Fan av streetfood

Farger, smak, kultur, historier, menneskene omkring, - det er det som gjør det så kult å jobbe med mat, sier Jimmy Lappalainen. Den usnobbete svenske stjernekokken er kjent for å sette sin orientalske signatur på nordiske råvarer og er stor fan av streetfood. 

- Vi tenker at nordisk mat er «vår egen», men nei! Folk flytter og mattradisjoner sprer seg. Du finner kjøttboller i alle varianter og smakskombinasjoner. Det er det som gjør det så fascinerende å jobbe med mat!

Jimmy Lappalainen teller som en av Sveriges stjernekokker og har fartstid fra topprestauranter både i Europa og USA. Da president Barack Obama skulle holde sin første offisielle statsmiddag, var det den svenske stjerneduoen Marcus Samuelsson og Jimmy Lappalainen som ble fløyet inn til Det Hvite Hus. Etter ti år som kokk på eksklusive Aquavit Bar i New York, er han nå tilbake i Stockholm som F&B Manager på Clarion Hotel Sign.     

Hva er det med streetfood?

Fakta om Jimmy Lappalainen

Alder: 38 Bosted: Göteborg Familie: Gift med Deborah fra Puerto Rico. To barn: Gabriel (8) og Norma (6). Yrke: Executive chef på Clarion Hotel Post I GöteborgKarriere: Oppvokst i Vestre Gøtaland (Sveriges spiskammers). Har jobbet på diverseinternasjonale stjernerestauranter og ble blant annet headhuntet av mesterkokk Marcus Samuelsson til fasjonable Aquavit Bar i New York. Duoen ble hentet til Det Hvite Hus da president Barrack Obama skulle holde sin første statsmiddag.

- Streetfood er kort og godt gatemat og husmannskost fra ulike land. Det handler om en historie som strekker seg tilbake til tiden hvor folk ikke hadde egne kjøkken men måtte til det lokale markedet for å få seg et varmt måltid mat. Du finner gatemat i alle land og kombinasjoner. Den streetfood-trenden vi ser nå, har kommet som en etterdønning av 9-11, - katastrofen som ikke bare endret New York og USA men hele verden. Folk fikk et annet og mykere fokus. I tillegg var økonomien i nedgang og interessen for avansert og eksklusiv kokkekunst ble erstattet med en lengsel etter enklere og ærligere mat. Etterspørselen etter for kortreist og ujålete mat eksploderte og StreetFood ble et begrep som snart bredte seg rundt i verden.   

Fun dining

- Streetfood gjenspeiler mat som tar deg tilbake til dine egne røtter, fortsetter Lappalainen. - Det handler om sesongråvarer og ekte hjemmelaget mat. Dette er retter du kan identifisere deg med, fritt for avansert kokkekunst og fine dining. Nå er det streetfood og "fun dining" som gjelder.

Selv er han kjent for å sette sitt orientalske preg på svenske råvarer. Matfilosofien omfatter at du skal kunne kjenne igjen det du spiser.

Streetfood er fantastisk! Du kan gjøre så mye. Det er en stor crossover som inviterer til møter med ulike kulturer og mattradisjoner. Tandoorikrydder på svensk laks. Potetpannekaker med svinekjøtt og romanosalatslaw. Fun dining inviterer til en lek med smak og teknikker fra andre kontinenter. Det finnes ingen regler, - det er bare å eksperimentere og la seg overraske! 

(Intervjuet er fra sommer 2014)

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.