Julemarkeder i Norge 2013

Er du på jakt etter julestemning? Her er en liten smakebit på hvor du kan finne julemarkeder landet rundt.

Fakta om

Hanne Buxrud er frilansjournalist med spesialfelt på mat og drikke.

Det er få ting som kan gi mer julestemning enn et godt, gammeldags julemarked. Et bonus blir det hvis snøen daler ned, toner av julesanger i skumrende, blått vinterlys og duften av julekaker ligger i luften. En hest og slede med bjelle, et bål og en deilig lukt av granbar. Foreninger, klubber, museum, privatpersoner og lokalsamfunn arrangerer julemarkeder over hele landet. Her er noen vi har funnet frem til.

God førjul!

 

Jul på Mjøsgårdene

http://www.mjosgardene.no/

 

Fredrikstad/ Sarpsborg

Lund Hagesenter og familiepark – 14.-15.12. Godt, gammeldags julemarked med salg av håndlagede produkter fra lokale "produsenter". Det blir mulighet til å besøke dyrene på gården, handle juleblomster og få seg noe godt å spise.

Sjekk Facebook eller http://lundshagesenter.no/

 

Kongsvinger

Åpning av julegaten og julemarked i Øvrebyen 28.11. Nisser, hest og slede, korps, dans og sang. Julemarked 30.11. kl.11-18. Juleboder, salg, utstillinger, underholdning og nisseverkstad.

http://www.byen-var.no/

 

Lier

Opplev god julestemning på julemarkedet på Lier Bygdetun 8.12. kl 12-17. God, gammeldags markedsstemning med demonstrasjon og salg av håndverk og hjemmelagede produkter. Bevertning i Gjestegiveriet og julegrantenning med musikk av blant annet Frelsesarmeen. For mer informasjon, sjekk

http://lier-bygdetun.no/

 

Røros

Fredag 6. til søndag 8.desember er det julemarked på Røros. Sjarmerende handlegater fylles med trivelige markedsboder, julemat og tradisjonsrike aktiviteter. Sjekk Facebook eller

http://www.roros.no/

Stoksund

Julemarkedet 14.12. rundt Aquarius Brygge blir fyllt av lys og fakler. Julestemningen er i fokus gjennom lukt, smak, lys og musikk – julebodene, som både ligger på fiskeskøyter, på ei ombygd mære og langs kaikanten, kan friste med hjemmelagde pølser, fish'n chips, sushi, glühwein, kandiserte epler, vårruller, julebakst, røyka sild og masse annet som fyller bukta med herlige dufter. Årets julemarked vil ha en rendyrka matprofil, med kulturelle innslag som sikrer julestemningen! Julemarkedet har hvert år kulturelle innslag som gir gjestene varierte opplevelser, alt fra Juleforestilling av barn: "Narrenes jul" til konserter av både lokale og tilreisende artister. I år er det Christoffer Øien fra Trondheim som er hovedartist. 
- Den lokale dykkerklubben "går" rundt et lysende juletre ... under vann.
- Julemarkedet takker hvert år gjestene som har kommet med et fyrverkeri som avslutning .
 www.aquariusbrygge.no

 

Bergen

Design og kunsthåndverk på julemarked i Schøtstuene, 13.-15.12. Kanskje et av de mest stemningsrike julemarkedene som finnes i Norge.  Her samles hvert år ca 40 utstillere primært blant vestlandets kunsthåndverkere og designere innen glass, keramikk, tekstil, billedkunst, smykker og skinn. Her er kort, bøker og illustrasjoner, barneklær, redesign, sjal, puter og dessuten utstillere som tilbyr små delikatesser av kaker og nedlagte og syltede matvarer, hjemmelaget iskrem, foruten også økologiske hudpleieprodukter. 
Lokalene er tre stuer som rommer det som en gang var spisestuene til hanseatene på Bryggen i Bergen på 1200-tallet og har intakte og restaurerte ovner, møbler og interiør fra den tiden og oppover. Dunkel belysning fra gamle lamper og lysekroner og de lekreste utstillerbord samt krydderluktene gir en helt spesiell atmosfære som bare må oppleves. Sjekk Facebook.

