Høyt opp og langt nede - en vinteropplevelse

“Du skal ikke gå over bekken etter vann” sies det. Og når det gjelder reiseopplevelser trenger vi nordmenn ikke alltid å ta med oss pass eller ordbøker. I Nordfjord kan du i tillegg både spise og sove godt!


Foto:
 
Destination Stryn & Nordfjord og Henrik Wemby

Fakta om Nordfjord

  • Nordfjord består av kommunene Stryn, Hornindal, Gloppen, Eid, Vågsøy og Selje.
  • Arealet av Nordfjord; 4.295 km²
  • Innbyggertall: 32.965
  • Nordfjorden er 110 km lang.
  • Jostedalsbreen (487 km²) er den største breen på europeisk fastland.
  • Vestkapp (486 moh.) er det vestligste utkikkspunktet på norsk fastland.
  • Hornindalsvatnet (514 meter dypt) er den dypeste innsjøen i Norge.
  • Skåla (1 848 moh.) er Norges høyeste fjellet med foten i havet.
 

Fjellene stuper fra et par tusen meters høyde, rett ned i fjorden og havet, og danner fantastiske fossefall. Den innerste delen av Nordfjord har glitrende breer, svingende daler, og den dypeste innsjøen i Europa – Hornindalsvatnet.

I midtre Nordfjord er fjorden bredere, klimaet er mildere og åsene rundere. Lenger ut mot kysten kan du kjenne havluft fylle lungene. Du kan vandre på berg eller myke sandstrender. Vestkapplatået ligger ute i havgapet, og troner over de fryktede farvannene i Stadhavet. Det fantastiske med Nordfjord, er at alt dette kan oppleves innen en radius på to timer.

Jostedalsbreen Nasjonalpark dekker et område på 1 310 km². Jostedalsbreen er den største breen på det europeiske fastlandet. Landskapet varierer fra flotte daler, til bratte fjell og et arktisk klima. Kjernen av nasjonalparken består av urørt natur, som bare kan oppleves til fots. På Jostedalsbreen Nasjonalparksenter kan du lære mer om naturen i og rundt nasjonalparken.

Historie og kultur

Det har bodd folk i Nordfjord siden steinalderen, og det er gjort mange spennende arkeologiske funn i området. Ved å besøke Nordfjords museum og besøkssenter, og andre historiske attraksjoner, for eksempel Selje Kloster, kan du utforske Nordfjords lange og spennende historie.

Kulturarven i Nordfjord, med folkemusikk, kunst- og håndarbeidstradisjonar, er godt ivaretatt. Mat og tradisjonelle folkedrakter er også en viktig del av kulturarven i Nordfjord. Da er det kanskje ingen tilfeldighet at det er stryninger som står bak klesmerket Moods of Norway. Og kanskje er det dype musikalse røtter fra Nordfjord som har inspireret og fostret Marianne Thomassen fra Surferosa, og kjente jazzmusikere som Arve Henriksen, som også er vokst opp i Stryn i Nordfjord.

En seng å sove i...

I Nordfjord tilbys det husrom i alt fra de fineste hotell til teltplass. 

Noe av det mer eksotiske av overnatting er fyrferie. Tre fyr utenfor Nordfjord tilbyr fyrferie.

Skongsnes Fyr er det eneste overnattingsfyret som er åpnet hele året. Fyret har en svært spesiell lokalisering, med en times spasertur over fjellet fra Halsør, eller langs sjøkanten. På godværsdager kan båt legges opp til moloen slik at besøkende kan gå i land. Hovedhuset ligger omkranset av flere mioetotendre bygninger på et tun.
I hovedhuset på Skongsnes Fyr er det fire soverom som til sammen har ti faste senger og sju feltsenger. Her tar man med sengesett eller soveposer. Og maten; den tar du med selv. Dette er overnattingen for hardhausen om vinteren. En opplevelse utenom det vanlige.

Ulvesund Fyr er en perfekt base for naturopplevelser i Ytre Nordfjord. Fyret har flott utsikt mot Stadt og skipstrafikken, like innenfor den bilfrie øya Silda og i gangavstand til idylliske Osmundsvåg. Sjarmerende plass uansett vær. Her finner du beitende geiter i hagen, og er du heldig får du en sang av fyrvertinnen.

Kråkenes Fyr ligger vilt og vakkert i Vågsøy kommune mellom Ålesund og Bergen og inviterer til overnattingsopphold helt ute i havgapet. Her kan du bo noen dager på en av de mest værharde plasser i hele Norge, kjenner salt i luften og bølgesus i hele kroppen. Er du heldig får du med deg både soloppgang bak Stadlandet og solnedgang i havet.

Når det gjelder hotell i Nordfjord, finner du alt fra luksuriøse hotell til mindre familiedrivne hotell, og de gamle ærverdige trehotellene som tilbyr en helt spesiell atmosfære.

