Flott deg med storfe

Bedre grillmat enn en passe fettmarmorert entrecôte skal man lete lenge etter, men det finnes spennende alternativer. Har du forresten spist dragebiff? Det bør du prøve!

Det viktigste når du velger storfekjøtt er at kjøttet er mørt, og fra storfe er du tryggest om du velger mørnede biffer og fileter. Sjekk mørningsdatoen, og kan du velge, så se etter kjøtt med litt synlig fett.  Skal du imponere litt ekstra, så gå for å grille et helt stykke med filet eller entrecôte.  Det finnes en rekke kjøttferaser i handelen, noe som kan gi både en ekstra smaksopplevelse, og en god historie om kjøttet.

Møre og gode biffer (f.v): indrefilet, ytrefilet, mørbrad, flatbiff og entrecòte.

 

Hele Ferdinand på grillen?

Er anledningen stor nok, og du har mange nok gjester så kan dette være et spennende prosjekt. Men, her kreves det spesialgrill, som det ikke finnes mange av i Norge, og ikke minst ekspertise.  Det tar minst 20 timer å grille en ung ku eller ung okse på ca. 200 kg, og gjøres det riktig blir alt kjøttet på dyret mørt og saftig.  En kalv er også et forholdsvis stort dyr, og veier ofte 120-140 kg, og her kreves det også spesialgrill og spesialkompetanse.

Store stykker og fileter

Å grille en hel oksefilet er enklere enn du tror, og har du en grill med lokk og et steketermometer er det bare å sende ut invitasjon på grillfest. Foran på ryggen sitter entrecôten. Den er fettmarmorert, mør, smakfull og egner seg ypperlig til helgrilling.

Ytrefileten er stykket på ryggen som sitter mellom entrecôten og låret, og egner seg bra til helgrilling. Velg en litt stor og tykk filet, gjerne med litt synlig fett.  På innsiden av ryggen sitter indrefileten, og er alltid et sikkert valg.  På låret er det mørbraden som er best egnet til helgrilling. En hel mørbrad blir flottest om du surrer den med hyssing til en rund og fin stek.

Entrecôte er kanskje den mest smaksrike biffen, og tåler godt kraftige smaker i tilbehør og drikke som serveres ved siden av.

Mindre stykker og biffer

En vanlig biff på grillen er kjempegodt, men kanskje ikke den mest spennende gjestematen.  Er det et herrelag vil selvsagt en real biff av entrecôte falle i smak, og skal du gjøre det lille ekstra kan det være litt status å grille en Chateaubriand, som er midtstykket av en indrefilet. 

Kalvefilet er det også litt ekstra sus over, og kalvefilet svøpet i en godt modnet spekeskinke er en skikkelig delikatesse. Noe som kan være litt morsomt å by gjestene på er å prøve å skaffe en av de nye biffene som er på vei inn på markedet. Spør etter biffer som høyryggfilet, dragebiff eller flat iron steak, som alle egner seg bra til grilling.

Chateaubriand er biffer fra midtstykket på indrefileten, og noe av det ypperste man kan servere av biff. Passer for en bedre grillmiddag med enkelt tilbehør som her, eller mer avansert tilbehør for den som bare elsker å lage god mat.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.