En smak av Trondheim

Enten du vil spise deg rundt Nidelven eller er på jakt etter spisesteder fulle av historie og personlighet: I Trondheim er du kort reist til det meste. 

Fakta om Trondheim

Trondheim er Norges tredje største by med ca. 176 000 innbyggere samt et stort antall tilflyttede studenter. Trondheim ble grunnlagt av vikingkongen Olav Tryggvason i 997 og var Norges hovedstad i 200 år. Byen ble erkebispesete i 1152 og samme år ble også landets første skole, katedralskolen, grunnlagt. Byen utviklet seg raskt til å bli et ledende handelssentrum for distriktet og den rollen har byen den dag i dag.Kilde: www.Visittrondheim.no

Neppe noe annet sted i Norge finnes flere premierte kokker og kjøkkensjefer innenfor 500 meter enn langs Nidelven midt i Trondheim by. Nidelven er en matreise verdt, skrev VG i sin artikkel om byen. Glassgården, Renaas Matbar, Søstrene Karlsen, - her jobber det norgesmestre på rekke og rad. Det er på Solsiden du går for å ta pulsen på byen, men du skal ikke gå langt for å finne nye fristelser med en helt spesiell atmosfære og filosofi.

 

Skandinavias hyggeligste

Gurli Riis Holmen på Baklandet Skydsstation er en institusjon for byens studenter.

På Baklandet Skydsstation får du servert hjemmelaget mat i omgivelser som fra et annet år hundrede. Håndbroderte duker og sirlige klokkestrenger. Over svartovnen henger tørkesnoren med fargerike barneklær og forsvarlig forvart bak glass og ramme henger Diplomet fra National Geographic Travel som sist år utnevnte den opprinnelige fiskerkafeen til Skandinavias koseligste.

Alle gjester oppfordres til å sette en hilsen i sølvboken på Baklandet Skydsstation.

– Jeg vil at folk skal komme og se hvordan det har vært en gang, forteller innehaveren på sitt sjarmerende dansk. Gurli Riis Holmen tok over cafeen for fire år siden og har allerede blitt en institusjon for byens studenter.  – Jeg har over 150 stamgjester, forkynner hun fornøyd og viser frem skjemaet til “Søknad om stamgjestekort”. Om sommeren er det flest turister, men så fort gradestokken kryper nedover, fylles de mange stuene i Skydsstationen med studenter på jakt etter hjemmelaget sjokolade og en god prat.

Midt i spisskammerset

Lines favoritter

Lille Skansen: Studer båtlivet og nyt et rekesmørbrød til storslått fjordutsikt. Lille Skansen ligger i gåavstand fra sentrum- mot bydelen Ila.lille-skansen.noSponhusetGå tur eller sykle på Ladestien og avslutt besøket med verdens beste vafler.sponhuset.noRestaurant LianTa trikken til Lian og ta deg en skikkelig tur i marken. Belønn deg med en god middag og studer utsikten.lianrestaurant.no

- Det regner mye i Trondheim, men det er mange hyggelige steder å søke ly, forsikrer Line Vikrem-Rosmæl.

Line Vikrem-Rosmæl er byens reiselivsdirektør og store ambassadør. – Vi er jo midt i spisskammerset, forsikrer hun. - Stadig flere av byens spisesteder er blitt bevisst på å servere kortreist mat basert på regionens råvarer. Bare de siste fem – seks årene har det skjedd masse innen utelivet. Byens 33.000 studenter setter et pulserende og dynamiske preg rundt omkring, - i tillegg merker vi at folk begynner å bruke byen sin mer. 

Andreas' favoritter

Antikvariatet musikkafê og bokbar. Improteater på torsdager. Vær tidlig ute og husk kontanter (de tar ikke kort ved døren). Nyt ellers god øl i bokbaren. Ravnkloa fisk og skalldyr:Kjøp fiskekaker til lunsj som er laget helt fra bunnen av.www.ravnkloa.noSøstrene Karlsen Restaurant & bar: Stedet for champagne og østers eller stør-kaviar på terrassen.www.sostrenekarlsen.no

Folk er blitt mer bevisst når det gjelder mat og vil helst spise ute, forteller Andreas Gullhav Hagen som har et godt innblikk i byens uteliv.

Andreas Gullhav Hagen har brukket benet og sitter med solid gips i sofaen på restaurant Kalas og Canasta. Som butikkansvarlig hos Søstrene Karlsens Deli, har han godt innblikk i byens uteliv. – Det har kommet en ny bevissthet hos folk når det gjelder kvalitet og det virker som det er mer stas å gå ut og spise enn å lage mat hjemme. At sentrum er så lite, gjør også at spisestedene ligger tett. Du er en sigarett unna alt. Skal du møte noen i Oslo, er du avhengig av fire busser og en t-banetur. Her er alt i gå avstand.

Et annet stort pluss, er at bransjen er flink til å samarbeide. Du satser ikke full pakke på ølmeny, når du har puben Gode naboer hundre meter unna som har over 170 forskjellige flasker øl. Da fokuserer du heller på mat og vin.

 

Med adresse hvermannsen

Inge Johnsen er godt i gang med å realisere sin drøm om Lian tunet matkultursenter.

Oppe på høyden ligger Lian Restaurant, et av byens populære utfluktsmål med sin ekte, kortreist mat. Inge Johnsen er kokk og produktutvikler, og i ferd med å realisere sin store drøm for stedet. - Lian tunet skal bli et matkultursted for ekte matglede og matkunnskap. – Dette skal bli et kompetansesenter for “hvermannsen”. Restauranten skal drives som den gjøres med kortreiste råvarer fra trøndelag i godt selskap med teknikker og krydder både fra innland og utland. Lian Tunet skal bli et sted hvor ungene skal få komme og lære om lokale trønderske mattradisjoner og tilberedningsmetoder, forsikrer han.

 

Norgesmester i frokost

Nede igjen ved Nidelven, ligger hotellet som med sin matfilosofi fremfor alt har vært en sann inspirator for byens kokker og spisesteder. Rica Nidelven har syv år på rad blitt kåret til Norges beste frokost-sted og garanterer deg en himmelsk start på dagen. Her finner du det du kan drømme om av hjemmelagde delikatesser, nystekte rundstykker og brød, en egen kjøtt og ostebod, samt  et utvalg av søte bakervarer fra hotellets egne konditor.

Rica Nidelven har blitt kåret til Norges beste hotelfrokost syv år på rad.

I kaffe- og tebaren kan du bestille ferskbrente kaffebønner fra tidligere verdensmester i baristakunst, Tim Wendelboe og trenger du en vitamininnsprøytning, er det bare å stille seg ved vognen for ferskpresset juice og smoothies. Her få du og lokalprodusert tran med smak av timian.

Trondheim er så absolutt en matreise verdt og Rica Nidelven er tydelig stedet å starte.

Her er det bare å stille seg i omelettkø.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.