Andreas Viestad

Andreas Viestad har sett sin oppgave i å styrke matkompentansen hos de unge. Gjennom Geitmyra Matkultursenter for barn i Oslo, får han byens skoleelever til å spise selv strandsnegler om det så skal være.

Andreas Viestad har slått seg ned på stabburstrappa og skuer utover sitt rike. Krydderbedd står velholdte og frodige. Potter og gamle trekasser fra Fellesmeieret har fått nytt liv med urter og grønne vekster, og fra hønsegården strømmer godlynte klukkelyder blandet med glade barnestemmer. Gravstøttene på Nordre gravlund skimtes i det fjerne og det oser fred og harmoni. Det er snart to år siden kokebokforfatteren og matskribenten erklærte Geitmyra Matkultur senter for barn som åpnet. Siden den tid har flere tusen skolebarn fra Oslo og omegn stiftet nærkontakt både med kortreiste råvarer og tilberedningsmetoder de færreste av oss er fortrolige med som for eksempel salting av laks og geitekjøtt stekt i grop. Også blåskjell dampet i folie og grillede strandsnegler har blitt mottatt med åpent sinn og forsiktig iver av besøkende barna. 

Mattips i hverdagen

  • Bli god på planlegging: Lag en gryterett som er ferdig når du kommer hjem
  • Lær deg å lage restemat.
  • Utvid repertoaret: Det skal kun en enkel dip til for å gjøre måltidet mer fargerikt.
  • Husk at billig er ofte det beste når det gjelder fisk og kjøtt. De mest smaksrike stykningsdelene på kjøttet er de rimeligste.
  • Kjøp noe nytt hver gang du er i butikken.
  • Tenk bærekraft: Ikke bare er det bra for miljøet og omgivelsene, men hvis du lærer deg å elske poteter fra i går, er det kort vei til hundre ting å lage på et blunk.

 

Gøy på landet midt i byen.

 

Barns forhold til mat

Hva er oppskriften på denne suksessen?

– Først og fremst må vi slutte å overføre voksnes fordommer til barna våre. Vi må slutte å si at “Tobias liker ikke”, - for Tobias står allerede med hånden frem for å få smake. Det med strandsnegler gjorde vi som et eksperiment for moro skyld, da vi hadde Åpen gård om sjømat og sanking i fjæra. Vi hadde vel ikke veldig høye forventninger, men av mer enn 500 barn, var det kanskje ti som ikke smakte. Jeg synes det er ganske stort!

Viestad snakker med entusiasme og glød. Er det noe han virkelig brenner for, er det barns forhold til mat og råvarer, - eller snarere mangel på sådan.

Han ivrer videre: – Vi bor i et land hvor det satses stort på jernbanenett, veiutbygging og samferdsel. Det synes å være en vedvarende oppfatning at matkultur er en slags “ekstra ting”. Politikerne er mer opptatt av dukketeater, badeland, matte- og skriveferdigheter enn matformidling. Vi opplever nærmest en matmessig analfabetisme samtidig som vet vi at 20 prosent av norske barn er overvektige. Vi har fått de samme tilstandene i Norge som USA og Storbritannia slet med for 20 år siden. Og der har det gått bratt nedover. For første gang har barn i USA og Storbritannia en kortere forventet levealder enn sine foreldre. Det er ganske så skremmende. Barn må få grunnleggende ferdigheter i matlaging. Vi må få styrket matkompetansen hos kommende generasjoner.

På Geitmyra lærer barn tilberedningsmetoder som geitekjøtt stekt i grop. (Foto: MatPrat)

 

Mestring- og matglede

– Datteren min på tre og et halvt år elsker pesto, forteller han. - Det var det første hun ville servere når barnehagen kom på besøk.

Jøss av meg!

– Hvorfor er det jøss av meg? smeller han kjapt tilbake. – Det er akkurat det det handler om. Voksne har så klare formeninger om hva barn liker. Men for barn er jo alt nytt, og så er det trygt. De har ikke noe følelse av at kjøttkaker er tradisjonsmat, med mindre de er vant til tradisjonen hjemmefra. En annen viktig drivkraft for å utvide smaksregisteret hos barn, er at de må få være med på tilberedningen. På Geitmyra lar vi barna være med. Og vi lar dem lære hvor maten kommer fra. Vi bruker hele stykningsdeler av kjøtt, hel fisk og helst selvdyrkede, økologiske grønnsaker. Han smiler fornøyd:–  Det er like moro å se hver gang noen røsker gulrøtter opp av jorden: Stoltheten bare lyser ut av ansiktet. Og det er sjelden vi opplever at noen ikke vil spise den maten de selv har laget.

Full av energi og gode matopplevelser.

 

En sjelsettende oppdagelse.