Hva med å prøve Torget Hotell i Måløy? Helt siden 1918 har det vært overnattingssted. Et hyggelig hotell med lang historie.

Eller Gloppen Hotell, sveitserhotellet fra 1866. Hotellet erkjent for sin gode atmosfære, men like mye for sin gode mat.

Gloppen Hotell vant Ganefart 2010, som beste serveringsted i Norge.

Mat må man ha...

Det er ikke bare på Gloppen Hotell du kan spise bra i Nordfjord.

Måløys Kraftstasjonen Restaurant er viden kjent for sine gode fiskeretter. Og selv om det kanskje ikke er tradisjonsmat i Nordfjord; her serveres det sushi av høy kvalitet.

Hotel Alexandra serverer norsk tradisjonmat i god harmoni med det internasjonale kjøkken. Og buffeten på hotellet skal visst nok være en opplevelse for både øye og mage.

I små bygdesentrum av Nordfjord finner du mange forskjellige og unike spisesteder, som frister med alt fra enkle, lette måltid og en liten munnfull, til lokale spesialiteter og à la carte menyer som inneholder eksotiske retter

På hotellene i området kan matelskere nyte både varme og kalde retter, eller bestille fra gode à la carte menyer. Norsk Gardsmat er en merkevare av høy kvalitet, som tilbyr sine egne matvarer, for eksempel flatbrød, lefse, svele og andre bakeriprodukt.

Nordfjord har alle nødvendige naturressursene som skal til for å drive landbruk og fiske, og disse industriene er fortsatt sterkt representerte i regionen. Det går igjen i herlige kjøtt- og grønnsaksretter, sesongens bær fra skog og fjell, og ikke minst norsk frukt. Den lokallaga cideren, som kan kjøpes i mange butikker, anbefales!

I kystsamfunnene er fiske en viktig del av livet. Moderne fiskeflåter og fiskeoppdrett har gått sammen om produksjon og eksport i verdensklasse. Her ved kysten er folk stolte av fiskekvaliteten. Du kan kjøpe herlige fiskeretter på restauranter i hele Nordfjord.

Gloppen er berømt for kjøttprodukt av geit, og spesielt Gloppen Hotel er kjent for spennende retter av geitekjøtt.

Fra gammelt av var Nordfjordingene et nøysomt folk, og alt som kunne brukes til mat ble brukt. Konserveringsmetoder som tørking, salting og røyking av kjøtt og fisk var viktige. Gombe og lefse er høytidsmat i Nordfjord, og Fjellstad Gardskjøkken har tatt vare på denne tradisjonen. Der blir Gombe produsert for salg i butikker over hele Nordfjord og deler av Sunnfjord. Gombe er en slags ost, kokt inn på upasteurisert melk, løype og sukker. Og bare i Nordfjord finnes det et utall av oppskrifter på dette.

På gården Aabrekk i Oldedalen driver Signe Aabrekk gårdsmatproduksjon under navnet Lykle. Her baker og selger hun flatbrød, potetkake, lefse, ramsløksmør og andre lokale spesialiteter. Signe har tatt i bruk gamle oppskrifter og baketeknikker. Alt blir kjevla for hånd. En spesialitet er hennes gruebakte brød, som navnet tilsier; bakt i steinovn bak grua. Kjendis-kokk har nordfjordingene også. Lars Barmen har sitt opphav fra øya Barmen i Selje.

Nordfjord sin kulturarv, med folkemusikk, kunst- og håndarbeidstradisjoner er godt ivaretatt. Anders Svor Museet og Nordfjord Folkemuseum er blant de stedene hvor du kan oppleve kulturarven i Nordfjord.

På den berømte øya Selja kan du lytte til den spennende historien om St. Sunniva, blant ruinene av klosteret. Og kanskje du vil følge fotsporene til vikingene?

St. Sunniva er en legende, men om den er sann eller ikke; er det uansett en spennende historie. Sunniva skal ha vært en kongsdatter fra Irland som var navngitt for sin skjønnhet og sin rikdom. En hedensk, brutal og ivrig beiler truet henne til ekteskap, men i stedet for å underkaste seg denne mannen ga hun seg frivillig hen til den ukjente skjebne ved å forlate Irland med sine folk i tre skip uten seil, ror eller årer. Skipene drev nordover og deretter østover til de kom til vestkysten av Norge. Noen av dem gikk på land øya Kinn, mens Sunniva og de fleste andre gikk i land på øya Selja som ligger ytterst i Nordfjord.

