Jurist og Matgleder med stort engasjement

- Jeg må innrømme at jeg leste mailen flere ganger før jeg forsto at jeg var nominert til Årets Matgleder 2011, sier Trine Sandberg. Damen bak TRINEs MATblogg ble nylig tildelt prisen for sin innsats ved å inspirere til kunnskap og matglede gjennom sin blogging.

Trine Sandberg smiler fornøyd. Under Matgallaen i Stavanger rett før jul ble hun kåret til Årets Matgleder 2011, i hard konkurranse med finalistene Eyvind Hellstrøm og Bondens Marked. Juristen fra Lørenskog er en av pionerne blant matbloggerne i Norge og har blogget siden 2007. I dag har hun mer enn 4000 unike lesere og 5000 daglige “besøk”. Det som begynte med en beskjeden oppskriftsbase for eget bruk og til datteren som flyttet hjemmefra, inneholder i dag nesten 1000 oppskrifter og er trolig Norges mest besøkte matblogg.

Trine fikk utdelt prisen Årets Matgleder 2011 av landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: Tom haga

– Hva er “oppskriften”?
 Hovedårsaken til at jeg har så mange lesere er nok at oppskriftene er gode, enkle og varierte. I tillegg bruker jeg lett tilgjengelige råvarer. Mye av grunnen er nok også at jeg lager mat til familien min og aldri til bloggen. Det er alltid mat jeg selv liker å spise, - skal du ha oppskrift på soppstuing må du gå et annet sted, sier hun og ler.

Autodidakt

Hun har laget mat så lenge hun kan huske og tok allerede fra fjerde klasse oppgaven å sørge for familiens lørdags kos.

– Jeg slapp til ja, fikk lov til det, sier hun med et tonefall som røper røtter i Trondheim. – I tillegg fikk jeg alltid gode tilbakemeldinger. Sommerjobben var å bake brød til familien.

– Du valgte jusstudiet? 
– Ja, kokkeyrket var aldri noe tema. Den gang på tidlig 80-tallet var det det samme som å jobbe på sykehus. Å koke lapskaus på et aldershjem var uaktuelt, - det måtte bli en akademisk vei. Det er jurist jeg er, men jeg synes det er moro å jobbe med mat.

Fotograferingen er en terskel

– Du var blant de første som opprettet matblogg, - hvor fikk du ideen fra?
– Jeg har alltid likt å prøve ut nye retter og gjøre notater underveis. Etterhvert ble det mye å holde orden på så da jeg ved en tilfeldighet kom over et bloggverktøy, begynte jeg å lagre oppskriftene der. Bloggadressen ga jeg til datteren min som hadde flyttet hjemmefra, og til venner og bekjente som spurte etter oppskrifter. Lite visste jeg hva en blogg var og ble temmelig overrasket da det plutselig strømmet inn flere kommentarer på ting jeg la ut. Mange ba meg også ta bilder av maten slik at de kunne se ”det endelige resultatet”, men det var en terskel å komme over.

Trine har etterhvert blitt dreven på matfoto. Foto: trines matblogg

Hun slipper latteren løs. – Må si det var litt rart i starten å dra fram kameraet for å fotografere mat når vi skulle spise.

Naturlig motivert

– Blir du aldri lei av å finne frem nye oppskrifter?
Svaret kommer kjapt: – Vi skal jo ha mat, likevel. Bloggingen blir en livsstil og jeg henter inspirasjon overalt. En krukke i en butikk kan bli en fin gave med hjemmelagde småkaker i. Det som er viktig, er at det aldri skal være noe pes. Helt fra jeg var liten har jeg likt å holde på med noe som strikking eller patchwork. Nå får jeg brukt kreativiteten gjennom matbloggingen siden jeg i tillegg til å lage mat også er glad i å fotografere og skrive. Hver søndag poster jeg en ukemeny som etter hvert har blitt veldig populær. Det er ikke nye retter hver gang, oppskriftsbasen nærmer seg et tusen og menyene er en fin måte å få trekke frem tidligere publiserte oppskrifter på.

Hyggelige tilbakemeldinger

– Er det mange som tar kontakt?
Hun trekker raskt frem iPhonen og sjekker mailen. - Ja, bare den timen vi har sittet her, har det kommet inn flere meldinger. Noen trenger konkrete råd og tips. Andre vil dele oppskrifter eller fortelle at de ”endelig har fått til” en eller annen rett. Mange av tilbakemeldingene er rørende, som gutten på ti år som skrev at han hadde laget sjokolademuffins og satt og ventet på at faren skulle komme hjem å se hva han hadde fått til. Kommentarer som: ”Du har fått oss til å spise fisk” eller: “Du har vist meg hvor enkelt og godt det er å lage mat fra bunnen av”, er både inspirerende og hyggelig å få. Det er også morsomt å høre fra godt voksende damer som skriver at de alltid har laget det samme, men at de takket være TRINEs MATblogg nå er blitt inspirert til å lage nye retter. 

Ekte matglede

– Hvis jeg kan bidra til å gi gode matopplevelser og fremme mestringsfølelsen gjennom bloggen, - da har jeg nådd et mål. Når folk utbryter ”yes, dette får jeg til”, har jeg virkelig vært med å spre matglede. En ting er selve måltidet, men hvis bloggingen kan gjøre det litt morsommere for noen å lage mat, det er da det handler om ekte glede.

– Hvor henter du selv inspirasjon?
 Jeg er en stor kjøper og samler av kokebøker og abonnerer på en del matblader. Det kan være et matprogram på TV, nettsider eller råvarene i butikken. Egentlig alt mulig, men jeg har aldri vært på noen trender, - det går på hva jeg liker.

Opprinnelig var matbloggen en digital kokebok til døtrene. Foto: trines matblogg

– Du jobber full stilling som jurist, har to døtre på 23 og 26, en sønn på 3,5 år og i tillegg tre barnebarn. Hvor mange timer bruker du på bloggingen?
Svaret kommer leende og kontant: – Det vil jeg ikke si noe om, nei.  

Trine Sandberg er forøvrig med i MatPrats bloggportal blogg.matprat.no som ble lansert sist høst, - og vi gratulerer henne så mye som vinner av prisen: Årets Matgleder 2011!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.