Festmat i 1814 – helgemat i dag

Mye har skjedd med norske mattradisjoner på 200 år. De rettene  som var festmat for overklassen i 1814 finnes fortsatt, men i en ganske annen utgave. Og nå er de gode helgetradisjoner for de unge.

Festmat i 1814

Under Norsk Folkemuseum ligger enheten som kalles “Eidsvoll 1814”. Den har, ved hjelp av kokker på Kulinarisk Akademi, tidligere i år lansert

“Smaken av 1814 – servert på 2014-vis”. Dette er en samling retter som blant annet serveres i Kafé Standpunkt i publikumssenteret Wergelands hus, ved siden av Eidsvollsbygningen.

Mat og måltider er til alle tider en arena for engasjerte samtaler, for nye møter, for nye meninger. Slik det også var det i 1814 i Eidsvollsbygningens stuer.

Tolv eidsvollsmenn spiste hver kveld ved ved prins Christian Frederiks taffel. De satt side ved side, skulder ved skulder uten hensyn til stilling og stand. Noe som var uvanlig på den tiden, og som kan tolkes som et tegn på det gryende demokratiets likhetsprinsipper. Maten ved prinsens taffel blir av eidsvollsmannen Jacob Aall omtalt som “Overflod av lækkre spiserier”.

Det er sannsynlig at måltidet ved prinsens taffel skilte seg fra den tre-retters menyen Eidsvollsmennene spiste til daglig. For det var kjøttsuppe, kalvesteik og brødpudding hyppige gjengangere. Ved prinsens taffel var måltidet trolig delt opp i flere serveringer, hver med flere retter de kunne velge i, - nærmest som nåtidens meny på restaurant.

                

Dette er menyen “Smaken av 1814 – servert på 2014-vis”:

 

 • Syltet laks med løk, gulrøtter og fennikel

 

 • Egg og sild servert på rugbrød

 

 • Oksekarbonade (“karmenade”) med timian syltede rotgrønnsaker

 

 • Postei av svinekjøtt og lever, med smak av allehånde

 

 • Postei av oksekjøtt, med epler, sitron, kardemomme og nellik. Saus med ansjos, kapers og kjørvel

 

 • Suppe kokt på røkt svineknoke, med rotgrønnsaker, erter og linser

 

 • Bresert kalvebryst med løksaus og rotgrønnsaker

 

 • Kjøtt i brun suppe

 

 • Sitronterte

 

 • Brødpudding med korinter, sukat, appelsin, sitron og stjerneanis

 

Alle oppskriftene finnes på www.eidsvoll1814.no.

 

Helgemat i 2014

 

Også i vår tid er måltidet mer enn mat. Det er på en måte et “kjøkkenbord-demokrati” der meninger utveksles, der meninger dannes og formes for barn og unge, og der man tør slippe seg utpå i en diskusjon i hyggelig lag og trygg setting. Maten og måltidet er en viktig arena for engasjement, i tillegg til de offentlige debattene, de i sosiale medier og de i avisspaltene.

Arven etter festmaten anno 1814 er i gode hender. For nå er de unge svært interessert i norsk tradisjonsmat. De har jobb-reist og backpacket seg gjennom alle verdensdeler og smakt på mat i de fleste av klodens avkroker. Nå ser de seg tilbake, og utforsker rettene fra oldemors håndskrevne kokebok. Og der finner de… nettopp de bærekraftige rettene, som langkokte supper og gryter, og desserter som brødpudding, som forvandler gårsdagens brødrester til noe av det beste som finnes.

På matprat.no finner du de fleste rettene fra 1814-menyen i dagens utgave; bare mer fargerike, med friske grønnsaker, frukter og bær enn den gang, - men likevel norsk mattradisjon på sitt beste!

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.