Med kompakttid i hverdagen

Olav Birkeland har innført kompakttid når han lager mat og vil heller kalle tidsklemma for fritidsklemmeproblematikk. Mannen bak Hobbykokken har involvert datteren i matlaging siden hun knapt var født og har klare meninger om hvordan takle hverdagen.    

- Hvordan er det å skulle vende tilbake til høst og hverdag. Frykter du tidsklemma?

Mannen bak Hobbykokken og pappaen til Cecilie på ni år, trenger ikke betenkningstid for å svare. Dette er tydelig et tema som engasjerer. - Tidsklemma er i stor grad en myte. Jeg vil heller kalle det fritidsklemmeproblematikk.  

Han fortsetter ivrig: - Mange lar barna gå på fire forskjellige aktiviteter hver. Har du flere, skal gjerne den ene på ishockeytrening på den andre siden av byen, mens den andre skal kjøres til svømming tre ganger i uken, to mil unna. I tillegg har foreldrene aktiviteter de også vil drive med på fritiden. Alle drømmer skal oppfylles - det er det som skaper stress!

Lar du barna dine gå på masse fritidsaktiviteter, inviterer du til en kamp med klokka.

Olav Birkeland er mannen bak Hobbykokken og er kjent for sin interesse for kjøkkenutstyr og duppedingser. 

Utnytt ventetiden

- Hva er ditt tips for å få en lettere hverdag?

- Det handler først og fremst om planlegging. Forskning viser at smertegrensen på hva vi vil bruke av tid for å lage middag, er 30 – 40 minutter. Kompakttid er stikkordet. Hvis du lager en grateng, skal den steke i ovnen. Hva bruker man så ventetiden til mens den står der? Noen rydder på kjøkkenet, andre roter med mobilen.  Omprioriter -  sett isteden en brøddeig, lag en tomatsaus til pizzaen på fredag. Stek pizzabunnen neste dag og putt den i fryseren. Med planlegging holder det å lage mat 2-3 ganger i uka istedenfor hver dag. På den måten kan du planlegge deg ut av tidsklemma. 

- Blir det plass til barn og matlaging når alt skal gjøres så effektivt?

- Datteren vår har vært med siden hun var 2-3 måneder og satt i en vippestol og tygde på en sleiv. I dag er hun flinkere til å lage mat enn mange av våre voksne venner. 

Hva med skarpe kniver, varme plater og ovner?

Det går fint. Hun har bare syv fingre da, sier han og ler høyt. - Nei da. Det har aldri vært noe problem. Nå er hun

syv år og bruker både sous vide, ovnen, kokeplater, skarpe kniver og alt som hører til. Riktignok alltid med en voksen til stede. Hun setter ofte opp familiens ukemeny og vi bytter på å lage mat og være hverandres assistenter. Vi koser oss!!


 Det handler om prioritering

- Har du tips til matpakka og etter -skoletid mat?

- Siden jeg er frilanser og jobber hjemmefra, går Cecilie hjem etter skoletid.  Stort sett lager hun seg noe mat selv. Matpakken er det jeg som står for. Som regel smører jeg brødskiver med forskjellig pålegg, men hun spiser gjerne middagsrester fra dagen før. I tillegg får hun alltid med seg utskåret frukt og grønnsaker.

- Hvordan rekker du det, - er tipset og smøre matpakken kvelden før?

-Akkurat det spørsmålet har jeg fått flere ganger og det er noe som fascinerer meg. Han utbryter leende: Uansett hva du jobber med har alle 24 timer i døgnet. Igjen: Det handler om å prioritere. Har dere det travelt om morgenen så stå opp en halv time før. Du har ikke noe godt liv hvis du starter dagen med stress.

Olavs gode råd

Ta to steg tilbake, pust godt ut og planlegg hverdagen. Hvorfor må du mase med middag kl. 17? Spis heller et par brødskiver og ta middagen som dagens siste måltid klokken åtte.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.