 

Oslo


Julepyntet Karl Johan (Foto: VisitOSLO/Frits Solvang)

Norsk Folkemuseums tradisjonsrike julemarked med over 100 markedsboder som selger julegaver, dekorasjoner, godter, kaker, røkelse, tekstiler, julepynt, støpte lys, keramikk, smykker. Folkedans, konserter og julenisseverksted. 30.11-1.12 og 1.12-, 7.12- 8.12.

http://www.norskfolkemuseum.no/

 

Et ekte gårdsjulemarked på Skjerven Gård, Maridalen, 7.-8.12. Slipp førjulsmas og kjøpepress, her kan barna kose seg på hesteryggen, rundt bålet med nissen, høre julefortellinger og spise julegrøt! Håndplukkede utstillere av høy kvalitet, høyhopping og saueklipping. Salg av Nordmarkshonning og ikke minst verdens beste lefser som selges i drengestua fra vedfyrt takke.

http://www.skjervengard.no

 

Et flott og stort marked på Steinerskolen på Hovseter, 23.-24.11, med boder og moro for barn i alle aldre. Julegaver, julemat og julepynt. Masse leker for barna, populære ”barnegrllen”, katapult og både en internasjonal kafé og en norsk tradisjonsmat-kafé. Hver markedsdag åpner med konsert i aulaen, samt også teater av 9.klasse.

http://www.steinerjulemarkedet.no/

 

På designernes eget Julemarked på DogA, 7.12, kan besøkende se frem til å finne både nye og spennede designprodukter og en hard kjerne av designere som har deltatt mage år tidligere tidligere. Her kan du finne nye unike designs lenge før det kommer i vanlige butikker. 

Markedet byr blant annet på klær, smykker, vesker, lamper, puter, keramikk, glass og møbler, alt presentert med den unike markedsstemningen full av lukter, lyder og smaker.

http://www.dejm.no/

 

Julemarkedet i Spikersuppa, 28.11.-23.12, er et intimt, spennende og koselig julemarked med servering, underholdning, julegaver, juledelikatesser, julepynt og annet håndverk for voksne og barn! Spikersuppa er fylt med boder og juletelt, lysbesatt og pyntet for julen.

 

Lørdager og søndager i advent er det julemarked rundt Blå. Her selges strikkeprodukter, smykker, keramikk, glasskunst, ullvarer, klær, LP-plater, leker, malerier, vesker m.m. 
Resten av året er det marked hver søndag samme sted.

http://www.sondagsmarkedet.blogspot.no/

 

Bondens julemarkeder får du kjøpt julepresanger, ingredienser til julemiddagen og annen julekos. 

Økologisk pinnekjøtt, svineribbe, julepålegg, karbonader av viltkjøtt, ferdigpakket gavepakninger, ost, økologisk honning, økologisk eplemost, bakevarer, røykt laks, lutefisk og rakefisk. Valkyrie Plass, 7.12. og 21.12. Birkelunden 14.12.

www.bondensmarked.no

 

Stort julemarked på Bogstad Gård, 24.11. kl. 11-16, arrangerer Allers i samarbeid med Bogstad Gård og Epla.no. Det blir salgsboder, barnekor, julenisse, god mat og barnas juleverksted.

https://www.facebook.com/bogstadgard

 

Botanisk hages Venners tradisjonelle julemarked, 30.11 kl.11-16.Her finner du rundt 30 selgere som stiller med utvalg av hjemmelagede håndverksprodukter, hjemmelaget mat og drikke og mye annet.  Vålerenga Pikekor synger og det blir gang rundt juletreet og det blir hestekjøring  hagen. For mer informasjon

https://foreninger.uio.no/botaniskhagesvenner/

 

Hellerud Vel, 1.12 fra 12-16, julemarked og kafé på Kringsjå Kulturhus.

https://www.facebook.com/hellerudvel 

 

Bærum

Julemarked og åpningen av julegaten på Bærums Verk finner sted kl.10 lørdag før 1.søndag i advent. Ellers åpnet lørdager 10-18 og søndager 12-18.

http://www.baerumsverk.no

 

Julemarked i Sandvika, 7.-8.12 og 13.-15.12.

http://www.julemarkedisandvika.no/

 

Slemmestad

Sekkefabrikken Kulturhus 8.12 kl. 12.

https://www.facebook.com/sekkefabrikken

 

Golsfjellet

Julemarkedet åpner 19.11. Lokale utstillere representerer håndverk av høy kvalitet; skinnfell, tekstil, treskjæring, lappeteknikk, hallingkost med mer. Markedet er åpent tirsdag og torsdag 11-13 og lørdager 15-17.

http://www.oset.no/

 

Kongsberg

Åpning av Julegata på Lågdalsmuseet 1.12.

