Drinker fra scratch

Aku-Aku Tiki Bar i Oslo deler gladelig sin kunnskap om hva vi bør ha i glasset i sommer. Vi spurte dem om trender innen barverdenen og hvilke forventninger bargjestene har.

Man kommer til Aku-Aku for “the treat”, forteller barsjef Mari Sletten. – Det forventes at vi bruker ingredienser som er laget fra bunnen av. Ferske råvarer fra den lokale grønnsakhandleren. Masse kjærlighet og ekte håndverk.

På Aku-Aku er fokuset på Tikidrinker, det er også det vi selger mest av, men vi har også mer tradisjonelle drinker på menyen. Drinker med chili vekker stadig mer interesse og den mest populære drinken heter Chilipunch.

– Jeg jobber på Aku-Aku fordi jeg er opptatt av sprit, cokctails, gode smaker og opplevelser, ROM! og tiki, exotica og kitchkultur. Vi kan fint si at denne jobben er en lidenskapelig hobby. Foruten Aku Aku jobber jeg i hovedsak med burlesque. Driver dansseskole og lager store forestillinger og burlesque festival gjennom Midnight Burlesque. Jeg jobber også som hulahula danser med truppen The Tita Nah Nah Nah`s og som magedanser.

Mari Sletten er assisterende barsjef på Aku- Aku i Oslo

Kortreiste drinker

Mari forteller at trenden nå er mer strenge drinker det kan være: mer uvant sprit og ikke minst at det er basert på ferske- og lokale råvarer. Vi er for eksempel ute og plukker og lager granbarsirup og hvitløksrom selv. Alt skal lages fra scratch og gjerne økologisk. Enkelte tar politiske- og miljømessige tankesett med seg over i drinkverdenen. Dette har vi jo sett på mat en stund, men nå har det også kommet på drinker, forteller Mari.

– Trenden er kortreiste varer, gjerne fra lokale produsenter, og et voksende fokus på Norge. Akevitter i ferd med å bli en populær ingrediens i drinker. Aku-Aku har for eksempel en egen drink basert på norsk akevitt, egenprodusert sitrongressøl og bringebær, og da aller helst de lokale i sesong.

Vi ser at vi tenderer til å gå litt bort i fra såkalte “frozen” drinker, fortsetter hun.

– Det er mer fokus på selve spriten og at hver enkelt råvare skal komme mer frem. Det er for eksempel ting som Bitter i drinkene, noe som allerede har vært populært en stund i Danmark hvor de har begynt å blande øl i drinkene. Forklaringen kan ligge i at Frozen er mer vanlig i varmere land og ikke så mye i Norge hvor det er kjøligere. Nordmenn foretrekker dessuten mer smak, - gjerne syrlige smaker, enn folk i andre land. Syrlig og mer ekte, ikke så mye essenes.  For eksempel, Margarita hvor det oftest brukes like deler syre, sukkerlake og Cointreau mens i Norge har vi mer syre enn søtt i, forteller hun.

Uten alkohol

Selv om Aku-Aku er et typisk kveldssted og mange er her på date, har de også et utvalg av drinker uten alkohol. Kjører du eller av andre grunner ikke drikker alkohol, er det ingen grunn til at du ikke skal ha lekre og fantastisk gode drinker. Du skal jo ikke bli avspist med cola av den grunn, forsikrer hun overbevisende.

Bestselgere

Etter denne praten fikk MatPrat sine utsendte veldig lyst til å dra hjem og lage like fantastiske drinker som Mari. Hun delte gladelig med seg et knippe av Aku-Aku sine bestselgere, og også noen tips til hvordan du kan lage disse selv hjemme, uten å ha samme kunnskap og utstyr som de har.

Her kommer hennes stalltips til en herlig sommerlig drinkopplevelse! Nyt!

Zombie

Drinken inneholder blant annet: Dark Jamaica rum, Havana Club anejo blanco, La Mauney rhum, Aku mix, lime, homemade cinnamon syrup & grapefruit juice. Resten av ingrediensene er hemmelig!

First classic Tiki drink, by Don Beach, 1934.

Det er restriksjoner på drinken, kun en per kunde. Man blir visst nok zombie av å drikke den. Opprinnelig inneholdt den også glycerin så den gikk rett i nøtta. Kan ikke lages alkoholfri.

Missionary's downfall

Inneholder: Chili infused Havana Club anejo blanco, peach brandy, honey (velg en du liker selv), lime, pineapple juice & mint. Alt i en blender med isbiter.

Misjonærene blir lokket og lurt til å spre sine gener, og så ble de drept slik at ungen får mat (ble spist) eller noen ble også ofret i vulkanen.

Aku-Aku Chili Punch

Inneholder: Homemade chili rum, like deler lemongrass syrup og lime. Shakes med is og toppes ginger ale.

I stedet for chilirom kan du lage en lemongrass sirup som trekkes med chili i og toppes med gingerale. Sirupene må gjerne trekke et døgn når det tilsettes smak og er supert å ha hjemme.

Dette er Aku-aku sin mest populære drink.

Mary's Coconutty

Inneholder: Havana Club anejo blanco, pineapple juice, gomme syrup (sukkerlake – på engelsk simple syrup), coconut milk &cream.

Slekter litt på Piña Colada. Alkoholfri variant (kan kanskje kalles “Mary’s not so coconutty”). Denne går litt mot dessert. Man tar da bort rom og har i litt mer juice i stedet. Sukkerlaken er like deler sukker og vann som man koker opp slik at det jevner seg ut. Ferskpresset ananas. Toppes og røres inn håndshaket fløte. Kan også tas i blender. Hvis jeg husker rett ble den servert med mye is (som en slush/frozen)

Kon-Tiki Iced Tea

Inneholder: PG Tea infused rum, Cointreau, lemon, apple juice, all spice syrup (med allehåndkrydder) & mint leaves.

Denne kan lages alkoholfri. Lages med te, la den stå lenge med teposen i så den blir konsentrert.

Aku-Aku Rasberry punch

Inneholder: Gammel Opland, raspberry puree, lemon, gomme syrup & lemongrass ale. Lag bringebærpurè. Oppskrift finner du på nettet. Like deler sirup og sitron, samt like deler purè og akevitt. Shakes og serveres i glass med isbiter. Toppes med sitrongress øl.

Denne drinken markerer godt trenden innen drinker. Norsk akevitt, egenlagd sirup og spesiallagd øl for Aku-Aku. Den shakes på is og toppes med øl. Annerledesdrink med en litt bitter ettersmak fra øl.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.