17. mai – årets vakreste eventyr!

Hurra for 17.mai! Vårens vakreste eventyr for mange, - med vaiende flagg, barnetog, bjørkeløv, russedresser og bunader. Og strålende solskinn, marsjerende korps, nyutsprunget bjørkeløv, smilende ansikter og lutter glede fra tidlig morgen til sein kveld. Eller?

For oss andre er det årets mest stressende maratondag, gjerne klemt inne mellom to ordinære hverdager. Vi har kommet seint i seng den 16. etter kakebakst til skolearrangementet og stått opp i otta for å stryke bunadsskjorter og sløyfer og flagg.

Det blir knapt nok tid til en kopp kaffe før det er flaggheising og taler og kransenedleggelser og barnetog. Ungene er slitne etter timer med venting og marsjering og har gnagsår i for trange sko, og de gråter over den flotte heliumballongen som glapp ut av det svette grepet og er i ferd med å forsvinne til himmels. Vi har bunad som klør i varmen og strammer i livet, og smiler tappert når vi taper i hekkeløp på et overfylt skolearrangement med endeløse køer, og betaler dyrt for kalde pølser, tørre boller og lunken brus. Og så er alt over rundt klokka 15.00! Puh! Jo, det var nasjonaldagen sin, det!

Sjampanjefrokost

Det er stas med 17.mai. Og vi skal være stolte over at vi kan feire verdens flotteste nasjonaldag i vårt lille land. En feiring der barna er i sentrum og som er blottet for militære parader. Det er “bursdagen til Norge”, og bursdagen til alle oss som bor her!

For de av oss som ikke har korpsspillende barn og skolearrangementer å tenke på, finnes vel knapt noen bedre måte å starte dagen på enn med sjampanje og gode venner. Inviter til sjampanjefrokost! Dekk et vakkert bord og server få, men eksklusive godsaker. En god skinke og varm eggerøre på et fat, et par gode, modne oster på et annet. Sammen med en deilig paté, nyrørt syltetøy, ferske rundstykker og nok sjampanje er det alt som skal til for å komme i den riktige feststemningen! Alt får du kjøpt ferdig, – bortsett fra eggerøren, men den går det jo ikke mer enn et par minutter å lage. Avslutt morgenfesten med en stivpyntet 17. maibløtkake og en sterk kopp kaffe, så er dere klare til feiring resten av dagen!

Russefrokost

For dem som er så heldige – eller uheldige – å ha en russ i huset, kan det være aktuelt å by på en annen type frokost. Slitne russ trenger væske og næring. Lag en stor, god gryterett og server ferskt brød eller rundstykker og nok av drikke til. Biff Stroganoff smaker godt for sultne russ, selv klokka 06.00 om morgenen!

Og så, når roen senker seg og bunad og pensko er byttet ut med mer komfortabel påkledning, er det tid for kos igjen. Når naboene trommer sammen til gatefest og alle bidrar med litt, kan vi senke skuldrene og nyte siste rest av den flotte festdagen vår! Ta med et raust fat med roastbiffsalat, eller en deilig, lun pai.

Hipp, hipp hurra for 17. mai!!

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.