Underholdning, juleverksted, julemarked og kulturhistoriske innslag. http://www.laagdalsmuseet.no/

 

Tomb

Åpen julegård 7.12. kl.11-17 på Tomb videregående skole. Åpnet fjøs, julevarksted, kaninhopping med mer.

http://www.tomb.no

 

Eidsvoll

Julemarked 7.-8.12. på Eidsvoll Verk. Galleri Festiviteten arrangerer marked i Stallgården. God, gammeldags julestemning! Salg av flotte juletrær, fuglenek, pels, sauseskinnsprodukter, vakre, vevde puter, tre-leker, broderi, lappeteknikk, strikk og tovede produkter. I kafeen kan man kjøpe nydelige eplevafler, vintertoddy og kaffe.

http://www.mev.no/

 

På gården Frilset i Nordre Eidsvoll blir det Nordgardsmartnan 30.11.-1.12. Julemarked, esler, småhester og salg av fine varer.

 

Jevnaker

Julemarked på Jevnaker Stasjon, 2.11.-3.11 kl.19. Spennende stands, kaffe og munngodt.

 

Jessheim

Julemarked på Herredshuset 30.11. kl.10-16 og 1.12. kl. 12-16.

 

Gaupen

Julemarked hos Landhandleren 7.12.-8.12 kl.11-16

Åpen gårdsbutikk med julestemning, utstillere med ulikt håndverk, bålpanne, hest og slede, aking fra låvebrua, gløgg og pepperkaker. Sjekk Facebook.

 

Drøbak

Tregaardens Julehus – Nordens eneste helårsåpne julehus.

http://www.julehus.no/

 

Ullensaker

Julemarked på Herredshuset, 30.11.-1.12.

 

Drammen

Strømsgodsets Menighets Julemarked, 22.11. kl. 17-20 og 23.11. kl.11-16. Salgsboder inne og ute, håndlagede julegaver som sokker, votter, luer, gryteunderlag og kosedyr. Deilige julekaker og konfekt. Grill pølser på bål, vær med på bueskyting, hesteridning og juleverksted for barn. Ta julekortbilder? Det ordner seg!

www.julemarked.blogg.no

 

Stort julemarked i gamle Marienlystgården, 8.12 kl. 11-15, med fine, kortreiste julegaver til salgs, 3 forskjellige juleverksteder for barn, hestekjøring, julenisse, korsang og gang rundt juletreet. Julefortellinger i Torpostua. Kafé, pølsebod og gløgg.

http://drammens.museum.no/

 

Langesund

Julemarked på Wrightegaarden 7.12.  kl.10-17. Her finner dere over 50 utstillere i koselige boder med et variert utvalg av håndverksprodukter, fra julebakst og godteri til nisser, smykker, saueskinn og strikk. Det blir underholdning fra utescenen på Wrightegaarden hver time med noe for enhver smak, bla. barneshow med «Småting». Vi kan tilby juleverksted, eventyrstund, kunstgalleri, ponniridning og trekkspill. Hvis sulten melder seg, har publikum tilgang på både tradisjonsrik og eksotisk mat, glühwein, sveler og nissegrøt.

 

Sandefjord

Julemarked på Kurbadet, 8.12. Egenproduserte, håndlagede produkter som smykker, tekstiler, strikkevarer, treartikler, porselen, malerier, trykk, bøker, bilder, julegodt og andre hjemmelagede delikatesser. Kafe med kaker og gløgg.

http://www.sandefjordkurbad.no/

 

Det Kulturelle Julemarkedet på Torget finner sted 30.11., 1.12., 6.12., 7.12.og 8.12. Her kan man oppleve smak av velduftende julebakst, salg av tradisjonsrike juleprodukter og kunsthåndverk samt allsidige kulturelle innslag.

