En smak av Oslo

Da Michelin-stjernene skulle deles ut tidligere i år, ble det seks til Oslos restauranter. Byen er i ferd med å markere seg på det gastronomiske spisekartet. Her får du høre litt om hvorfor og noen tips til steder å besøke.

Fakta om Oslo

Fakta om Oslo

Norges hovedstad og største by har over 600 000 innbyggere med en historie som strekker seg 1000 år tilbake i tid. Byens beliggenhet mellom marka og Oslofjorden gjør at du enkelt kan kombinere storbyaktiviteter med storslagne naturopplevelser i løpet av oppholdet.

Oslo er en by i utvikling og det skjer masse på matfronten, sier Annett Brohmann fra VisitOslo.  Damen er genuint opptatt av mat og en viktig sparringspartner for utenlandske matskribenter som skal gjøre byen.

FAKTA:

VisitOslo mottar ca. 600 pressebesøk i året, - rundt 30 av disse er rene matjournalister. I tillegg kommer lifestyle-magasiner som også har en del restauranttips.

Internasjonal presse: Hva er de på jakt etter?

- Når det gjelder steder som Maaemo og Ylajali, har de fleste ordnet seg kontakter på forhånd. Dette er restauranter i Fine dining klassen med ukelange ventelister. Journalistene er ellers på jakt etter det genuine som norsk husmannskost på Olympen (Grønlandsleiret 15), Kaffistova (Rosenkrantz' gate 8) og gamle gode Lorry (Parkveien 12) med sitt unike miljø og solide utvalg øl. Mange er og nysgjerrige på Vulkan, Mathallen og Maschmanns Matmarked. Oppmerksomheten rundt Oslo som mathovedstad har først kommet de senere årene som et resultat av Restaurant NOMA i København og interessen for New Nordic Kitchen.

Det er tydelig at internasjonal presse nå har vendt oppmerksomheten mot Oslo. Her et bilde fra Maaemo.  

 

Spisse konsepter 

Even Ramsviks favoritter

Maaemo (Schweigaards gate 15) og Ylajali (St. Olavsplass 2) er noe å få med seg fra Fine dining scenen. Fauna: Mer fine dining. Adr: Solligata 2 (fauna.no) Arakatate: - nordisk profil. Adr: Mariboes gate 7 (arakataka.no)

Midt på St. Olavsplass med skiltet diskret plassert på døren, finner du en av byens beste restauranter.  Kjøkkensjef og dagligleder Even Ramsvik fikk tidligere i år befestet sin gastronomiske suverenitet med stjerne i Michelin- guiden. Ylajali er restauranten som fører deg gjennom en nærmest teatralsk, gastronomisk forestilling bestående av 19 nøye utvalgte serveringer. Hver servering er sirlig gjennomtenkt og dynamikken i måltidet planlagt til minste detalj.

- Å drive dette er mye mer romantikk enn økonomi, sier matkunstneren fra Sunnmøre som snakker om mat med den største lidenskap og respekt.

 

Michelin-guiden

105 år gammel. Guiden har et utvalg av hotell og restauranter i alle prisklasser. Stjernene ble introdusert på 30-tallet og er en bedømmelse av maten. Michelin-inspektørene reiser alltid anonymt, alene eller i par. De identifiserer seg aldri før de har spist og betalt. Kilde: Osloby.no

– Vi serverer ikke nitten retter hvis en er overflødig, understreker Even Ramsvik, kjøkkensjef og dagligleder ved Ylajali. – Her er spot on hver eneste servering. (Foto: Tommy Andresen)

Hva har skjedd med Oslo som matby? 

- Folk i bransjen har begynt å gjøre mer det de vil. For fem til seks år siden gjorde alle det samme, nå tør de mer å spisse sine konsepter. Se på Pjoltergeist som har cross over med koreansk og norsk, servert på Mummiservise.  Mikrobryggerier og burgerbarer med ordentlig brød og kjøtt, - det skjer mye som generelt trigger oppmerksomhet rundt mat og drikke.