Selv husker han godt første gang han forsto at han kunne ta herredømme over maten. – Jeg var vel rundt ti år da jeg oppdaget at jeg kunne lage milkshake akkurat slik jeg ville ha den, forteller han. – Det er ikke det at det var sunt, men det ga meg en grunnleggende forestilling om at hva jeg gjør påvirker resultatet.

Var du et nysgjerrig barn?

– Ja, men ikke i forhold til å mekke på sykler og biler. For meg var det morsommere å undersøke hva som skjedde når jeg tilsatte ulike ingredienser i maten. Foreldrene mine var skilt og jeg vokste mest opp hos moren min. Fra ti – tolv årsalderen lagde jeg middag en gang i uken. Han ler litt ved tanken. - Jeg husker det som at jeg fikk et eget budsjett. Mor hatet pølser, ellers hadde jeg stor valgmulighet. Kylling var en av de første rettene jeg lagde før jeg begynte å eksperimentere med forskjellige stekemetoder.

Real mat og godt teamwork.

Med egen matspalte

Å bli kokk var imidlertid uaktuelt for unge Viestad. I stedet gikk veien til universitet i Oslo og studier i historie, stat- og medievitenskap. Journalistkarrieren startet nærmest som en bigeskjeft i Morgenbladet i 1995. Tre år senere begynte den matinteresserte skribenten i Dagbladet hvor han etter hvert fikk sin egen matspalte. I dag er han en av landets mest kjente matskribent. Han er også trolig den nordmann som har formidlet mest om norsk mat i resten av verden. Sammen med matpersonligheter som danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm, drar han som kokk og programleder rundt i landet og innlemmer seerne i spesialiteter fra det norske spiskammeret. TV-serien New Scandinavian Cooking, ble en umiddelbar suksess i 2003 og er siden vist i hele verden. I Norge vises serien i norsk språkdrakt på TV2, under tittelen En Bit av Norge.

 

I TV- serien New Scandinavian Cooking, reiser Andreas Viestad Norge rundt på jakt etter norske godbiter. (Foto: TV2

 

Ustoppelig kilde

En rask opptelling viser at han i tillegg til TV- serier, matprogrammer og faste spalter i Washington Post og Dagbladet Magasinet, har ti kokebøker på merittlisten som Hvordan koke vann, Ekte mat og Norsk mat. Neste bok, Hverdagsmat, er allerede på vei ut til butikkhyllene. Ikke akkurat jålete titler! Her handler det tydelig verken om å lage ”riktig” eller fancy mat, men om ren kunnskapsformidling.

Selv har han verken kokkeutdannelse eller erfaring fra restaurantbransjen, men han har en stor porsjon nysgjerrighet og et uslukkelig vitebegjær. Dette i kombinasjon med en glitrende penn, har gitt ham priser som “Gullpennen”, Riksmålsforbundets pressepris for sin matjournalistikk. I tillegg er han blitt tildelt prestisjetunge Gourmand World Cookbook Award for sine kokebøker.

– Jeg er ute etter at “håndbåren kunnskap” som tidligere naturlig gikk i arv, ikke skal gå tapt, forklarer han. - Vi har vært gjennom generasjoner med halvfabrikata og ferdigmat, - barn vet ikke lenger hvor maten kommer fra. Her på Geitmyra er vi opptatt av bærekraftighet og å lære barna om de ulike råvarene. Vi ønsker å fremme gleden ved å lage og spise god mat, og formidle grunnleggende prinsipper bak matproduksjon og hvordan den blir laget. Min overbevisning er at når du vet hvor maten kommer fra, er du også rustet til å gjøre bedre og sunnere matvalg. Barn må se og forstå at hver gang vi lager og spiser mat, er vi deltaker i en næringskjede. Vi er ikke bare forbrukere men også medprodusenter.

Han titter kjapt på klokken. Nye avtaler venter og han er snart oppe på sykkelen, klar til å tråkke av gårde. – Det er hektiske dager, men sånn må det være, er det siste jeg hører før han fornøyd setter kurs ned kirkegårdsveien.

Hans vyer for Geitmyra er å være et matfaglig kompetansesenter for hele landet, - med den energien og arbeidstempoet han har, er det ikke tvil om at han er mer enn godt i gang.

Geitmyra, en fredfull oase midt i Oslo. Her med Viestads karakteristiske kjøredoning.

Kort om Andreas

Navn: Andreas Viestad Alder: 40 år Sivilstatus: Gift med Vibeke Viestad, tre barn (Hector, Vilma og Waldo). Utdannet: Cand.mag i historie, statsvitenskap og medievitenskap. Aktuell med: Geitmyra Matkultursenter for barn og kokeboken Hverdagsmat, som kommer i høst.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.