I desember oser det av god gammeldags julestemning i Sandefjord! Torget bobler av glede, smaker, dufter og julestemning. Juletreet er omkranset av røde juleboder, serverings-og demonstrasjonsbod og en scene. 

I Sandefjord har det kulturelle julemarkedet fokus på kvalitet, og både foreninger og kunstnere selger sine juleprodukter - julegaver, julemat og håndverk. I helgene er det kulturelle innslag for enhver smak.

www.kultureltjulemarked.no

 

Trondheim

Julemarked på Torvet 13.-22.12. Her byr de på gode handelsopplevelser, unike produkter, kafélavvo  og et rikt kulturprogram med konserter, teater og litteratur i en julepyntet by.

http://www.citymanager.no/

 

Kristiansand

Designernes Julemarked inntar festningen med julegaver til folk i alle aldre. Over 40 designere og kunsthåndverkere gir deg førjulsstemning, muligheter for noe å spise og drikke samt en arbeidsstasjon for de minste. Lørdag 7.12 og søndag 8.12.

http://www.designjulemarked.no/

 

Førjulsstemning på Agder Naturmuseum 24.11. En klassiker! Aktiviteter, underholdning og salgsboder. Kafe og butikk. Hest og kjerre, steke pølser på bålet, togbane og natursti.

http://www.naturmuseum.no

 

Grimstad

Julemarked på Løvåsvollen Gård, 23.11. og 24.11. Sjekk Facebook for mer informasjon.

 

Haugesund

Julemarked på Rådhusplassen 28.11-1.12. og 5.12.-8.12.

http://jule-marked.no/

 

Stavanger

Julemarked i Gamle Stavanger og Museum Stavanger 1.12. Spennende aktiviteter for store og små.

http://www.museumstavanger.no/museene/norsk-hermetikkmuseum/

 

Design, redesign, kunsthåndtverk, smykker, kunst, deilige skatter og de perfekte julegavene på Tou Scene, 24.11. kl.12. Og en egen avdeling i Maskinhallen med second-hand/ vintage klær, retro møbler/ interiør og DJ!

http://www.touscene.com/

 

Stavanger Sentrum, julemarked 11.-15.12. 

http://stavangersentrum.no/

 

Mandal

Julemarked på Sånum, 23.11. kl.10-15. Hogganviksveien 100

 

Halden

Julemarked på Fredriksten Festning 23.11-24.11. kl.12-18.

God, gammeldags julestemning med markedsboder med salg av masse spennende, både ute og inne.

http://www.visitoslofjord.no/halden/

http://www.forsvarsbygg.no/festningene/Festningene/Fredriksten-festning/Se-hva-som-skjer/Julemarked-pa-Fredriksten/

 

Tinn Austbygd

Julemarked i Tinnbua, 30.11.

http://www.tinnbua.no/

 

Tinn

Julegrana tennes på Rjukan Torg 30.11. Det blir salg av lokale, hjemmelagede produkter, gang rundt juletreet og Nissen kommer i år også – med overraskelser til barna.

http://www.visitrjukan.com/

 

Atrå

Julegrantenning 1.12. ved Atrå Samfunnshus. Juleboder med salg av håndverksprodukter, geitepølser og lignende. Loddsalg.

 

Seljord

Jolemarknad med særpreg på Dyrskuplassen i Seljord, 31.11-1.12. Lokalmat, handverk, kultur og dyr. En av Telemarks største markeder med over 100 utstillere. For mer info http://www.dyrskun.no/

 

Holmestrand

I år blir det jul i Kirkegaten fra 30. November, kl. 11-15. I den smale og krokete gaten nord i Holmestrand sentrum ligger gamle trehus tett i tett på begge sider av veien. Her finner du det gamle rådhuset, et gammelt fattighus, en skysstasjon og en kirke fra 1600-tallet. Julemarkedet har for mange blitt den perfekte starten på adventstiden, med fargerike boder fulle av håndarbeid, kunst, brukt, antikk, kortreist mat, sveler, kaffe, musikk, litteratur og andre unike julegaver. Den gamle kirken er åpen for omvisninger, det blir konserter og annen underholdning. I fjor var det nesten 80 boder og over 2000 besøkende.

Det er godt med gratis parkering rundt om i Holmestrand sentrum denne lørdagen. Sjekk Facebook og “jul i kirkegaten 2013”.

