En smak av Kristiansand

Vi har satt kurs mot det blide Sørland for å jakte på hyggelige steder til fryd for ganen. Magnus Tvedt-Øresland fra MatPrat har jobbet som kjøkkensjef på flere restauranter og hoteller i Kristiansand, - her deler han noen av sine beste tips til byens godbiter.

Fakta om Kristiansand

Kristiansand er oppkalt etter sin grunnlegger, kong Christian IV, som grunnla Christianssand i 1641. Byen regnes som sørlandets hovedstad og er strategisk plassert ved Skagerak med direkte fergeforbindelse til Danmark. Kristiansand har (per 1. januar 2013) 84.476 innbyggere.(Kilde : Wikipedia)

– Først må vi innom Dampbageriet, forkynner Magnus og setter ivrig kurs mot Rådhusgata 5. Dampbageriet kan både skimte med å ha holdt liv i Roald Amundsen og med å ha forsynt byens borgere med brød og kaker helt siden 1862. Fremdeles kan du få kjøpt stedets berømte skibskavringer som sørget for at den store polfareren og hans besetning hadde nok proviant på deres strabasiøse ferd til sydpolen.

I dag er stedet kjent for sine nysmurte, ferske baguetter og bakverk laget etter gamle håndverkstradisjoner. Daglig leder Espen Albert er 4. generasjon dampbager og har kontor i andre etasje. På veggen troner ærverdige portretter både av bestefar og av grunnleggeren selv: Camillo Bastrup, samt et annet klenodie som har fått plass i ramme: Takkebrevet fra Roald Amundsen.

– Min bestefar så tydeligvis verdien av å sponse ekspedisjonen med kavringer. Han må ha vært en foregangsmann i markedsføring, sier Albert og smiler stort.

Espen Albert er 4. generasjon dampbager og går på folkemunne som bageren i byen.

 

Fiskebasaren, et must

Magnus fører an til neste stopp, Fiskebrygga. Vladimir Matic, opprinnelig fra Kroatia og mannen bak byens mest populære fiskeburger: Piratburger med parmaskinke. Han trekker raskt Magnus med seg inn bak disken for å beundre Fiskeekspertens nye innvestering: Røkeriet.– Dette er byens eneste røkeri, bedyrer han. – Kjenn på dette og se på fargen. Dette er skikkelig håndverk, laget på superfersk fisk!  Han byr raust på smaksprøver og følger stolt med på reaksjonen. Magnus nikker anerkjennende og strekker raskt ut hånden etter mer. 

Ved fiskekummen ute i butikken betraktes levende fisk og bak disken blir det sløyet, skuvet, filetert og veid. Her får du et spekter av fisk og skalldyr du sjelden finner andre steder og det frister både med marinerte kamskjell og fersk makrell.

 

Sørlandet

Navnet Sørlandet ble første gang foreslått som navn på den sørligste delen av Norge av Vilhelm Krag i 1902. Kystområdet her kalles også "den bløde kyststribe", med klar referanse til de "bløde" konsonantene i dialekten.
Piratburgere fra Vladimir Matic med ekte parmaskinke.

 

En institusjon for matglede

Det er blitt lunsjtid og utenfor Husholdningskjøkkenet i Gyldenløves gate 39 er køen lang. Håndskrevne A 4 ark forteller at dagens meny består av tradisjonsrike retter som komle, levergryte og karbonadekaker med løk.

– Dette har vært egen institusjon for Kristansandere i mer enn 80 år, forteller Magnus.– Det er ikke alltid lett å finne tradisjonsrik mat i byer lenger, men det får du garantert her!  

– Kokka vår er opprinnelig båtflyktning fra Vietnam og har sørget for to nykommere på spisekartet: Vårruller og kylling i pikant saus, forteller dagligleder Marius Stabel.– Ellers er alt erke-norsk.

Kundene er i alle aldre. Mange kommer fordi de har et forhold til butikken fra sin egen barndom, andre fordi de er sugne på varm, hjemmelaget ferdigmat. Du kan se hvordan gleden lyser ut av øynene deres når de blir ekspedert, forsikrer Marius. –Vi blir ikke rike av dette, men du finner ikke mer ekte matglede enn her.

Marius Stabel og Husholdningskjøkkenet formidler ekte matglede.

 

Mot et sant matmekka

I Le Monde i Kirkegata 15 venter Simon Nahiry og Ali Moudnib som frister med retter inspirert av Middelhavskjøkkenet. Stedets signaturrett er braisert lammeskank med amadine poteter, friske urter og saftige grønnsaker servert i ekte marrokansk leirgryte, tajine. Tajine de Marrakech byr på eksotiske smaksopplevelser som sender deg til himmelen og grønn te med høy skjenkeføring. Det er et drøyt år siden de to marokkanske kameratene åpnet restauranten med inspirasjon fra hjemlandet.

Mange av husene på Sørlandet ble malt hvite på slutten av 1800 tallet. Dette er grunnen til at Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansand og Mandal blir omtalt som “de hvite byene”.
Kristiansand har et enormt mattilbud i forhold til antall innbyggere

– Jammen er det godt å se deg igjen, utbryter Simon og gir Magnus en real klapp på skulderen. – Det er noen år siden vi jobbet sammen på Hotell Ernst. Han smiler bredt. – Byen er den samme, men det har skjedd en del i restaurantverdenen de siste årene. Kristiansand henger nok noen år etter Oslo, men det begynner å forandre seg. Folk er ikke lenger bare på jakt etter fiskesuppe og biff.  Flere gode spisesteder har dukket opp.

– Ved at dere nå samler bransjen og bygger et matfaglig nettverk som "Middag for hundrelappen" på byens spisesteder er et godt eksempel på, tror jeg nå Kristiansand kan bli et sant matmekka, understreker MatPrat sin matrådgiver. –Dere har jo alt: Fisk og skalldyr, massevis av lokalprodusert kjøtt og grønnsaker og ikke minst bakere i byen som kan sine saker. Det er faktisk så jeg lengter litt tilbake, sier Magnus og smiler fornøyd!

 

Få også med deg

Drømmeplassen i Skippergata 26 og la sansene få fråtse i hjemmelaget bakverk. Det ideelle sted for lunsj eller til å nyte en kopp nykvernet kaffe. En salig blanding av bakeri, kafe og butikk i et interiør så gjennomført trivelig at selv toalettet er verdt et besøk.

Kaffe og Pasta i i Skippergata 35, er et sant eldorado for spiselige gaver. Olivenoljer, balsamico, pasta, kaffe, te og sjokolade, er noe av fristelsene du kan kjøpe med deg.

Eli Maria Gjestland Aas og Else Beate Aas byr på spiselige gaver og godt humør i sin butikk Pasta og Kaffe

Hotel Norge i Dronningens gate 5, er viden kjent for sin frokost. Her er alt hjemmebakt, inkludert flere sorter nybakt brød hver dag.

Mother India i Markensgate 6, ble i sin tid kåret til Norges beste indiske restaurant og gir deg smak og opplevelser som gjør at du lengter til neste besøk.

Gastropuben Kick i Dronningensgate 8 som byr på smakfull og ærlig mat. Et stort pluss for et rikt utvalg av kvalitetsøl og hyggelig atmosfære. Her får du dessuten ordentlig "kokkemat".

Måltid, i Tollbodgata 2b, en intim og hyggelig restaurant med fokus på mat laget av lokale og kortreiste råvarer.

Mona Abrahamsen og Magnus Tvedt-Øresland illustrerer det gode liv i Kristiansand: Reker, champagne og blått hav. 
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.