Grenseløs gatemat

Du får ikke vaffel med brunost på Hitchhiker. Restauranten rendyrker streetfood- konseptet med lettbent stemning og retter som er lette å dele. Her møter norske råvarer og tradisjonsretter smaker fra hele verden i en saftig og overraskende vri.

Han sliter litt med å finne en rask forklaring. - Streetfood er ikke noe som kan beskrives med to ord, men det handler om frisk, fersk og lett håndterlig mat som er lett tilgjengelig, oppsummerer han. - For meg er gatemat det ultimate anarkistiske kjøkken: Det finnes ingen regler for hvordan ting skal gjøres.

Jan Robin Ektvedt (28) har vært på Det Norske Kokkelandslaget i seks år, men gikk lei av faste rammer og regler for hvordan en rett skal smake eller tilberedes. Resultatet ble Hitchhiker, et restaurantkonsept med rendyrket streetfood på Mathallen i Oslo. Her er han deleier og kjøkkensjef.

- Vi jobber tett på norske råvarer og følger de ulike sesonger nøye, forteller han. - Streetfood gjør det mulig å kombinere og leke med nye smaker og teknikker.

Da vi åpnet restauranten, tenkte vi: Hva er mest typisk norsk gatemat? Svaret ble baconpølse med rekesalat fra bensinstasjonen. Med utgangspunkt i denne klassikeren, drodlet vi oss fram til vår egen variant: Ribbepølse i hjemmelaget brød og rekesalat med et hint av dill.

Motstrøms

Definisjonen på tradisjonell norsk streetfood, er at det er fabrikkert mat alle kan lage. Her på Hitchhiker går vi motsatt vei ved å gjøre fabrikkert mat om til hjemmelaget. Vi tar utgangspunkt i en tradisjonell rett og diskuterer oss fram til nye smakssammensetninger. For eksempel drar vi over vaffelen med en deilig karamellsaus med brunost istedenfor å servere det på tradisjonelt vis.

En annet eksempel på norsk gatemat de fleste har et forhold til fra bensinstasjoner og ferger, er sveler.  Vi har også dette på menyen men serverer den som en forrett med ramsløk.

Det er det som gjør det så sweet med denne type streetfood, - det finnes ingen regler eller grenser.      

Først analyse, så egen touch         

- Hvor får du inspirasjon?

- Den kan komme gjennom venner, tilbakemelding fra gjestene, YouTube, instagram, reiser osv. I utgangspunktet ser vi på det vi har og tilgjengelige råvarer. Ofte tar vi essensen i en tradisjonell rett og trikser og mikser med tilbehøret. En rett utvikler og forandrer seg hele tiden. Når vi setter opp menyen, tar vi alltid først en idédrodling rundt de ulike rettene og ser på de forskjellige elementene. Hvordan kan vi lage vår egen norske vri på en japansk ramensuppe eller kinesiske steam buns?

Vi serverer mat med inspirasjon fra hele verden og har alltid med minst en norsk rett med en egen tvist.

- Hva er rådet for å ta streetfood hjem til eget kjøkken og norske råvarer?

- Kunsten å lage mat, er å lære seg basiskunnskapene. Rådet er å ikke følge en oppskrift hundre prosent men mer å se på den som en guideline. Folk er stort sett for lite flinke til å prøve seg fram. Streetfood konseptet åpner for å eksperimentere med nye smaker, teknikker og kombinasjoner. Bland og lek med nye sauser. Stikk på innvandrersjappa og kjøp ingredienser du ikke har hørt om før. Sjekk YouTube og lag din egen variant. Hent ut elementer du liker godt.

Lag kjøttkakedumplings med brunsaus som glace. Lek deg med blandingen mellom to forskjellige retter og ikke vær redd for chili. Nordmenn er tradisjonelt sett veldig konservative når det gjelder smak. Det gjelder å frigjøre seg fra faste regler og normer: Gevinsten er kombinasjoner som sender deg til nye smakshøyder. Og bruk ferske, norske råvarer, - jeg tror det er mye av grunnen til at steetfood- konseptet vårt har fått et eget løft.  

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.