 

Horten

Et stort og stemningsfullt julemarked på Karljohansvern 7.-8.12, med blant annet mye kunsthåndverk. Markedet legger vekt på at det skal være noe for alle sanser. Ta med godt med klær!

www.karljohansvern.no

 

Mysen

Julegateåpning 28.11. med nissetog. 

www.mysenbyen.no

 

Moss

Husflidens Julemarked på Torderød Gård, 30.11-1.12. Salg av husflidens egne produkter, kaker etc. Kafé.

 

Sarpsborg

Borgarsyssel Museum, 30.11.-1.12. Julemarked og juleverksted. For mer informasjon, sjekk http://ostfoldmuseene.no/

 

Gamle Fredrikstad

Jul i Gamlebyen – med sin sjarm, vakre gater og torg gir Nordens best bevarte festningsby en unik ramme for den gode, gammeldagse julestemningen. Gamlebyens butikker, organisasjoner og kulturliv ønsker velkommen til god handel på årets julemarked og til arrangementer og aktiviteter i hele desember. Julegateåpning 30.11 kl. 16. Julemarked 30.11., 1.12., 7.12., 8.12., 14.12. og 15.12. Desembernatt 7.og 14.12., en stemningsfull kveld/ natt med åpne kafeer, gallerier og butikker.

http://www.visitoslofjord.no/fredrikstad-og-hvaler/ 

 

Hammerfest

Julemarked på Gjenreisningsmuseet 30.11. 10-15.

http://www.kystmuseene.no/gjenreisningsmuseet-for-finnmark-og-nord-troms.107297.no.html

 

Tromsø

Julemarked på Hella, 7.12 og 8.12. kl.12-18. Det blir salg av husflidsprodukter, redesign, smykker, mat og håndverksprodukter og mye mer. Hest og slede, aktiviteter for barna og åpen kafé i Hellastua.

 

Hamar

Jul i Borggården på Hedmarksmuseet, 15.12. I ly av middelalderruinene inviterer museet til julemarked. Kjenn lukta fra båle, brente mandler, nytrakta kaffe, julekake bakt i bakerovn fra 1850 eller smak deilig risengrynsgrøt. Bodene frister med alt fra middelalderbuer, beinskjeer og drikkehorn til brikkevevde bånd, hjemmelaget syltetøy, lune tøfler og fint kunsthåndverk. Juleverksted for barn, ri på hest, bli med på juleverksted og skyte med pil og bue. Det blir også nisseeventyr ved bålet når mørket har senket seg.

http://www.hedmarksmuseet.no/

 

Moelv

Julemarked på Forsamlingshuset Borgen 7.12.-8.12. Salg av blant annet håndarbeid.

 

Ridabu

Møystad Gård, 23.11.-24.11. Julemarked i kornlageret og julemat i Kafeen. Det blir eget julemarked med juleribber fra Bakken Øvre, lokale oster og andre delikatesser. Kunsthåndtverkere fra Hjellum kommer med flott barnetøy med mer. Salg av gårdens julenek. Det blir besøk av nissen og kanskje en liten førjulsforestilling.

http://www.moystadgard.no/

 

Helgøya/ Hovinsholm

Stort julemarked på Skafferiet på Helgøya , 23.11.-24.11, med eksterne utstillere, mat, smaker, lukt og stemning i praktfulle omgivelser

www.skafferiet.no

 

Rudshøgda

Julemarked på Hjelmstad Gård, , 17.11., 23.11., 24.11., 30.11. og 1.12. Hovedvekt på julepynt og gaveartikler som du bare finner på gården. Fair Trade og små produsenter, smykker og vesker med mer.

 

Brumunddal

Julemarked på torget 30.11., 7.12. og 14.12. Et godt, gammeldags julemarked på det nye torget med både lokale og regionale leverandører. Eksklusive, håndlagede julegaver og underholdning fra torgscenen.