Folk på fastlandet så med mistro på de nyankomne og anklaget dem for å stjele sauer. Den hedenske befolkningen kom mot dem med sverd og ild, men da blåste det opp til en storm. Den hedenske ladejarlen Håkon sendte folk for å drepe dem i den tro at det var hærmenn, men da frelste Gud Sunniva og hennes folk ved å begrave dem under store steiner. Myten vil ha det til at da Olav Tryggvason (Olav den hellige) kom til Selja, fant han velluktende knokler, mens Sunniva så fortsatt ut som hun sov. Det ble bygd en kirke på stedet, og Sunnivas etterlevninger skal ha blitt skrinlagt i år 996.

Anders Svor-museeet er et kunstmuseum oppført til minne om billedhuggeren Anders Svor, som var fra bygda Hornindal, hvor museet ligger. Museumsbygget, som inneholder de fleste av arbeidene til billedhuggeren, i alt 450 arbeid, ble åpnet i 1953. Svor sin kunst kjennetegnes av det enkle, rene og rotekte. Arbeidene hans har en naturalistisk form, ofte med et romantisk drag. Svor er en av fylkets mest betydningsfulle kunstnere gjennom tidene, og en sentral kunstner i sin samtid, forankret som han var i «den store tradisjonen». Han er representert rundt i landet i landet med flere større arbeid, blant annet i Nasjonalgalleriet i Oslo.

Vil du vandre i stemningsfullt landskap eller vil du teste motet i brusende elver? Her er det noe for alle: vandring, sykling, sommerski, klatring, surfing, brevandring eller riding. Og vinterhalvåret gir enda flere muligheter. På brett, på ski eller bare på egne ben. Vinteren i Nordfjord byr på alpinanlegg med fjordutsikt, toppturer og milevis med langrennsløyper. Ved kysten kan du surfe, eller nyte vinterstormene fra land.

Hvite vakre bakker og lange løyper

På de fleste skistedene finner du flerfoldige kilometer med både skiløyper og alpinbakker.

Alpin - snowboard - telemark

I tiden fra november til desember og fram til slutten av april, kan nordfjordingene som regel tilby særdeles flotte snøforhold. Skiheiser er tilgjengelige i Stryn, Gloppen, Eid og Hornindal. På grunn av de høye fjellene og det spesielle klimaet, kan du stå på ski nesten året rundt i Nordfjord!

Langrennsski

Nordfjord kan tilby endeløse områder, dekket av puddersnø, og kilometervis med preparerte løyper. Det er stolthet, og det med rette, over de nasjonale og internasjonale skiløypene, som blant annet har vært arena for Ski-NM 1996 og Junior VM i 2004 i samme idrett. I Nordfjord kan du nyte naturen alene eller velge en av de mer sosiale løypene.

Toppturer på ski

Fjellene i Nordfjord ruver fra ett par hundre meter, til et par tusen meter over havet. Alpinentusiaster kan velge mellom hele 30 ulike fjelltopper! Flere selskap tilbyr guidede toppturer.

Stryn Skisenter

Plassert snaue fire kilometer fra Stryn sentrum ligger Stryn Skisenter. To skiheiser, 1180 og 1400 meter lange, og en total høydeforskjell på om lag 700 meter. Seks nedfarter med ulik vanskelighetsgrad. Skisenteret er et perfekt startpunkt for toppturer til fjellene i området.

Skianlegg på Ullsheim, Markane

Skistadion, 40 km løyper for langrennsski. Helt ny skiskytterpark.

Nordfjord Fritidssenter, Nordsida

Aktivitetspark, langrenn og skihopp. 13 km langrennsløype, 5 km tilgjengelig på kveldstid hver dag.

Stor arena for skihopp. Fem hopp: K10, K25, K40, K70 og K90. 400 meters tauheis.

Overnattingsmuligheter. Flott utgangspunkt for langrennsturer i de nærliggende fjellene.

Harpefossen Skisenter

Arena for fylkesmesterskap i alpint. God heiskapasitet, og oppkjørte løyper. Store områder for pudderkjøring. Skiskytterarena. Kveldskjøring tilgjengelig for både alpin og langrenn.

Breimsbygda Skisenter

Plassert 600 meter over havet. 250 meters høydeforskjell. Oppkjørte løyper, dag- og kveldskjøring. Pipe og big jump. 3 km oppkjørte løyper for langrenn, også tilgjengelige på kveldstid.

Hornindal Skisenter

Hornindal Skisenter ligg 5 km nord for Grodås sentrum. Langrenn, alpint, skihopp. 2,5 km løyper for langrenn, tilgjengelig også på kveldstid. 450 meters tauheis. Godt oppkjørte løyper i vakre omgivelser.

På brett

Mer eksotisk kan man nesten ikke få det; om du ønsker både å kjøre ski og surfe på samme dag - kom til Nordfjord!