Gjestene er blitt mer bevisste på hvor råvarene kommer fra, noe som gir press på  restaurantene i forhold til å levere. Nordiske nisjeprodukter tar form. Det har våknet en egen råvareoppmerksomhet og samvittighet hos kokkene. Du har folk som kjører enkel caféstil men som tar inn hele slaktedyr, sier Ramsvik.

 

Mini-Greenwich

Jan Vardøens favoritt-tips

Teddys Softbar:  50 talls bar og miljø.  Adr: Brugata 3. Royal Sweets: Indisk Café/bakeri/kaffebar. Ta en keema nan! Adr:Tøyengata 35. Ma Poule: Fransk ostebutikk med fantastiske folk og oster! Mathallen Adr: Maridalsveien 17.

 – Vi legger mye vekt på å skape stemning, forteller han. – Nordmenn trenger røffe, litt nedtonede steder til å senke skuldrene.  Jan Vardøen har selv tegnet og bygget alt interiøret når han åpner sine spisesteder. I dag har han 10 utesteder, - alle med beliggenhet på «løkka».

Jan Vardøen er utdannet båtsnekker og tegner og snekrer alt interiøret selv.

Hva er det med Grünerløkka?

- Jeg elsker arkitekturen, atmosfæren. Fremdeles har den noe av det litt rustne og forfalne over seg. Det bor mange unge barnefamilier her, - noe som gir bydelen en særegen sjarme og varme.  Løkka har en sjel så sterk at den overlever tidens forandringer. De siste ti år har det skjedd vanvittig mye i området og det koker og syder på kveldene.  Grünerløkka er blitt Oslos svar på New Yorks Greenwich Village.

                                      

En by med ny energi

Kari Innerå  er en prisbelønt norsk gourmetkokk som har vunnet både nordisk og olympisk mesterskap i kokkekunst. (Foto: Tom Haga)

Kari Innerås favoritter

Alex Sushi: byr på fisk fra hele verden, og er et fyrverkeri så vel for øynene som for ganen. Adr: Cort Adelersgate 2 og Strandpromenaden 11, Tjuvholmen. (alexsushi.no). Plah: Asiatisk Streetfood og småretter i uformelle omgivelser. Adr: Hegdehaugsveien 22 (plah.no). Pjoltergeist: Kjempekul plass med koreansk og islandsk vri. Adr: Rostedsgate 15b (pjoltergeist.no)

Et steinkast unna Oslos berømte handlegate, Bogstadveien, ligger Cru Vin og Kjøkken.  Kjøkkensjef Kari Innerå er oppvokst på gård på Andørja i Nord-Norge og den prisbelønte kokken er en ivrig forkjemper både for kortreist mat, dyrevelferd og bærekraftig norsk landbruk. Menyen følger årstidens råvarer med et vinkart som kan ta pusten fra de fleste. En egen kolonihage midt i Oslo sikrer selvdyrkede urter og salater til tilfredse gjester.

Har Oslo sjel?

Svaret kommer kontant:-  Ja! Ikke den samme som for eksempel nordpå, men det at de fleste ikke er fra byen, gir en slags fellesnevner. Ulike bydeler gir ulikt særpreg. Løkka har en helt annen stemning enn Frogner. Du må bo her en stund for å finne ut av det, men jeg er blitt kjempeglad i byen.  Det skjer mye spennende på utelivsfronten, - nå har vi også fått Mathallen, Maschmanns Matmarked og Bondens Marked. Oslo har fått en ny energi og driv.

 

Steder å merke seg

Oslo har et enormt restaurant- og mattilbud. Bare de siste få årene har det skjedd vanvittig mye på utelivsfronten. Her er et lite utvalg steder vel verdt å stikke innom.  

 

Gastro-pub

En Gastrobar er en bar-restaurant hvor man lager haute cuisine (fin-tapas) til ”vanlige folk”, til rimeligere priser. Konseptet oppsto i Madrid under finanskrisen i 2008 med den hensikt å senke prisene på haute cuisine-retter, å bringe dem til folket.

