Grillmat - ett fett?

Grillmaten har rykte på seg for å være feit og usunn. Men hva er det egentlig som kan gjøre grillmåltidet til en kaloribombe? Er det alltid kjøttet, eller er det andre faktorer som spiller inn?

Sommeren er høysesong for grilling. Det sier seg selv. Vi fyrer opp grillen og koser oss med god mat og drikke i varme sommerkvelder, eller hutlet sammen under et partytelt mens regnet øser ned. Grillmat er godt, og vi nordmenn elsker å grille.

 

Potetsalat

– Ååååhhh! Nå er jeg mett, nå! Onkel Bertil stønner og klapper seg på magen mens han suger de siste restene av grillsaus ut av barten og raper diskret. – Men jeg klarer nok litt mer av den potetsalaten, fortsetter han og tar en stor slurk øl. Det er jo så sunt med grønnsaker!

Mye potetsalat gjør stort utslag på kaloriinntaket. To spiseskjeer potetsalat tilsvarer 165 kalorier.

På tallerkenen hans ligger restene av grillmåltidet: To avgnagde bein og to sirlig avskårne fettrender fra kotelettene han nettopp har satt til livs. En klatt halvsmeltet kryddersmør flyter utover tallerkenen mot den avgnagde maiskolben. Potetsalaten er av den gode, gamle sorten med dressing av rømme og majones, og Bertil klarer å fiske opp et par potetbiter fra bunnen av bollen.

Han sukker og tygger fornøyd, og blunker med tunge øyelokk. Det er ikke så rart at han er god og mett nå. Mens han ventet på at kotelettene skulle bli ferdig, trøstet han seg med et par gode ventepølser og småspiste fra bollene med potetchips og dip, mens han høylytt underholdt resten av selskapet med historier og tok hyppige slurker av en stor boks øl.

 

Fettranden

Onkel Bertil tar stor plass på alle vis, og fornekter seg ingenting i matfatet. Men han har fått med seg hvor farlig det er med mettet fett, og har blitt veldig nøye med å fjerne det synlige fettet når han spiser kjøtt. Fettranden på kotelettene er nå behørig kommentert. Bertil har gjort et stort nummer av at han har skåret dem av og lagt dem til side. At kaloriregnskapet fortsatt vipper godt opp på plussiden er lett å glemme, spesielt nå midt i grillsesongen! For det er jo så mye godt man kan grille, og så mye deilig tilbehør, og man lever jo tross alt bare èn gang, proklamerer onkel Bertil.

Det er mange kalorier å spare på å skjære vekk fettranden på koteletter. Stek eller grill kotelettene med fettet på og skjær det heller vekk etter tilberedning.

 

Ventepølsa

Å ja, å grille er gøy, og grillmat er godt! De mest ihuga grillentusiastene holder grillen varm hele året, mens de fleste av oss nøyer seg med å grille om sommeren. Vi har litt ferie hver dag, og da er det lov til å unne seg noe godt! Og det kan vel ikke nektes for at det er veldig lett å forsyne seg en ekstra gang av kjøttet, den deilige sausen eller den gode potetsalaten. For ikke å snakke om ventepølsa, som rett og slett er helt nødvendig for å overleve fram til den “ordentlige” maten blir satt på bordet.

Ei grillpølse i brød med sprøstekt løk, ketchup og sennep utgjør 325 kalorier. 

God drikke hører naturligvis også med, og slik blir det fort ubalanse i kaloriregnskapet til noen og enhver. Er’e så nøye, ‘a? Har man ikke allerede et sett av gjeldende regler for når kalorier ikke telles, så går det fort å komme på noen:

– Kalorier i drikke telles ikke når drikken blir inntatt stående (heng rundt grillen og småprat med de andre)

– Kalorier som inntas mens man tilbereder annen mat telles ikke (det er med andre ord helt greit å slikke sleiver og visper når man lager tilbehør til grillmaten. Det er jo viktig å smake på maten man lager).

– Småspising uten at andre ser det, telles heller ikke (det er jo ingen som ser det).

– I selskap med andre telles kun de kaloriene du får i deg ut over det de andre får i seg (det er gunstig å sitte i nærheten av onkel Bertil…).

– Jo mer mat du putter i andre, jo smalere framstår du selv (finn deg et barn å mate, da kan du også spise restene på tallerkenen uten at noen sender deg skeive blikk…).

Slik blir man en mester i å lure seg selv, og alt arbeidet man gjorde for å komme inn i bikinien før sesongen vil være bortkastet.

 

Sunnere grill

Det er ikke vanskelig å gjøre grillmåltidet sunnere. Kyllingfilet eller renskåret kjøtt av svin og storfe er magert kjøtt som egner seg godt til grilling. Og det er ikke nødvendig å drukne dem i marinade! Hold deg like godt unna ferdigmarinerte produkter også, og sats heller på spennende krydder, friske urter og frisk frukt og grønnsaker for å sette smak.  

Er det synlig fett på kjøttet, kan du gjøre som onkel Bertil og skjære det av etter at det er ferdig grillet. Fettet trekker ikke inn i kjøttet under steking, men holder det saftig og mer smakfullt. Tilbehøret behøver heller ikke være fullt av fett for å smake godt. Rømme og majones kan ofte byttes ut med yoghurt naturell eller kesam, og det kan nesten aldri bli nok salat og grønnsaker ved siden av grillmaten!

Salater kan varieres i det uendelige, så prøv deg fram med nye oppskrifter for å få god variasjon. Denne asiatiske salaten har en spennende dressing av søt chilisaus og limesaft.

Er det noen som skriker etter ventepølse, roer de seg om du setter fram noen skåler med oppskårne grønnsaker eller biter av vannmelon isteden.

Om du har bestemt deg for en litt sunnere sommer uten å gi slipp på grillen, kan du jo ta en titt på oppskriftene under, og se om du finner noe som frister.

Grillmat Kalorier
2 grillpølser i brød med sprøstekt løk, sennep og ketchup 650
2 spiseskjeer potetsalat 165
Noen never potetgull (30 g) og dip (av lettrømme) 260
1 svinekotelett uten fettrand 180
1 svinekotelett med fettrand 360
150 g svin ytrefilet 160
1 dl béarnaisesaus (fra pose) 220
1 bratwurst 210
1/2 liter pils 200
1/2 liter brus med sukker 200
10 jordbær 50
Jordbær med kremfløte (1 dl) 410

(Prolog)

– Er det dessert, også?
Onkel Bertil fornekter seg ikke. Det blir jordbær med fløte. Masse fløte.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.