Gutten i vinden

Christopher Dons (38) er som de fleste nordmenn ute etter det perfekte påskeværet. Som aktiv kiter og deleier av Fluid Net AS er han over gjennomsnittlig opptatt av været, og alltid på søken etter den perfekte vinden.

Christopher er utdannet sivilingeniør og har i flere år jobbet som programleder og værmelder på TV Norge. Jobben som værmelder tok han da han var i oppstartsfasen av sportsstedet Fluid.

Nyttige tjenester i påskefjellet:

Meteorologens værvarsel for fjellet
Påskens snøskredvarsel
Skiførekart
Værvarsel for fjellovergangene
Været på mobil
Varsel for turisthyttene
UV-varsel
Nedbørmåler
Værvarsel for alpinanleggene
Fjellvettreglene
Kilde: ut.no, yr.no

– Det var veldig greit med en fast inntekt ved siden av oppstarten av egen bedrift. Gjennom jobben som værmeldere fikk vi (Dons og Arnulf Refsnes red. anm.) også sjansen til å markedsføre kiting, noe som var veldig positivt. Dessuten var det morsomt å gjøre noe helt annet, forteller han.

I dag består kitemiljøet i Norge av rundt 10 000 kitere, og Christopher har vært en ivrig pådriver i sporten. Både privat og i jobbsammenheng er været helt avgjørende. Bedriften Fluid selger kitekurs, campopphold og ekstremsportutstyr, og salgstallene stiger når det er optimale værforhold.

– Da jeg jobbet som værmelder utarbeidet meteorologene værvarslet, og på grunnlag av det laget vi egne manus. Under værmeldingen på TV-skjermen har en kort tid til å gi et mest mulig korrekt bilde. Det er umulig å forutse været 100 prosent, det vil alltid være usikkerhetsmomenter.

Christopher er alltid på jakt etter det optimale påskeværet. Foto: Fluid

Sol til påske

At vi har mye dårlig vær i Norge tror han er grunnen til at vi er så opptatt av været. Hadde det vært ukesvis med solskinnsdager hver sommer hadde ingen brydd seg. Heller ikke om været hadde vært fint og stabilt om vinteren. Nordmenn er utemennesker som gjerne vil planlegge aktiviteter i jobb- og fritidssammenheng, og da skal mye klaffe.

– Det perfekte påskeværet er 10°C, knallsol og nok snø!

Christopher Dons

Påsken skal tilbringes på fjellet. Så blir det helt sikkert en tur innom familiehytta på Geilo.

– Påskeværet er ekstra viktig. Påsken er slutten på vinteren og de fleste av oss er en gjeng bleikfiser som ønsker å få farge av påskesola. Påsken er den beste tida på fjellet, så mye avhenger av godt vær. En påske med dårlig vær er skikkelig kjipt for de fleste.  

Snøkiting passer alle

Det fins ingen stereotyper innen snøkiting. Sporten favner bredt, og på et kitekurs treffer en begge kjønn, i et aldersspenn fra 8 til 70 år.
– Her om dagen hadde jeg med en sprek dame på 60 år som fikk kitekurset i bursdagsgave, forteller Christopher med et smil.

Dons mener snøkiting er for alle. Foto: Fluid

Av erfaring tilføyer han at gutter nok er mer ivrige på uteaktiviteter enn jenter. Det er mange jenter på kurs og camp, men det er flere gutter som tar investeringen i dyrt kiteutstyr og kiter mye.

–  Det perfekte været for snøkiting er 8 sekundmeter, 40 cm løssnø og strålende sol. Mye av de samme forholdene som en ønsker seg i alpinbakken, bare litt ekstra vind, forklarer han.

Fjellvettreglene

 1. Legg ikke ut på langtur uten trening
 2. Meld fra hvor du går
 3. Vis respekt for været og værmeldingene
 4. Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever
 5. Lytt til erfarne fjellfolk
 6. Bruk kart og kompass
 7. Gå ikke alene
 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
 9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig

Været sjekker han alltid samme dag som han skal kite, så det blir sjelden bomturer. Er det vindstille tar han en tur på ski, enten alpint eller langrenn. Christopher mener det et utrolig mange flotte snøkitedestinasjoner mellom Bergen og Oslo, og ramser opp Norefjell, Geilo, Hemsedal, Haukeliseter og Oppdal.
– Hardangervidda er et kjempeområde for snøkiting! 

Bruk fjellvett

Christopher er fjellvant og “har vært ute en vinternatt” før. Han mener en kommer langt med godt vett og sørger selv for ikke å utsette seg for unødvendig risiko. Respekten for været har han, og forteller om en av episodene da han ble overrasket av uventet uvær:
– En gang jeg var ute og snøkitet ble jeg utsatt for ekstremuvær på fjellet. Det blåste opp og jeg kunne ikke se en meter foran meg. Det var ordentlig ubehagelig. Heldigvis snudde ikke vinden, og den blåste i retningen jeg skulle. Jeg hadde kiten, og greide å styre meg frem til veien hvor jeg hadde parkert. Da jeg nådde veien var det greit å finne frem til bilen, sier han.

– Drømmer om saftig påskestek

Christopher, som er halvt fransk, er i øyeblikket singel. Han liker godt å lage mat, men innrømmer at han ikke har de beste ferdighetene på kjøkkenet. Middag blir det uansett hver dag, selv om den store variasjonen uteblir.  Det går gjerne mye i det samme, helt til det kommer litt ny inspirasjon.

– Til jul fikk jeg stavmikser, så på nyåret har det blitt puré av alt. Det er utrolig enkelt å mose alt til en puré!

Den aktive friluftsgutten er mye ute og trenger mye mat. Blir det fjellturer til fots eller på langrennsski legger han gjerne løypa innom en av turisthyttene, og lar seg friste av hjemmebakte lefser og nystekte vafler. Til en dag med snøkiting blir lunsjen ofte spontan, da det er lett å bare kjøre innom en matbutikk når en er sulten. Smører han med seg matpakke går det gjerne i kokte egg, avokado og brød med ost og skinke.

I påsken må han ha potetgull og ostepop på bordet. Og til middag går det mye i kjøttretter.

Lammestek med godt tilbehør er drømmemiddagen i påsken.

– Det går mye i ordentlig kjøtt…. Saftige steker!, utbryter han. Etter en kjapp resonering innrømmer Christopher at de store tidkrevende kjøttmiddagene ofte uteblir, selv om ønsket er der. Tid, tom mage og manglende kreativitet etter en lang dag ute er realiteten. Det blir mest av lasagne, taco og gryteretter, vedgår den spreke kiteren.

Christophers tips til dem som ikke har funnet ut hva de skal gjøre i påsken kommer energisk:
– Finn på noe gøy! Som et kitekurs med Fluid!

(Intervjuet med Christopher Dons ble gjort til påsken 2012)

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.