Flyr mot nye høyder

Han er en av firerbanden i The Flying Culinary Circus. Vi har møtt sirkusets nordnorske flyvefisk, Trond Svendgård (32). Vårkalenderen er fullbooket med show, catering, lansering av produktserie og ny kokebok.

Fakta om Flying

The Flying Culinary Circus er verdens første omreisende kokkegruppe bestående av Hans-Kristian Larsen, Tor J. Kramprud Arnesen, Mathias Spieler Bugge og Trond Svendgård. Kokkene har hvert sitt spesialfelt: Hans-Kristian er kjøtt- og fjærfeekspert, Tor er urte- og grønnsaksekspert, Mathias er sausekspert og Trond er ekspert på fisk- og sjømat.

Kokkegruppen The Flying Culinary Circus har reist jorden rundt i sju år og stått for helt spesielle matopplevelser for kjendiser, kongelige og oss vanlige folk. De unge, utadvendte kokkene har hver sitt ekspertfelt og sammen utgjør kompisgjengen et helt unikt team. Trond er ærlig på at hadde det ikke vært for “Flying” hadde han ikke vært i bransjen.

The Flying Culinary Circus. Fra venstre: Trond Svendgård, Mathias Spieler Bugge, Tor J. Kramprud Arnesen og Hans-Kristian Larsen. Foto: Christian Berset

Ikke rutinekokker

Fjoråret ble for The Flying Culinary Circus avsluttet med gastronomiske julebordsshow på Latter på Aker Brygge i Oslo. Konseptet var gjennom en spesialkomponert meny å ta med gjestene på en kulinarisk reise, som speilet mange av reisene gruppen har vært på rundt om i verden. Til kokkegruppens store overraskelse ble billettene revet bort uten noen form for markedsføring.

– Det er fantastisk at vi var fullbooket før vi startet, sier Trond med stjerner i øynene. Vi byttet på å løpe mellom kjøkkenet og showe for gjestene. Det var fantastisk moro. Tydeligvis er gode retter med gode historier en suksessoppskrift!

I løpet av fjoråret hadde kokkegruppen cateringoppdrag i 15 land. Totalt 45 land har fått besøk av guttene. Så langt det lar seg gjøre kombinerer kokkene utenlandske jobboppdrag med noen fridager.

– En får ingen kunnskap eller ideer om stedet og matkulturen bare ved å bli flydd inn og ut av et oppdrag. Inspirasjonen får en ved å gå rundt i gatene, snakke med folkene, spise av lokal mat og suge inn inntrykk.

Foto: Forlaget Press

Share the fun of cooking!

Flying Culiary Circus

Ung gründer

Interessen for mat kom tidlig i barndommen.

– Som barn var jeg veldig glad i kaker. Da jeg var 13 år startet jeg en liten kakecatering fra kjøkkenet hjemme, hvor jeg solgte hjemmebakte kaker til konfirmasjoner og andre selskaper i bygda. Drømmen var å begynne på konditorlinje på Mo i Rana. Siden Mo var litt langt hjemmefra ble det kokkelinja på Fauske videregående skole, et valg jeg aldri angret på, forteller den blide kokken.

I en alder av 20 år var gutten fra tettstedet Rognan medlem av kokkelandslaget. Da han var 23 drev han tre restauranter og hadde 70 ansatte.

Nordlys

En enorm arbeidsmengde over år gjorde at Trond tok en time-out. Han la kokkehatten litt på hylla og startet lampefirmaet Northern Lighting sammen med broren. Den kreative gutten så et marked for designlamper som ikke var fylt.

– Elglampen Moo er en utrolig morsom historie som startet på Hamarøya. Vet du, den selger som bare det!, ler Svengård.  – Og lampen Oslo Wood kan du se på Kunstindustrimuseet, smiler en stolt designerspire, som i dag er medeier og styremedlem i lampebedriften.

Erfaringen fra Northern Lighting bruker han nå til produktutvikling i The Flying Culinary Circus. Det fins både cava, salater, spareribs, engangsgrill og andre nonfoodprodukter signert kokkene. En hel serie kjøkkenredskaper er under utvikling.