 

Tretten

Julemarked på Stavsplassen 7.12. Med gløgg, hest, mandel i grøten og julegavehandling.

http://stavsplassen.no/

 

Lillehammer/ Maihaugen

Årets store førjulsbegivenhet, og et av landets mest stemningsfulle julemarked på Maihaugen foregår 30.11. og 1.12. Husene er pyntet med julepynt fra ulike tidsepoker, og det smaker, lukter og kjennes som jul. Salg fra 100 utstillere fra hus og torg og ellers et omfattende, variert program for store og små. En nyhet i år er forestillingen «Det lyser i stille grender», der publikum får bli med på en stemningsfull førjulsvandring gjennom museet. Det er en reise i tid fra slutten av 1700-tallet og frem til i dag, med juleforberedelser og smaker fra ulike tider. Kanefart, juleverksted, pepperkakebaking, spikking, fjøsbesøk, julekortfotografering, lysstøping og andre juleforberedelser.  Les mer på http://www.maihaugen.no/julemarked

 

Sør-Fron

Julemarked 8.12. på Rudi Gard. Mange utstillere, servering, musikk og godlukt på låven. Julekaker, håndarbeid, kniver, gudbrandsdalmat, tresløyd, ullprodukter, kornband, juletre med mer. http://www.rudigard.no/

 

Gjøvik

Julemarked Steinerskolen og Steinerbarnehagen 30.11. Kom på besøk hos oss, og ta med deg familie og venner. Her kan dere nyte den lune og koselige julestemmningen ved de forskjellige aktivitetene. Aktiviteter på Skolen: Lompebaking, smie, fiskedam, grabletønne,lysdypping, smykkeverksted, salgsbod (drops, julekaker, dørkranser, fuglemat, julenek, hjemmelagede ting), antroposofisk boksalg, dukketeater, kafe, underholdning med bl.a.Los Gjøvikanos. Aktiviteter i Barnehagen: Kafe, thaimat, salgsbod, utsalg fra butikken “Søte Drømmer”, toving, lynlotteri, salg av juletre og nek, konserter.

http://gjoviksteinerskole.net/

 

Våle/ Re

Julemarked  på Våle Prestegård 7.12. kl. 12-16. Salgsboder, kafé, salg av bakerovnsbrød og grøt, underholdning for barna, nisse på låven mm. http://www.vaalehistorielag.net

 

Rosendal

Julemarked 6.12. og 6.12. kl 11-17. God gamaldags julastemning med lukta av varme smultringar, kakao og nysteikte mjelkekaker. Ta med deg ungar og tanter, bestemor og bestefar. Her vil foregå mykje spanande ikkje minst for barna. Tova tøfler og anna handlaga av ny og gamal sort. Kortreist pinnakjøt, hjortapølse, julekaker og anna etande. Her kjem utstillarar frå Haugesund til Voss.Meir om programmet kan du lesa på programsida.

http://www.julirosendal.no/

 

Åmot

Blaafarveværket, førjulsåpent, se tider. Den blå butikk og Kroa på Blaafarveværket, Landhandelen og Stein- og smykkebutikken på Haugfoss holder åpent og i delikatessekroken i Kroa er det salg av Blaafarveværkets hjemmelagde juledelikatesser. Prøv julepølse, julesild, lefsekling, julebakst og gruvelagret ost. Vi serverer lune julefristelser, julegrøt, sursild og gruveost. Juleverksted for barna i helgene.

 

Lørenskog

Julemarked 7.og 8.12, på Skårer gård kl.12-16. Julepyntet gård med aktiviteter for store og små. http://www.lorenskog-husflidslag.no/

 

Egersund

Julemarked i julebyen 5., 6, 7., 8., 12., 13., 14.og 15.12. Et rikt og detaljert program finner du på www.julebyen.no

 

Søgne

Førjulsmarked på Søgne Gamle Prestegård, 29.11., 30.11. og 1.12.

Mange ulike utstillere med herlige julegaver, både for den enkle og for den kresne. Tegnebord for barna og kafé med Prestegårdens berømte krydderkaker, pepperkakehjerter og vafler.

http://www.sognekultur.no/

 

Karmøy

Julemarked 30.11.-1.12. på Åkrehamn, Karmøy Kulturhus. Stort og flott marked med mange utstillere, torghandlere, kremmere og butikker. Sang og musikk og innslag for barn. http://akrehamn-vekst.no/

 

Lillestrøm

Stor Juleexpo 22.11.-24.11. på Norges Varemesse på Lillestrøm. Les mer på http://www.messe.no/juleexpo/

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.