosnøtt!

Til slutt må det selvsagt understrekes at du ikke må gå glipp av brasilianernes nasjonaldrink: caipirinhaen. Den forfriskende drinken, laget av lime, sukker og cachaça (sukkerrørssprit) smaker utrolig godt i varmen.  

Sightseeing i Rio handler mye om utsikt. Ta taubanen opp til Pão de Açúcar, sukkertoppen. Best er det å reise slik at du får med deg solnedgangen. Når mørket senker seg får du se hele byen skru på lysene nesten samtidig.

Brasil

Brasil er verdens sjette største økonomi, med nesten 200 millioner innbyggere. Hele 5,4 millioner turister besøkte Brasil i fjor. Fotball-VM antas å trekke rundt en halv million turister til Brasil i 2014.
Hovedstaden i Brasil er Brasilia, og landets største by og økonomiske sentrum er Sao Paolo. Men det er «the marvelous city» Rio de Janeiro som tiltrekker seg flest turister hvert år.

Cariocaene, innbyggerne i Rio, blir ikke enige om det er utsikten herfra eller fra fjelltoppen der Corcovado står, som er den fineste. Vurder selv! For fra Rios kjente landemerke, kristusstatuen som rager høyt på en fjelltopp 710 meter over byen, har man også en utsikt man sent vil glemme. Du kan ta toget opp, eller ta taxi nesten til toppen og bytte til buss som tar deg den siste biten opp. Det er lurt å dra så tidlig som mulig, men pass på å velge en skyfri dag – ellers blir utsikten skuffende.

Dessverre er Rios mest sjarmerende transport, den gamle trikken som tøffer oppover fjellsiden fra kunstneriske Lapa og opp til bohemske Santa Teresa, ute av drift fram til 2014. Men etappen er fortsatt like romantisk, og du kan fint følge trikkeskinnene til fots. Nyt utsikten på toppen med en caipirinha.

Også under oppussing fram til VM er det som blir kalt Brasils største kirke, den famøse fotballstadionen Maracanã. Men det betyr ikke at du ikke kan oppleve tusenvis av fotballgale brasilianere be til Gud om at laget deres må vinne fra en av byens andre stadioner. Å se fotballkamp i Brasil er en opplevelse, enten du liker fotball eller ei.

Er du kunstinteressert bør du få med deg museet for samtidskunst, som ligger i byen Niterói, 15 kilometer fra sentrum i Rio. Det er mannen bak Brasilias arkitektur, Oscar Niemeyer, som har tegnet det imponerende bygget.

Rio og Brasil er sambaens vugge og du bør få med deg en sambakonsert og litt dans. Rundt historiske Pedra do Sal i sentrum, som for mange år siden var et slavemarked, danses og spilles det legendarisk samba hver mandag (Largo João da Baiana). Eller prøv noen av sambaklubbene i historiske Lapa, som for eksempel Rio Scenarium.

Praktisk informansjon

Byens største minus er at hotellprisene ligger på verdenstoppen. Er du tidlig ute kan du likevel ha flaks.

Slik kommer du deg hit

Alle de store europeiske flyselskapene flyr deg via Paris, London og Frankfurt til Rio de Janeiro. Turen tar til sammen rundt 16 timer. Fra den internasjonale flyplassen i Rio de Janeiro, Galeao, tar det fra en halvtime til en time å komme seg inn til sentrum, avhengig av trafikken. Be om en fast pris på flyplassen (bør koste rundt 60 reais, i underkant av 200 kroner).

Aller best er det å bo i Zona Sul, det vil si i sørdelen av byen, der strendene ligger. Leblon er mest fancy, Ipanema mest livlig, mens Copacabana er mest ikonisk. Sistnevnte går for å være litt mer utrygg enn de to første på kvelds- og nattestid. Sjøutsikt er dyrest, og prisen reduseres jo flere kvartaler vekk fra stranda du velger å bo. For eksempel er det koselig å bo ved «Lagoa»-lagunen noen korte steinkast fra Ipanema.

Romantiske Santa Teresa opp fjellsiden fra Lapa er også et alternativ som kan gi deg morgenutsikt over hele byen.

Billig: Rio har flere fine hosteler, som for eksempel Lemon Spirit Hostel på Leblon, der man kan ligge på sovesal for rundt 200 kroner natten, eller dobbeltrom for 500 kroner. Ellers er Margarida´s pousada på Ipanema stille, lite og koselig. Et dobbeltrom her koster rundt 600 kroner.

Middels: Mar Ipanema hotel har lyse rom med god standard, og ligger bare 100 meter fra stranda. Et dobbeltrom koster rundt 1200 kroner natten.

Dyrt: Vil du møte på Rihanna eller Britney Spears i gangene, bør du velge überfancy Fasano på Ipanema, med et dobbeltrom til rundt 5.000 per natt. For de av oss som ikke har råd til det, er en drink (også den til stiv betaling) i hotellets bar en opplevelse. Alternativt er ikoniske Copacabana Palace, der et dobbeltrom koster rundt 4.000 kroner natten.

Eller lei leilighet! Er dere flere er det ofte det lønner seg.

 

Aktuelle nettsteder:
www.lemonspirit.com
www.margaridaspousada.com
www.maripanema.com.br
www.fasano.com.br
www.copacabanapalace.com.br
www.riolocalapartments.com
www.rioapartments.com
www.rioluxuryapartments.com

 

Aktuelle nettsteder

www.southamerica.cl/Brazil/Food.htm www.rio.com www.rio-carnival.net www.ipanema.com/carnival
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.