Adventskalender

Med fokus på mat, vin og gode opplevelser, - en sann hjelp i førjulstiden.


Foto:
 
matprat. Tekst: Hanne Buxrud

1. Kvelden før 1.desember er det mange som sitter oppe og ferdiggjør julekalenderen. Da er det viktig med god stemning. Så en deilig kveldsmat, god julemusikk og levende lys vil hjelpe deg inn i desembernatten og inn i de neste ukene som både kan være stressende, men også hyggelige.

2. Gi oppgaver til familien, kanskje lage en dag-for-dag-kalender? Det er mye å holde styr på med avslutninger, julebord, vennetreff, julemarkeder etc. Tegn opp en kalender som kan henge på en dør som alle ser. Det er viktig at man koser seg seg når man gjør dette.

3. Bestill kjøtt fra slakteren. Lag en liste over det du måtte trenge. Til dette anbefaler vi en deilig skinkepai.

4. Flere av julekakene kan man bake i forkant og så fryse ned. Så kan man jo bake det når-som-helst. Det er godt med alt som er gjort. Kokosmakronerkransekakestenger og smultringer tåler en tur i fryseren – de blir nesten bare bedre av det.

5. Sukk! Hva er vel bedre enn vørterbrød med meierismør og geitost? Vørterbrød er også en super gave. Pakk i gråpapir med rødt bånd. Vørterbrød holder seg godt i fryseren, så da er det bare å krysse av for flere gaver ferdiglaget…

6. Julekos for de voksne? Like greit å få en fin start på resten av desember. Mulled wine servert med biscotti eller en spennende måte å spise pepperkaker på.

7. Gå på Bondens Marked. Kjøp lefser (de kan fint fryses), rakfisk, røkelaks eller gravlaks. Spiselige gaver er den MYE av på slike steder. Finner du ikke et marked nær deg, kan du for eksempel lage gravlaks selv.

8. Spiselige gaver. Det er en verden der ute av slike godsaker du kan legg på boks, sylte, bake og så videre. Bare tenk på holdbarheten, og lag eventuelt en liste på hva du burde lage når. Hva med et stykke hjemmelaget sylte, en koselig kakeboks fylt med krumkaker, en italiensk panettone pakket i en gammel linhåndduk, en lekker form fylt med deilig paté eller en flaske gyllengul eggelikør?

9. Det er like greit å lage pepperkakedeig ennå. Den holder seg lenge i kjøleskapet, dessuten er kan det være at du plutselig trenger noen kaker til ett-eller-annet. Se nr.10.

10. Inviter på tapas– og lag blant annet pepperkake”bites”, pekefingerlange pepperkakebiter som du kan servere med en god blåmuggost. Fantastiske smaker sammen!

11. På tide å skrive julekort! Så pass langt ut i desember er det greit å sende julekort. Hyggelig med toner av Bugge Wesseltoft på spilleren, ”It´s snowing on my piano”,god konfekt og lys på bordet.

12. Juleverksted med de minste? God kakao og julebrownies må jo bare bli suksess.

13. Luciadagen! Start dagen med julekos for hele familien ved en skikkelig koselig frokost med lys, kakao og lussekatter.

14. Det kan være fristende å prøvesmake litt på juleribba allerede nå, men hva med å steke en klassisk skinkestek med sprø svor i stedet? Steken "gjør seg selv" i ovnen mens du holder på med juleforberedelser.

15. Gå på julemarked og få skikkelig julestemning. Kjøpe julenek, kanskje? Små gaver til uventede vert- og vertinnebesøk er alltid greit å ha liggende.

16. Er alle gaver som skal med posten i orden? Er julekortene sendt? Gaveliste oppdatert? Det er mye å gjøre nå – lag en rask middag, som for eksempel omelett i pitabrød. Eller en kyllingsuppe med pasta og brokkoli.

17. Husk å slappe av også. Spill kort. Spis marsipan.

18. Det er tid for å lage hjemmelaget leverpostei.Ikke bare deilig å ha til julefrokostene, men også en fantastisk gave å få.

19. Kanskje det er kosetime på skole, barnehage eller jobb. Kryddermuffins er enkle, gode og ikke minst med smak av jul.

20. Det er tid for fredagskos. Men bytt ut tacoen med en julequesadilla.

21. Finn frem juletrefot, julepynt, godtesokk til julemorgen, juletrelys og det som skal strykes. Tiden er inne for å se om alt er som det skal. Pass på å spise litt innimellom alt som skal ord. Med vossakorv og noen få andre ingredienser lager du raskt og enkelt en god julewok.

 

22. Vi feirer at solen snur. Tenner siste adventslys og tyvsmaker litt på juleskinka i følge med ovnsbakte rotgrønnsaker. Og kanskje en Pavlova til dessert – som får oss til å tenke på lysere dager som gradvis vil komme.

23. I løpet av denne dagen burde alt være klart. Pinnekjøttet må i vann. Hvis noe ligger i fryseren må det ut. Spill Juleoratoriet, ta et glass rødvin lag en ostetallerken. Lag ekstra aprikossyltetøy – super som vert- og vertinnegave til nyttårsmiddagen.

24. God jul! Nå lukter det godt av røkelse og kanskje etter hvert ribbe eller dampet pinnekjøtt? Husker du hvordan man får knasende sprø svor eller har andre spørsmål om julematen? Her er svarene på ofte stilte spørsmål om julematen.

 

Andre ting å gjøre til jul

 • Pusse sølvtøy. Kanskje julaften er den ene dagen i året man bruker sølvtøy, det vil si det er 1 år siden sist.
 • Kjøpe blomstrende løk i tide til at de blomstrer til juledagene.
 • Pepperkakehus? Tar nok en hel ettermiddag/ kveld. Inviter gode venner.
 • En storrengjøring er positivt på alle områder. Gamle ting kan gis bort/ kastes.
 • Fuglenek? Fuglemat? 
 • Koke eller bestille skinke som kan gå til både pålegg, i omeletter, i pasta og på pizza. Kan jo ikke spise julemat hele desember. 
 • Kjøpe friske blomster et par dager før julaften.       
 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.