Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Pinnekjøtt

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg pinnekjøtt , gjerne mer til et sultent lag!
  • 1 stk. vossakorv , ring à 500 g.

Rotmos:

  • 1,25 kg kålrot
  • 2 stk. gulrot
  • 1 stk. potet
  • 3 ss smør
  • 1 dl kremfløte
  • ca. 2 ts salt
  • 0,5 ts pepper
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (38)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Pinnekjøtt – eller lammeribbe- er den vanligste julematen på Vestlandet, og har tatt opp konkurransen som den mest populære julematen over hele landet. Den unike smaken kommer fra de gamle konserveringsmetodene; salting og tørking. Og du, skal du ha skikkelig saftig pinnekjøtt, bruker du huskeregelen '30-3'. Det vil si 30 timer utvanning og 3 timer damping. Dette er regelen som vil gi et saftig og godt resultat, uansett. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg pinnekjøtt , gjerne mer til et sultent lag!
  • 1 stk. vossakorv , ring à 500 g.

Rotmos:

  • 1,25 kg kålrot
  • 2 stk. gulrot
  • 1 stk. potet
  • 3 ss smør
  • 1 dl kremfløte
  • ca. 2 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Pinnekjøtt trinnbilder
Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning. I butikken får du også kjøpt ferdig utvannet pinnekjøtt, beregn da ca. 600 gram pr. person.
Pinnekjøtt trinnbilder
Pinnekjøtt trinnbilder
Pinnekjøtt trinnbilder

Pinnekjøtt trinnbilder

Deilig nydampet pinnekjøtt, Vossakorv og rotmos klart til servering. Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.

Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med.

NØDLØSNING

En klassisk tabbe i julestresset er å glemme å vanne ut pinnekjøttet. Har du ikke mulighet til å endre planer og servere pinnekjøttet en dag senere, finnes det en kriseløsning. Ha pinnekjøttet i en kjele og fyll denne med kaldt vann. Varm sakte opp til kokepunktet og la det trekke til kjøttet slipper beina. Dette er ikke den ideelle måten å gjøre det på. Med denne løsningen er det lurt å gjøre klart ekstra drikkevarer, da det kommer til å smake litt saltere enn vanlig.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Huskereglene til saftig pinnekjøtt

Podcast-episode: Krisehjelpen som redder julematen

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB12 20.04.2024 14:36:10