Forsvarer VM-tittelen i Memphis

I 2011 vant The Norwegian National Barbecue Team førsteplassen i People’s choice under verdensmesterskapet i grilling. Gullmedalje og verdensmestertittel i nettopp denne klassen er gjevest av alle.

Det norske grillandslaget har vært med på verdensmesterskapet i grilling fem ganger tidligere, og deltar i år for sjette gang. Denne gangen har de litt av en ære å forsvare. I fjor ble de nemlig verdensmestere i katagorien People’s choice.

Publikum bestemmer

Craig Whitson er sammen med Bjørn Tore Teigen, matrådgiver i MatPrat, gründerne bak det norske grillandslaget.

– Publikumsprisen regnes som ekstra vanskelig. Du vet aldri. Tidligere har vi greid å få en tredjeplass, og før langt dårligere resultater. Selv om vi mente vi leverte bra produkter, sier Craig Whitson.

Grillkongen startet i sin tid grillandslaget under navnet 100 °C sammen med Bjørn Tore Teigen hos MatPrat. Temperaturen er ideell for langtidsgrilling av store stykker, og navnet skiller seg dessuten ut som eksotisk i et land der alt dreier seg om Fahrenheit.

Spisskompetanse i laget

Sammen har Whitson og Teigen vært lagets harde kjerne, mens det har vært noen utskiftninger blant øvrige team-medlemmer. Sammensetningen av laget har alltid vært med tanke på medlemmenes spisskompetanse og hva de kan bidra med inn i laget.

Oppgavene innad i laget er strengt fordelt, og under konkurransen finnes det ingen åpning for personlig vri på bidragene som leveres inn. Gjennom felles samlinger i forkant av konkurransen enes laget om opplegg og kjøreplan som følges til punkt og prikke. Man blir ikke verdensmester ved en tilfeldighet.

Under konkurransen er det Steffen Engelhart, Endre Gabrielsen, Øyvind Skjerstad Lynghaug, Nico Lundsgård og Linda Vorvik Aronsen som tar seg av all tilskjæring, preparering, krydring og forbehandling av råvarene.

I fyr og flamme

Shannon Ford og Bjørn Tore Teigen deler kjøttansvaret.

Shannon Ford og Bjørn Tore Teigen har ansvaret for hel svinenakke som leveres inn til bedømming i People’s choice. De velger ut råvarer, preparerer dem og har på rubben. Rub er utenpåliggende krydder som gnis inn i overflaten på produktet.

Steffen Engelhard, Johnny Krosby og Espen Lynghaug er grillansvarlige. Lynghaug har dessuten tittel som keeper of the flame, og holder øye med temperaturen ved alle grillene. En viktig oppgave han skjøtter tilbakelent i en god campingstol.

Reodor Felgen-type

Hot wings med spesialbygd stativ.

Johnny Krosby og Espen Lynghaug har i tillegg hot wings under sine vinger, bokstavelig talt. Krosby kan sies å være en slags Reodor Felgen innen barbecue. Han har blant annet konstruert en innretning til å sette hot wingsene på, slik at de står på pigger i stedet for å ligge på rist eller lignende.

Craig Whitson og Anne Katrine Morgenstjerne Teigen tar seg av alle sausene og enten coleslaw eller baked beans som har vekslet litt på som kategori. De har også ansvaret for at alle innleveringer går som avtalt og Anne Kathrine er dessuten lagets “runner” til dommerne.

De små detaljene

En estetisk presentasjon av maten for dommerne er svært viktig, og er ikke tilfeldig overlatt til de fingerferdige kokkene Endre Gabrielsen og Nico Lundsgård. De er supergode på å anrette maten i boksene som skal leveres inn til bedømming.

Espen Lynghaug kvalitetssjekker produktene som leveres.

– Vi legger stor vekt på presentasjonen til dommerne. Førsteinntrykket er utrolig viktig. Man kan nesten si at man “spiser” maten med øynene, sier Espen Lynghaug.

Ved, kull og røyk

Nordmennene begynner å legge kjøttstykker i smokeren i 11-tiden om kvelden, men tro ikke det er noe tilfeldig med hva de fyrer med.
– I starten bruker vi ofte en del frukttrær for å få en god aroma på røyken. Særlig kylling og svin kler denne røykaromaen godt. Vi bruker også en del lønn, eik og pekan. Hickory gir en særpreget røykaroma som mange foretrekker. Etter rundt seks timer er kjøttet mettet med smak fra veden, og da går vi ofte over til å fyre med kull, forklarer Lynghaug.

Spareribs som godgjør seg i smokeren.

– Innen 11-tiden på formiddagen neste dag må de store stykkene være ferdig tilberedt. En perfekt grillet svinenakke på 4-5 kilo trenger rundt 12 timer i en smoker, fortsetter Bjørn Tore Teigen. Første innlevering er kl. 12. Deretter går det slag i slag med innleveringer hvert 15. minutt i 2 ½ time.

Stort arrangement

I løpet av natta er det full fart i alle leirene omkring på konkurranseområdet som til sammenligning er større enn hele Ekeberg i Oslo. Enkelte lag har et område på opptil 40x50 meter og har bygget stands som er 3-4 etasjer høye. Når publikum tropper opp i store strømmer på konkurransedagen kan det være ganske kaotisk.

– Det kan ta lang tid å frakte et bidrag fra standen vår til dommerne. Et år måtte vi beregne 17-18 minutter å gå til innlevering. For å avlaste laget leide vi inn en “runner” som løp inn med bidragene for oss, forteller Teigen.

Flest amerikanske lag

Vanligvis er det 250-270 lag som deltar, og hvis man skal grovinndele kan man si at en tredjedel av lagene er med just for fun, en tredjedel deltar for å lære og den siste tredjedelen har ambisjoner om å gjøre det godt. Med få unntak er alle lagene som deltar amerikanske.

– Det har vært med et dansk lag som har gjort det bra her. De har blant annet en førsteplass i kategorien tomatsaus. Ellers har det vært med lag fra Nederland, Belgia, Litauen, Russland, Jamaica og Brasil. Men vi oppe fra nord blir som et eksotisk innslag under amerikanernes nasjonalgren, og har flere ganger blitt intervjuet på amerikansk fjernsyn, sier Teigen.

Seier ingen selvfølge

Plasseringsmessig regnes en topp 20-plassering som svært godt. Det norske laget kan skilte med hele fem plasseringer på pallen siden starten i 2006. Foruten fjorårets gullmedalje i People’s choice fikk de bronsemedalje året før der igjen i samme kategori. 2009 var et godt år med sølvmedalje i både Beef og Exotic, og i 2007 fikk de bronse i sistnevnte. I Exotic-kategorien er det åpent for alle typer kjøttslag fra alligator til reinsdyr, men det norske laget har valgt å levere inn bidrag med lammekjøtt.

– Små detaljer skiller de øverste plasseringene. Vi har funnet ut av vi gjør det best når vi konkurrerer med lave skuldre og er litt lekne. Det er vår vinnerresept, sier de blide, norske VM-deltakerne.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.