For matentusiasten

Det brasilianske kjøkkenet har mange spennende opplevelser å by på. Noen av dem er et must.


Foto:
 
og tekst: Hannah Gitmark

Den tradisjonelle «feijoadaen» er en slags stuing som består av sorte bønner, pølse og svinekjøtt – ofte griseører og griseføtter! Retten serveres som regel med ris, farofa (ristet melblanding) og appelsinbåter. Feijoadaspises i helgene når man har god tid.

Den brasilianske kysten har masser av deilig sjømat å by på. En måte å prøve det på er gjennom den tradisjonelle retten Moqueca, som kommer fra Bahiaområdet nordøst i Brasil. Fisk og reker kokes langsomt i kokosmelk og palmeolje (kan ban bytte ut med olivenolje eller bestilles uten olje), sammen med løk, tomat, koriander og hvitløk. Resultatet blir en himmelsk sjømatgryte.

Brasilianerne spiser mye kjøtt. Du kan for eksempel prøve den soltørkede varianten, eller rett og slett en saftig biff.

Benytt også sjansen til å drikke så mange deilige ferskpressede juicer du klarer. I Rio har nesten hvert gatehjørne en juicebar med frukt fra gulv til tak. Den er ofte søt, så det kan være lurt å bestille uten sukker. Prøv også Açaí, en slags smoothie laget av frukten som skal være den rikeste kilden til antioksidanter i verden. Og selvsagt må du kjøpe deg en kokosnøtt!

Til slutt må det selvsagt understrekes at du ikke må gå glipp av brasilianernes nasjonaldrink: caipirinhaen. Den forfriskende drinken, laget av lime, sukker og cachaça (sukkerrørssprit) smaker utrolig godt i varmen. 

Ut å spise

Rio de Janeiro er smeltedigelen for landets varierte kulinariske arv og det internasjonale kjøkken. På ferie i byen bør du oppleve begge deler. Områdene Ipanema, Leblon og Santa Teresa har de beste spisemulighetene.

Til frokost kan du for eksempel prøve en nypresset pasjonsfruktjuice i en av byens mange populære juicebarer. Eller du kan prøve de deilige bakverkene på «Cafeína», som finnes flere steder i byen, blant annet på Ipanema (Adr: Rua Farme de Amoedo 43). La Bicyclette ligger midt i den botanske hagen, og serverer flere deilige frokostalternativer (Adr: Rua Pacheco Leão 320).

Til lunsj kan du prøve hippe Gula Gula (Adr: Rua Henrique Dumont 57, Ipanema), eller ta turen til Santa Teresa og spise en frisk sandwich eller pai på Jasmim Manga (Adr: Largo do Guimaraes 143).

Transport

Du bør ta taxi på kvelds- og nattestid. På dagen er metroen en godt alternativ, for det hender ofte at trafikken står. Skal du opp og ned langs strendene i Zona Sul (Copacabana, Ipanema, Leblon), kan du vinke på en av de mange minibussene som kjører opp og ned hele dagen. Billig og kjapt, men forbered deg på at det kan bli svett.

Til middag er det mange alternativer! Santa Teresas beste restaurant er smådyre, men fantastiske Aprazível. Utsikten er alene verdt prisen, og det blir bare bedre når det brasilianske gourmetkjøkkenet også er en stor opplevelse (Adr: Rua Aprazível 62). På Leblon er restauranten Zuka en klar favoritt. Sitt ved bardisken og ha orkesterplass når kokkene tryller fram de magiske rettene på kullgrillen. Prøv for eksempel grillet blekksprut med safranris (Adr: Rua Dias Ferreira 233). 

Sushi Leblon, Rios mest berømte sushirestaurant, ligger et steinkast unna. Her serverer de vakkert laget og himmelsk smakende sushi og andre spennende japanske småretter (Adr: Rua Das Ferreira 256, Leblon). Satyricon på Ipanema er uten tvil en av Rios beste sjømatrestauranter og serverer blant annet reker som smelter i munnen (Adr: Rua Barão da Torre 192). Zazá Bistrô på Ipanema (Adr: Rua Joana Angélica, 40), serverer mange tropiske herligheter, og er et kult og romantisk sted på en gang.

NB!

Om du har lyst til å prøve tradisjonell brasiliansk mat, kan du prøve Casa da Feijoada for den klassiske bønnestuingen med svinekjøtt (Adr: Rua Prudente Morais 10, Ipanema) eller Churrascaria Porcão (Adr: Parque do Flamengo) for så mye biff du klarer. Eller prøv en av byens mange “comida por kilo” - der du plukker fra ofte velassorterte buffeter og betaler etter hvor mye tallerkenen veier til slutt.

For en avkjølende caipirinha bør du velge de små strandbarene som ligger tett i tett langs strendene i Zona Sul, mens du titter ut på hordene som koser seg i sanden.

 

For den spreke

Enten det er livlige Copacabana, Ipanema, Leblon – roligere Barra de Tijuaca, eller den bortgjemte perlen Joatinga man liker best – små bikinier og store saronger i myk sand er det de fleste forbinder med Rio de Janeiro. 

Sikkerhet

De siste årene har myndighetene lyktes i å redusere kriminaliteten i Rio de Janeiro, og byen fortjener ikke lenger ryktet som en skummel by. Men turister er fortsatt mål
nummer en. Det viktigste er imidlertid å være svært forsiktig ved uttak i minibank. Kortscamming er big business i landet, og tro meg – kortet kan bli tømt for flere tusen før du vet ordet av det. Skulle uhellet være ute har turistpolitiet kontor i Leblon (Afranio de Melo Franco 159).

Men strandlivet trenger ikke bety å ligge slapp i sanda i hele dagen. Gjør som cariocaene- ta med en ball og spill fotball eller footvolley (en blanding av fotball og volleyball) i sanden, løp deg en tur før sola er som varmest, eller lei sykkel og benytt deg av de 150 kilometerne med sykkelsti langs stranda som byen kan by på. Rios strender er også fine for surf, havkajakk og båtturer. Vil du oppleve mer av byen kan du bli med på en guidet sykkeltur.

Blir det for tamt er det nok av mer andrenalinfylte aktiviteter å legge ut på. En av de mest populære er å slenge seg ut i paraglider over Sao Conrado-stranden. Det føles som om tiden står stille når man kaster seg ut fra toppen. Utsikten over byen og den forhåpentligvis myke landingen i strandkanten er en opplevelse for livet. Bestill på forhånd.

 

Aktuelle nettsteder:
www.toursbylocals.com
www.riocharm.com.br
www.rioxtreme.com

http://www.timeout.com.br/rio-de-janeiro/en/restaurants

www.southamerica.cl/Brazil/Food.htm

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.