Vil revolusjonere matverden

– Fordelen vår er at vi har bakgrunn fra matbransjen, så vi vet akkurat hvordan alt av utstyr til kjøkkenet bør være. Alt fra pinsetter til større maskiner. Signaturen er matopplevelser med en morsom vri. En brødrister med ekstra sprett på skiva for en spretten start på dagen passer eksempelvis rett inn i vårt sortiment.

Kokeboka “The Flying Culinary Circus. Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken” kom ut i 2011. I boka blir kokkenes gode grunnteknikker innen fisk, kjøtt, grønnsaker og saus illustrert med tegninger, og forklart på en enkel måte. I tillegg vises det hvordan en kombinerer metodene og råvarer slik at resultatet blir de lekreste retter. Trond forteller at flere av landets kokkeskoler har tatt i bruk kokeboka som lærebok. Kapitlet om fisk er grunnlaget for Fiskekokeboken, et samarbeidsprosjekt med Menylauget. En tilsvarende kokebok om kjøtt kommer i løpet av januar i år.

Kokeboka er bygd på kokkenes grunnteknikker, enkelt illustrert og forklart. Illustrasjon: Torben Kampevoll

Confitert svineribbe til vennelag

På kalde vinterkvelder er det kjøtt på menyen. Til vennegjengen lager nordlendingen kjøttretter med en viss fettmarmorering, som ribbe av lam eller svin. Lår av fjærfe er også et godt alternativ.

– Confitering er en metode du bør teste! Sett svineribba et halvt døgn i ovnen på 60-70 °C sammen med olje og alt av gode smaker du finner i Asia. Tenk utradisjonelt, er rådet fra superkokken. Dropp poteten og rødkålen og server svineribba med asiatisk wokket kål og en bit ananas.

Confitert svineribbe med bok choy og ananas. Foto: Ingvar Eriksson

Trond påpeker at få retter blir autentiske når en må ha alt av det tradisjonelle norske tilbehøret. Han oppfordrer til å kutte potet, ris og den tradisjonelle salaten med kinakål, tomat, agurk og mais, og åpne opp for nye krydder, urter, frukt og grønnsaker.

Thaiinspirert sunnhet

I vinter skal to av sirkuskokkene gå Birkebeinerrittet. Hans-Kristian har i tillegg planer om å delta i triatlonet Norseman. Det går mye i salater til lunsj for kokketeamet.

– Det er faktisk utrolig enkelt å lage sunn og god mat. Mangel på kunnskap gjør at mange tar usunne valg, mener Trond. La deg inspirere av det thailandske kjøkken og bytt ut de “norske” oljedressingene med limejuice, fishsauce og chili. Thailand har et hav av spennende grønnsaker, frukt og nøtter til la seg inspirere av. Kjøp en god thailandsk kokebok!

– Så blir det vel barnemat her også etter hvert. Den første sirkusbabyen kommer i mars, sier han, og bekrefter at guttene har et liv utenom jobben.

Flying Cruise og TV-sirkus

Det råeste oppdraget kokkene har vært med på er sitt eget Flying Culinary Circus Cruise. I fjor seilte guttene en uke i Karibien på en av verdens flotteste yachter, og kokkelerte for rike amerikanere. I år går yachtferden fra Dubrovnik til Roma. Forhåpentligvis er Norge destinasjonen for 2014.

– Et av hovedmålene for dette året er å få mer struktur på jobbingen, og knytte til oss flere dyktige samarbeidspartnere. I dag gjør vi det meste av booking, utvikling, planlegging og gjennomføring selv. Med gode rammer kan vi glede flere og gjøre enda mer gøy! Et hemmelighetsstemplet prosjekt som er under planlegging er et Flying Culinary Circus TV-show. Svendgård letter likevel litt på sirkusteppet og sier det blir av internasjonal karakter i regi av folkene bak Hells Kitchen i Los Angeles.

– Det går i engelsk på kjøkkenet om dagen. Vi skal få flydd inn en amerikansk kokk som skal hjelpe til med finpussen på språket til noen av guttene.

– So, stay tuned!

 

Følg sirkusgutta på www.fccircus.com

 

(Intervjuet med Trond Svendgård ble gjort vinteren 2013)

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.