Kilde: Bon Lio 

 

Nydalen Bryggeri og Spiseri

ble kåret til Oslos beste gastropub i 2013. Tips fra menyen? Pulled pork!  

Nydalsveien 30 a

 

Bon Lio

Middelhavsinspirert meny med høy stemning i hyggelig lokale.

Fredensborgveien 32 

 

Klar for en saftig burger? Her er tre stalltips

 

Illegal burger

Kåret til beste burgerbar i 2013

Møllergata 23

 

Døgnvill

Ekte saker med eksotisk tilbehør.

Maridalsveien 13

 

The Nighthawk Diner

Saftige burgere basert på økologiske råvarer.

Seilduksgata 15

 

Barer til inspirasjon:  

 

Aku-Aku Tikibar,

ekte Tikibar med vanvittig gode cocktails. 

Adr: Thorvald Meyers gate 32

 

Fuglen

Kompromissløse drinker og hjemmelagd sirup.  

Adr: Universitetsgata 2

 

Izi Kaya:

Japansk pub med japansk øl og tapas.

Adr: St. Olavs gate 7

 

Deli-butikker:

Strøm-Larsen:

- kaller seg middagsspesialisten på Torhov og er en institusjon i byen med egenproduserte pølser, spekemat og et utvalg av kjøtt du skal lete lenge etter.

Adr: Vogtsgate 53

 

Gutta på haugen

- en av byens flotteste delikatesse butikker med imponerende utvalg i frukt, grønt, spekemat, marmelader, sauser og masse andre fristelser.

Adr: Ullevålsveien 45

Åpent Bakeri

- har fått blaserte Osloborgere til å stå i brødkø siden de åpnet for ti år siden. Har flere utsalg i byen, men det første ligger i:  

Inkognito Terrasse 1

 

Mathallen

- ligger i en gammel renovert industrihall på Vulkan, nede ved Akerselva og har som ambisjon å være et senter for norsk matkultur. Her finner du rundt 30 spesialbutikker i tillegg til trivelige cafeer og spisesteder. 

Adr: Maridalsveien 17

Mathallen.no

Grønland

- også kalt lille Pakistan, er stedet å dra på jakt etter eksotisk krydder og matvarer du knapt har hørt navn på. En smeltedigel av restauranter, kebabsjapper og cafeer. Bydelen ligger ti minutters spasertur i fra Oslo S og gir deg raskt følelsen av å ha kommet til et annet land.

Maschmanns Matmarked er et innendørs ferskvaremarked med eget brasseri, grill, bakeri og pizzeria. Betjente avdelinger for kjøtt, fisk, ost og delikatesser. Et besøk her, er som et intensivkurs i råvarer. Adr: Karenslyst Allè 51. maschmanns.no

 

Tips utenfor sentrum

Strand

Strand Restaurant er en gourmet restaurant med stor uteservering som ligger idyllisk til i Bærum. Her kan du og sikre deg ferske bakevarer fra eget utsalg.

Adr: Strandalleen  48
1368 Stabekk (strandrestaurant.no)

 

Grefsenkollen

Ligger med fantastisk utsikt til fjorden og byen . Oser av historie og tradisjon med et kjøkken som er kjent for å bruke naturen rett utenfor restaurantveggen når de trenger ville vekster til sine gjester.

Grefsenkollveien 100 (grefsenkollen.no)

 

Frognerseteren

Stedet for å spise eplekake med krem på byens tak. Slå følge med markatraverne og ta Holmenkollbanen opp.

Adr: Holmenkollveien 200 (frognerseteren.no)

 

Lille Herbern Restaurant

- ligger på en bitteliten øy på utsiden av Bygdøy i Oslo. Byens beste sted å nyte Oslos innseiling i sommersol.

Adr: Herbernveien 1 (lilleherbern.no)

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.