Anne Kat Hærland

Hun jakter på ærligheten det meste av uken og er kjent for sine syrlige observasjoner og giftige kommentarer. Anne Kat Hærland har en krystallklar mening om det meste. Her røper hun sitt forhold til mat, vin og vertinnerollen.

Hun tørker svetten av pannen, slenger et par lange bein på bordet, og utbryter: Fy faen! Å trene er ikke mye morsomt!

Norges komikerdronning har inntatt garderoben på Latter og puster ut etter en tøff treningsøkt. Anne Kat holder et halsbrekkende tempo: På dagtid er det full jobb i TV Norge med planlegging av neste talkshow. Om kvelden venter nye økter med showet “Jakten på ærligheten”. Scenografien, manuset, – ja selv kjolen er signert damen selv. I fem kvarter står hun alene på scenen og fyrer løs. Anne Kat er ikke redd for å sette sin signatur verken på det ene eller det andre.

– Med denne ryggen er jeg nødt for å trene, forsikrer hun og snor bena opp under seg i stolen. – Jeg prøver å holde formen med svømming og styrketrening,men det er et sant helvete.

Hva slags forhold har du til mat?
– Jeg er en sånn som tenker mat hele tiden. Jeg river ut oppskrifter av magasiner og spiser alt. Hun sender ut en kjapp latter.

Med matinteresse i genene

Hun har laget kokebok med kokkeguruen Eyvind Hellstrøm og står bak produksjon av viner med serienavn Cruella. Sin store interesse for mat, har hun arvet etter faren.

– Vi hadde dårlig råd, men han var en mester i å lage god mat for lite penger. Lenge før folk på Frogner oppdaget torsketunger, kjøpte han kokebøker fra andre land og lagde de mest fantastiske retter. Fatter`n var sjef på kjøkkenet i helgene, mutter`n sto for hverdagsmaten. Er det ikke sånn det pleier å være? Mannen står ved grillen og brisker seg. Fare involvert! Hun sender ut en ny lattersalve før hun fortsetter:
– Det kjipeste jeg visste var å komme hjem fra barnehagen når det luktet stekt, hermetisk torskerogn. DA følte jeg at vi var fattige da. Det er en rett jeg aldri har spist som voksen. Egentlig burde jeg gitt den en ny sjanse. I utgangspunktet har jeg et prinsipp om at jeg skal smake på alt. Hun retter seg ivrig opp i stolen: Det verste jeg vet er unger som ikke vil ha! Jeg sier det bare: Du må gjerne ikke like, men vær så snill og smak. Hvis ikke blir det kjipe unger som bare vil ha pølser.

Ingen matsnobb

I Jakten på ærligheten har hun satt mye fokus på hvor selvforherligende vi fremstiller oss på sosialemedier.

Hvordan ser du på den enorme interessen for mat, vin og storslagene kokebøker, – er det mye jåleri?
– Du kan ikke være snobbete når du lager mat, kommer det kontant. Det går bare ikke. Du må lage mat for matensskyld, ikke for å imponere. At folk er mer bevisst på nye råvarer, er bra og gjør det lettere for småskalaprodusentene. Vi har dritgode råvarer, tenk nå på vinterstid hvor det er høysesong med skrei og reker. Hun fortsetter ivrig å ramse opp: Vi har et fantastisk vilt og verdens beste jordbær og spekemat.

– Det gjelder å være bevisst på kvalitet! Kjøp noe håndlaget sjokolade, ikke dytt i deg 100 gram smågodt. Billig godt er som luft. Kjøper du kvalitet, trenger du heller ikke spise så mye. Men du får meg ikke til å si at 70 prosent ren sjokolade er godt, – fuck off!

Vin med Cruella

Anne Kat var en av landets første kjendiser til å lansere sin egen vin. Fem år senere tar hun et langt skritt videre med tre nye viner under tittelen Cruella.

Anne Kat mener vin er den perfekte vertinnegaven og har sikret sin egen vinserie. Foto: Erik Burås

Hvorfor vin?
– Det begynte med at Geir Eikeland og jeg snakket vin. Temaet var hvor vanskelig det er å huske navnet på en god flaske. Du noterer det på en bit av sigarettesken, og så mister du den. Geir er en av Norges størst vinimportører, så jeg begynte å fleipe med hvor mye lettere det ville vært om jeg hadde min egen vin med navn på. Han tente på ideen og siden har vi smakt og spyttet oss gjennom diverse viner før vi landet på en fransk rødvin og to italienske proseccoer. Det morsomme er etikettene. Dette er typiske vertinne- og ta-med gaver. Vin skaper glede, og for å sikre god stemning er flaskene utrustet med 30 forskjellige vitser eller ordtak.

Hun hever stemmen og lener seg over bordet: – For det må alle vite, du går aldri tomhendt bort, hvis du er invitert et sted. Du tar heller ikke med deg blomster siden verten allerede har pyntet bordet og sikkert ikke har en vase igjen som passer. Ikke ta med såper og skjell. Ta med en flaske vin!

Time out!

Å snakke med Anne Kat, er som å ta del i en lang rekke høye tanker. Bisetningene er mange og engasjementet stort. Selv om det nærmer seg sceneskift, er hun hundre prosent til stedet. Bare et og annet blikk på mobilen, signaliserer at trykket er høyt og at det snart er tid for å hoppe i dusjen.

Du har et tøft tempo, – hvordan får du ladet batteriene?
– Jeg jobber bare seks dager i uken, og sånn som i kveld er det kun én forestilling. Søndager har jeg fri og da svarer jeg verken på telefon, sms eller noe. Som regel står jeg tidlig opp, fyrer i peisen, tenner masse stearinlys og tøffer rundt i en rutete pysjamas og raggsokker hele dagen. Da vil jeg være i fred og bare kose meg med kattene mine. Eller ha besøk.

Gjestebud

– Jeg elsker å lage mat og invitere gjester, og har alltid masse mat i kjøleskapet. Konfekt, brus, vin, ja selv om jeg ikke liker øl, har jeg alltid masse stående i redsel for ikke å ha noe å tilby. I tillegg lager jeg bestandig tre ganger mer mat enn til de som kommer. Man skal alltid det! Juleaften er det jeg som står for. Da er det fast tradisjon med rype. Sist juleaften ringte en kamerat av meg og fortalte han hadde mistet siste bussen hjem til Valdres. Så hoppet han bare inn i en drosje og kom hit. Ser du, man kan aldri vite.

Dette rimer lite med bildet av den giftige Anne Kat på scenen?
– Ja, jeg skjønner ikke hvorfor media alltid skriver at jeg er så slem og vulgær. Jeg er ikke det! Innerst inne er jeg et hjertevarmt og omtenksomt menneske som liker å dulle for andre, forsikrer hun og ler høyt og hjertelig.

Kort om Anne Kat

Navn: Anne Katrine Hegna Hærland Alder: 40 Sivilstatus: Singel Yrke: Programleder, standup komiker, skuespiller, forfatter, satiriker Aktuell med: Jakten på ærligheten, programleder for nytt talkshow på TV Norge, egen vinserie med etikett: Cruella.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.