På Stadlandet finner du noen av landets fineste surfesteder - eller spots, som gjerne surferne sier. Den sikreste stranda å finne surf på er den vakre Ervikstranda. Der finner du en eksponert sandstrand som tar inn konstante bølger fra sydvest til nordvest. Når det er bølger fra vest er det Hoddevik som fungerer best. På grunn av de høye fjella som skjermer stranda fra den verste vinden, er Hoddevik veldig godt egnet for surfing under ekstreme vindforhold. Vil du lære brettkunster? I Norfjord finner du surfekurs både for både nybegynnere og viderekomne.

Og bare en times kjøring innover fjorden tar deg til fantastiske skiforhold på Harpefossen, og etter en ny liten time; til Stryn.

 

For den spreke

Vil du vandre i stemningsfullt landskap eller vil du teste motet i brusende elver? Her er det noe for alle: vandring, sykling, sommerski, klatring, surfing, brevandring eller riding. Og vinterhalvåret gir enda flere muligheter. På brett, på ski eller bare på egne ben. Vinteren i Nordfjord byr på alpinanlegg med fjordutsikt, toppturer og milevis med langrennsløyper. Ved kysten kan du surfe, eller nyte vinterstormene fra land.

Hvite vakre bakker og lange løyper

På de fleste skistedene finner du flerfoldige kilometer med både skiløyper og alpinbakker.

Alpin - snowboard - telemark

I tiden fra november til desember og fram til slutten av april, kan nordfjordingene som regel tilby særdeles flotte snøforhold. Skiheiser er tilgjengelige i Stryn, Gloppen, Eid og Hornindal. På grunn av de høye fjellene og det spesielle klimaet, kan du stå på ski nesten året rundt i Nordfjord!

Langrennsski

Nordfjord kan tilby endeløse områder, dekket av puddersnø, og kilometervis med preparerte løyper. Det er stolthet, og det med rette, over de nasjonale og internasjonale skiløypene, som blant annet har vært arena for Ski-NM 1996 og Junior VM i 2004 i samme idrett. I Nordfjord kan du nyte naturen alene eller velge en av de mer sosiale løypene.

Toppturer på ski

Fjellene i Nordfjord ruver fra ett par hundre meter, til et par tusen meter over havet. Alpinentusiaster kan velge mellom hele 30 ulike fjelltopper! Flere selskap tilbyr guidede toppturer.

Stryn Skisenter

Plassert snaue fire kilometer fra Stryn sentrum ligger Stryn Skisenter. To skiheiser, 1180 og 1400 meter lange, og en total høydeforskjell på om lag 700 meter. Seks nedfarter med ulik vanskelighetsgrad. Skisenteret er et perfekt startpunkt for toppturer til fjellene i området.

Skianlegg på Ullsheim, Markane

Skistadion, 40 km løyper for langrennsski. Helt ny skiskytterpark.

Nordfjord Fritidssenter, Nordsida

Aktivitetspark, langrenn og skihopp. 13 km langrennsløype, 5 km tilgjengelig på kveldstid hver dag.

Stor arena for skihopp. Fem hopp: K10, K25, K40, K70 og K90. 400 meters tauheis.

Overnattingsmuligheter. Flott utgangspunkt for langrennsturer i de nærliggende fjellene.

Harpefossen Skisenter

Arena for fylkesmesterskap i alpint. God heiskapasitet, og oppkjørte løyper. Store områder for pudderkjøring. Skiskytterarena. Kveldskjøring tilgjengelig for både alpin og langrenn.

Breimsbygda Skisenter

Plassert 600 meter over havet. 250 meters høydeforskjell. Oppkjørte løyper, dag- og kveldskjøring. Pipe og big jump. 3 km oppkjørte løyper for langrenn, også tilgjengelige på kveldstid.

Hornindal Skisenter

Hornindal Skisenter ligg 5 km nord for Grodås sentrum. Langrenn, alpint, skihopp. 2,5 km løyper for langrenn, tilgjengelig også på kveldstid. 450 meters tauheis. Godt oppkjørte løyper i vakre omgivelser.

På brett

Mer eksotisk kan man nesten ikke få det; om du ønsker både å kjøre ski og surfe på samme dag - kom til Nordfjord!

På Stadlandet finner du noen av landets fineste surfesteder - eller spots, som gjerne surferne sier. Den sikreste stranda å finne surf på er den vakre Ervikstranda. Der finner du en eksponert sandstrand som tar inn konstante bølger fra sydvest til nordvest. Når det er bølger fra vest er det Hoddevik som fungerer best. På grunn av de høye fjella som skjermer stranda fra den verste vinden, er Hoddevik veldig godt egnet for surfing under ekstreme vindforhold. Vil du lære brettkunster? I Norfjord finner du surfekurs både for både nybegynnere og viderekomne.

Og bare en times kjøring innover fjorden tar deg til fantastiske skiforhold på Harpefossen, og etter en ny liten time; til Stryn.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.